Suriyeli Futbolcuların Hayali Türkiye'deki Takımlarda Oynamak

Ülkelerinde çeşitli kademelerdeki futbol liglerinde kariyer yaparken iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Suriyeli futbolcular, İzmir'de kurdukları Suriyeli Göçmenler takımıyla turnuvalara katılıyor Suriyeli Göçmenler Antrenörü Acar: 'İzmir'de antrenman yapacak sahamız yok. Yine de antrenmansız katıldığımız turnuvada Allah'a şükür iyi sonuçlar alıyoruz. Bu gençlere sahip çıkılmasını istiyoruz' Futbolcu Murad: 'Ayakkabım yok diye turnuvaya katılamadım. Bir arkadaşın ayakkabısını kullanacaktım ancak bu maç getirmeyince ayakkabısız kaldım' Futbolcu Hamdan: 'Burada da bir takımda oynayıp eski hayatıma dönmek istiyorum. En sevdiğim takımlar Fenerbahçe, Beşiktaş. Onlarda oynamak isterim'

GÜLCAN KAPLAN - Suriye'de çeşitli liglerde yer alan takımlarda forma giyen futbolcular, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak geldikleri İzmir'de, 'Suriyeli Göçmenler' adıyla kurdukları takımlarıyla antrenman yapacak sahaları, kimi zaman giyecek ayakkabıları olamamasına rağmen turnuvalarda mücadele ediyor.

Suriye 1. Lig ekiplerinden Cihat'ta forma giyen Ferhad Murad, aynı ligde Nevahir'de top koşturan Ahmet Cehuni ve Suriye Genç Milli Takımı oyuncusu Yaser Hamdan'ın da aralarında yer aldığı Suriyeli futbolcular, hayatta kalabilmek için ülkelerindeki iç savaştan kaçarak geldikleri İzmir'de, yıllar önce Türkiye'ye göç eden vatandaşları Mervan İbrahim Acar'ın el uzatmasıyla 'Suriyeli Göçmenler' adıyla kurdukları takımda bir araya geldi.

Resmi statüsü bulunmayan takımlarıyla yokluklar içinde spor yaşantılarını amatörce sürdürmeye çalışan Suriyeli futbolcular, yasal sorunlar da çözülerek, yetenekleri keşfedilip Türkiye'deki takımlarda oynayabilmeyi hayal ediyor.

Buca Belediyesi tarafından düzenlenen 15. Geleneksel Halı Saha Futbol Turnuvası'na katılan takımın antrenörü ve futbolcuları, Muşspor ile yaptıkları maç öncesi, takımlarını ve hayallerini AA muhabirine anlattı.

Antrenör Acar, kendisinin iç savaştan yıllar önce İzmir'e gelerek yerleşen bir Suriyeli olduğunu belirtti. İzmir'e 3 yıl önce yoğun Suriyeli göçü başladığında, tanıştıkları insanlar arasında futbolcuların da bulunduğunu gördüğünü ve bu genç insanların spora devam edebilmeleri için takım kurmaya karar verdiğini ifade etti.

Böylece Suriye'deki liglerde forma giymiş, hatta milli takımlar düzeyinde top koşturmuş futbolcular ile futbola yetenekli gençleri, 'Suriyeli Göçmenler' adını verdikleri takımda bir araya getirdiklerini dile getiren Acar, böylece iç savaştan kaçan futbolculara, mesleklerini sürdürebilme olanağı sağlamaya çalıştığını belirtti.

- Buca Belediyesi sahip çıktı

Acar, takımı kurduktan sonra birçok kapıyı çaldıklarını ama kendilerine tek sahip çıkanın o dönem Buca Belediyesi Spor Tesisi Müdürlüğü görevinde bulunan Cüneyt Akyol olduğunu anlatarak, 'Takımımız antrenman yapacak saha bulamıyor, turnuvalara da katılamıyordu. Cüneyt hoca ile konuştuk, 'tamam, kapımız açık' dediler. Gençleri topladık buraya getirdik.' diye konuştu.

Bugün bile düzenli antrenman sahası bulamamalarına karşın takımlarının katıldığı turnuvalarda, yetenekli oyuncularıyla başarılar elde ettiğini ifade eden Acar, 'Burada gençler çok. Birine söylediğimizde 10 futbolcu getirir. Bu futbolcularımızın çoğu da Suriye Milli Takımı, genç milli takımında oynamışlar.' dedi.

- Avrupa takımlarına giden oldu ama Türkiye'de oynayamıyorlar

Takımlarında çok yetenekli futbolcular bulunduğunu ancak kimlikleri olmadığı için Türk takımlarında forma giyemediklerini belirten Acar, buna karşın Avrupa ülkelerine gidip oradaki takımlarda oynamaya başlayan futbolcuları olduğunu söyledi.

Acar, Suriye'den iç savaş nedeniyle kaçarak Türkiye'ye sığınan futbolcuların, burada mesleklerini sürdürebilmesini arzu ettiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

'İzmir'de antrenman yapacak sahamız yok. Yine de antrenmansız katıldığımız turnuvada Allah’a şükür iyi sonuçlar alıyoruz. Bu gençlere sahip çıkılmasını istiyoruz. Her şeye rağmen işin güzel yüzü, bizim futbolculardan bazıları şimdi Almanya’da iyi takımlarda oynuyor. Roj İbrahim vardı, şu an Almanya’da bir takımda 10 numara giyiyor. Serval Hüseyin vardı, şu an Danimarka’da oynuyor. Alan vardı, mükemmel bir oyuncuydu. Bunlara sahip çıkmamız gerek. Amacımız Türkiye’de oynasınlar. Herkesi davet ediyorum, gelsinler, gençleri görsünler. Çok yetenekli futbolcular.'

- Profesyonelken ayakkabısızlıktan maça çıkamadı

Türkiye'ye sığınmadan önce Suriye 1. Ligi ekiplerinden Cihat takımında forma giyen 30 yaşındaki Ferhad Murad, 15. Geleneksel Halı Saha Futbol Turnuvası'nda oynadıkları Muşspor maçında, uygun ayakkabısı olmadığı için takımdaki yerini alamadı.

Maçlarda arkadaşının ödünç verdiği ayakkabıyla oynayabildiğini belirten Ferhad Murad, takımıyla maça çıkamamasını, 'Ayakkabım bir arkadaşta. Ayakkabı onundu, ben kullanacaktım. Geçen maç getirmişti, şimdi gelmedi. Ayakkabısız kaldım.' sözleriyle açıkladı.

Murad, Türkiye'deki takımlara girememekten de yakınarak, 'Kimliğim olmadığı için buradaki takımlarda oynayamadım, çok isterdim oynamayı.' diye görüş belirtti.

- 'Futbol oynayıp eski hayatıma dönmek isterim'

Suriyeli futbolculardan 23 yaşındaki Yaser Hamdan ise ülkesinin genç milli takımında yer aldığını, 1,5 sene önce savaştan kaçıp Türkiye'ye geldiğini belirterek, 'Burada da bir takımda oynayıp eski hayatıma dönmek istiyorum. En sevdiğim takımlar Fenerbahçe, Beşiktaş. Onlarda oynamak isterim.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'ye sığınmadan önce Suriye 1. Ligi ekiplerinden Nevahir'de top koşturan Ahmet Cehuni de tek arzularının Türkiye'deki takımlarda futbol oynayabilmek olduğunu ifade etti.

Kendilerine sahip çıkılmasını isteyen Cehuni, 'Çok güzel futbol oynayan 30 arkadaşım var. Milli takımda ve çeşitli ligde oynuyorlardı. Esed’e karşı çıktığımız için bize dışarıda futbol oynamamız için kimlik vermediler. Yardımcı olunmasını istiyoruz. Suriye'de çok zor günler geçirdiğimiz için buraya geldik. Burada da zor bir yaşam sürüyoruz ama derdimizi unutmak için yine de devam ediyoruz futbola. İnşallah sesimiz duyulur.' diye konuştu.

- Kulüplere çağrı

Suriyeli futbolculara Buca Belediyesi Spor Tesisi Müdürlüğü yaptığı dönemde tesislerin kapısının açılmasını sağlayarak sahip çıkan Cüneyt Akyol, Türk takımlarının Suriyeli futbolculara kucak açmasını istedi.

Tesis müdürlüğü yaptığı dönemde Suriyeli Göçmenler takımını kuran Acar'ın kendisinden yardım istediğini ifade eden Akyol, şunları söyledi:

'Onlara kucak açmamız gerekiyordu çünkü sahipsizlik, vatansızlık çok kötü bir şey. Üç yıldır Suriyeli kardeşlerimizle beraberiz. Futbol adına elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ama temel ihtiyaçları da tam karşılanmıyor. Kimisinin ayakkabı, forması yok. Kimisinin, ekmeği bile yok. Hipodromda yatanlar var. Soyunabilecekleri bir kulübeleri bile yok. Büyükşehir belediyemizin bizlere destek vermesini istiyoruz. İzmir’de 274 futbol tesisi var. Buradan başka tek bir tesiste, tek bir Suriyeli kardeşimiz oynayamıyor. Milli takımda oynayabilecek düzeyde futbolcu kardeşlerimiz var burada. Buradan İzmir kulüplerine de sesleniyorum. Gelin, izleyin, el birliğiyle kucak açın.'

Kaynak: AA