'Türk Karatesini Dünyanın Zirvesine Taşıdık''

Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Delihasan:'Son 10 yıllık veriler baz alındığında dünyanın ilk sırasındayız. Çalışmalarımızı 2020 olimpiyatlarında madalyayla taçlandırmak istiyoruz' 'Yıllardır karatenin olimpiyatlarda yer almasını bekliyorduk. Şu anda bütün sporcularımız madalya adayı olarak önümüzde duruyor' Dünya şampiyonu milli karateci Enes Erkan:'Karatenin olimpiyatlara alınması, kesinlikle Türkiye'nin madalya sayısını arttıracaktır'

ERCAN ÇAKAR - Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan, son yıllarda elde edilen başarılarla Türk karatesinin dünyanın zirvesine yerleştiğini belirterek, 'Çalışmalarımızı 2020 olimpiyatlarında madalyayla taçlandırmak istiyoruz.' dedi.

Delihasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karate branşının, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından 2020 Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunları'na eklenmesiyle yeni bir sayfa açtıklarını söyledi.

Yaptıkları planlı çalışmalarla başarıda istikrarı yakaladıklarını dile getiren Delihasan, şöyle konuştu:

'Türk karatesini dünyanın zirvesine taşıdık. Son 10 yıllık veriler baz alındığında dünyanın ilk sırasındayız. Bu başarıyı korumamız gerekiyor. Sadece madalya hedefleyen bir federasyon değiliz. Hem kurumsal hem de sosyal sorumluluk anlamında üzerimize düşenleri yapıyoruz. Ayakları yere basan bir federasyonumuz var. 2020 olimpiyatlarında kota almak biraz zor olacak. Çünkü dünyanın en iyi oyuncuları oraya katılmaya çalışacak. Bizim uzun yıllardan beri hazırladığımız genç bir takımımız var. O zamana kadar takımımız tecrübesinin zirvesinde olacak. Ayrıca altyapıda da sporcu yetiştirmeye devam ediyoruz. Bu sistemle olimpiyatlarda başarıyı yakalayabiliriz.'

Esat Delihasan, karatenin olimpiyatlarda yer almasından mutluluk duyduklarını vurgulayarak, 'Yıllardır karateninin olimpiyatlarda yer almasını bekliyorduk. Elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Şu anda bütün sporcularımız madalya adayı olarak önümüzde duruyor. Önümüzde değerlendirebileceğimiz uzun bir zaman da var. Çok uzun zamandır beri yürüttüğümüz çalışmalarımızı 2020 olimpiyatlarında madalyayla taçlandırmak istiyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

- Aydemir: 'Olimpiyat en büyük hedefimiz olacak'

Karate Bayan Milli Takımlar Başantrenörü Levent Aydemir, Avrupa ve dünya şampiyonalarında elde ettikleri başarı ve tecrübeleri, olimpiyatlara taşımaya çalışacaklarını dile getirdi.

Türkiye'de karatenin iyi bir altyapıya sahip olduğunu anlatan Aydemir, 'Bugüne kadar katıldığımız en büyük organizasyon Dünya Şampiyonası'ydı. Artık hedefler daha da büyüdü. Büyükler kategorisinde biraz da profesyonelleşmeye ve yoğunlaşmaya ihtiyacımız var. Daha önceki programımız iki yıllıktı. Bundan sonra dört yıllık program yapacağız. Olimpiyat en büyük hedefimiz olacak. Altyapı olarak bir sıkıntımız yok, şimdiden olimpiyatlarda yarışacak sporcularımız var. Olimpiyatlara sporcu göndermek ve orada başarılı olmak için elimizden geleni yapacağız.' diye konuştu.

- Enes Erkan: 'Kesinlikle madalya sayısı artacaktır'

Dünya ve Avrupa şampiyonu milli karateci Enes Erkan, karatenin olimpiyatlara alınmasıyla Türkiye'nin madalya sayısının aratacağını söyledi.

Karatenin dünyada çok yaygın bir spor olduğunu ve Türkiye'de de büyük gelişme gösterdiğini aktaran Enes, 'Karatenin olimpiyatlara alınması, kesinlikle Türkiye'nin madalya sayısını arttıracaktır. Azerbaycan'da katıldığımız Avrupa Oyunları'nda bunu gösterdik. Türk karateciler, olimpiyatlarda güreşçiler gibi 3-4 madalya kazandıracaktır diye düşünüyorum. Karatemiz şu anda dünya sıralamasında zirvede. Olimpiyatta da zirvede yer alacağını düşünüyorum. Karatenin daha önce de olimpiyatta olması gerekiyordu. Olimpiyata katılmamak bizi çok üzüyordu.' şeklinde görüş belirtti.

- Uğur Aktaş: 'Olimpiyatlarda başarı elimizden geleni yapacağız'

Avrupa şampiyonu milli sporcu Uğur Aktaş da karatenin olimpiyatlarda yer almasına çok sevindiğini ifade etti.

Karatenin olimpik spor kategorisine alınmasıyla daha fazla değer göreceğini anlatan Uğur, şunları kaydetti:

'Karatenin olimpiyatlarda yer alması küçüklükten beri hayalimiz. 10 yaşından beri bu sporu yapıyorum ve şu anda 21 yaşındayım. 2020 yılına kadar tecrübe ve yaş anlamında daha da gelişeceğim. Karate olimpik bir spor olmadığı için diğer branşlara göre daha az değer görüyordu. Mesela ben Avrupa şampiyonu oldum ama diğer branşlardaki sporcular kadar duyulmadı. Güreş ya da halterde elde edilen bir Avrupa şampiyonluğu daha çok ilgi görüyor. Olimpiyatlarda mücadele etmek hem maddi hem de manevi açıdan güzel olacak. Önümüzdeki Avrupa ve dünya şampiyonalarında iyi mücadeleler çıkartarak olimpiyatlara hazırlanacağız. Bundan sonra olimpiyatlar bizim için en önemli hedef olacak. Olimpiyatlarda da başarı için elimizden geleni yapacağız.'

Kaynak: AA