Olimpiyat Şampiyonu Taha'nın Gizli Kahramanı

2016 Rio Olimpiyatları'nda serbest stilde 125 kiloda altın madalya kazanan milli güreşçi Taha Akgül'ün başarısında antrenörü Abdullah Çakmar'ın büyük payı var Abdullah Çakmar:'Bugüne kadar aramızda hiçbir anlaşmazlık yaşanmadı. Taha ile güçlü ve iyi bir iletişimimiz var. Başarımızda bunun da etkisi büyük' 'Onun önce abisiyim, dostuyum, sonra antrenörüyüm. Bu ilişki başarıya giden yolda son derece önemli. Sporcu sadece antrenmandan antrenmana hocasını görürse, hiçbir şeyini paylaşmazsa, onunla anlaşamazsa başarı çok zor gelir' Olimpiyat şampiyonu Taha Akgül:'Kimi zaman başkasına anlatamadığım derdimi Abdullah hocama anlatırım. Bir sıkıntım olduğunda önce onunla paylaşırım. Bizim başarımızın sırrı bu'

GÖZDE ŞAHİN - 2016 Rio Olimpiyatları'nda serbest stil 125 kiloda altın madalya kazanan milli güreşçi Taha Akgül'ün başarısında antrenörü Abdullah Çakmar'ın büyük payı var.

Taha Akgül ile 5 yıldır birlikte olan Çakmar, AA muhabirine, olimpiyat şampiyonluğuna giden yolda yaşadıklarını ve sporcusuyla ilişkisini anlattı.

'Taha zirveye çıktığında gözyaşlarımı tutamadım.' diyen Çakmar, antrenmanların yanı sıra sosyal yaşantılarında da Taha Akgül ile birlikte vakit geçirdiklerini söyledi.

Çakmar, 'Bugüne kadar aramızda hiçbir anlaşmazlık yaşanmadı. Taha ile güçlü ve iyi bir iletişimimiz var. Başarımızda bunun da etkisi büyük.' ifadelerini kullandı.

Abdullah Çakmar, şöyle devam etti:

'Yeri gelir ibadetimizi birlikte yaparız, yeri gelir restorana, kafeye birlikte gideriz. Dertleşiriz, güleriz. Onun önce abisiyim, dostuyum, sonra antrenörüyüm. Bu ilişki başarıya giden yolda son derece önemli. Sporcu sadece antrenmandan antrenmana hocasını görürse, hiçbir şeyini paylaşmazsa, onunla anlaşamazsa başarı çok zor gelir.'

- 'Biz her şeyden önce çok iyi anlaşan iki dostuz'

Taha Akgül'ün ahlaki değerlere sahip, anlayışlı, çok olgun biri olduğunun altını çizen Çakmar, 'Taha, disiplinli, çalışkan, hedefleri olan, çok iyi bir sporcu olmasının yanında çok saygılı, nerede nasıl davranacağını bilen, çok iyi yetişmiş bir genç arkadaşım. Onunla hoca-sporcu ilişkisi haricinde de bağımız çok kuvvetli. Biz her şeyden önce çok iyi anlaşan iki dostuz, abi kardeşiz.' diye konuştu.

Güreş antrenörü olan babasının yönlendirmesiyle güreşe başlayan Çakmar, Çorum'da başlayan sporculuk kariyerine Ankara'da devam ettiğini belirtti.

İlk olarak Şekerspor'a sonra da ASKİ Spor'a transfer olduğunu anlatan Çakmar, 2008 yılında ASKİ Spor'da antrenörlük yapmaya başladığını, 2010 yılında Serbest Güreş A Milli Takım'da teknik direktörlük görevine getirildiğini, Taha ile orada tanıştıklarını ifade etti.

Taha'yı görmeden önce, onun hakkında 'gelecek vadeden çok başarılı bir sporcu' diye yorumlar duyduğunu belirten Çakmar, 'Taha'yı tanıdıktan sonra yapılan yorumların yerinde olduğunu gördüm. Taha örnek bir sporcu.' diye konuştu.

Çakmar, ASKİ Spor'da forma giymesi için Taha'ya kendisinin teklif götürdüğünü ifade ederek, şunları söyledi:

'Taha, çalışmasıyla, hırsıyla, azmiyle, duruşuyla, efendiliğiyle, her şeyiyle büyük başarılara göz kırpan bir sporcuydu. Önünde şampiyon ağabeyleri vardı. Taha onlardan daha istekli, daha mücadeleciydi. 2011 yılında ona 'benimle çalışır mısın?' dedim. O zamandan beri birlikte çalışıyoruz.'

- 'Olimpiyat şampiyonluğu hiçbirine benzemiyor'

Abdullah Çakmar, Taha'yı 2016 Rio Olimpiyatları'nda birincilik kürsüsünde gördüğünde gözyaşlarını tutamadığını ifade etti.

'Taha ile dünya ve Avrupa şampiyonlukları yaşadık ama olimpiyat şampiyonluğu hiçbirine benzemiyor.' diyen Çakmar, şunları kaydetti:

'Taha'yı zirvede görmek beni çok duygulandırdı. Allah kendisinden razı olsun. Rio'da Taha'nın altın madalya alacağına kesin gözüyle bakıyordum ama yine de 'ya olmazsa' dediğim anlar oluyordu. Orada üzüntüyü, sevinci, heyecanı aynı anda yaşadım. Bu madalyaya çok ihtiyacımız vardı. 15 Temmuz'da tankların önüne yatan şehit olan, gazi olan ağabeylerim, kardeşlerim aklımızdan çıkmıyordu. Taha'nın sorumluluğu çok büyüktü. O ana kadar altın madalya elde edememiştik. Bu şampiyonluğu çok istedik. Başaracağımıza da çok inandık.'

Milli sporcunun sol bacağının arka adalesinde 19 santimetrelik yırtık tespit edildiğinde Elmadağ'da kampta olduğunu belirten Çakmar, 'Taha'nın sakatlandığını duyduğumda çok üzüldüm. Takımı bırakıp yanına koştum. Yanından hiç ayrılmadım. İyi günde başarılar geldiğinde herkes yanında olur. Kötü günde de sporcumun yanında olmam şart. Biz zaten aile gibiyiz.' diye konuştu.

- Taha: 'Bir sıkıntım olduğunda önce onunla paylaşırım'

Olimpiyat şampiyonu Taha Akgül de antrenörü Abdullah Çakmar ile aralarında ağabey kardeş ilişkisi olduğunu, bu durumun başarısında çok büyük payı olduğunu belirtti.

Taha Akgül, Çakmar ile sosyal yaşamlarında da birlikte vakit geçirdiklerini vurgulayarak, 'Kimi zaman başkasına anlatamadığım derdimi Abdullah hocama anlatırım. Bir sıkıntım olduğunda önce onunla paylaşırım. Bizim başarımızın sırrı bu. ' dedi.

Diğer hocalarının da elde edilen başarıda pay sahibi olduklarının altını çizen Taha Akgül, 'En büyük emek hem sporcusu olduğum ASKİ Spor'da hem de milli takımda teknik direktör olan Abdullah hocamındır. Omuz omuza çok çalıştık. Bana her zaman çok inandı. Çalışıyorsak birlikte çalıştık, tatil yapıyorsak, dinleniyorsak beraber yaptık. Başarı bizim iyi iletişimimizle geldi. Allah kendisinden razı olsun.' diye görüşlerini aktardı.

Kaynak: AA