La Liga'da 'Zengin' İle 'Yoksul'un Maçı

İspanya 1. Futbol Ligi'nin 4. haftasında, bütçesi en yüksek takımlardan Barcelona, en düşük bütçesi olan Leganes ile deplasmanda karşılaşacak Leganes Teknik Direktörü Garitano: 'Barcelona ile aramızda ekonomik olarak çok büyük olan farkın sahada daha az olmasını umuyoruz' '2030 yıldır Leganes Kulübünün üyesi olanlar, beni yolda çevirip, 'Messi gibi bir futbolcunun bu sahada oynayacağını hayal bile edemezdik' diyorlar' 'Leicester City olayının La Liga'da olması neredeyse imkansız. Çünkü burada takımlar arasındaki farklar çok büyük' Garitano'dan Arda Turan değerlendirmesi: 'Onun en büyük özelliği yeteneği' Leganes Kulübü Başkanı Pavon: 'Kazanmak için küçük bir umudumuz her zaman var'

ŞENHAN BOLELLİ - İspanya 1. Futbol Ligi (La Liga), 4. haftada tarihi bir karşılaşmaya sahne olacak.

Kulüp tarihinde ilk defa La Liga'da mücadele eden ve bütçesi en düşük takım olarak bilinen Leganes, yıldızlar topluluğu ve gelir rekortmeni Barcelona'yı ağırlayacak.

Leganes Kulübünün satışa çıkardığı Barcelona maçı biletleri 2 saat 20 dakika içinde tükenirken, Madrid bölgesinde bulunan yaklaşık 200 bin nüfuslu kentte karşılaşma öncesi büyük bir beklenti var.

Leganes'i La Liga'ya çıkaran teknik direktör olan Asier Garitano, AA muhabirine verdiği özel demeçte, 'Barcelona ile aramızda ekonomik olarak çok büyük olan farkın sahada daha az olmasını umuyoruz.' dedi.

'Barcelona gibi biz de La Liga takımıyız ve biz de onlar gibi en iyi şekilde maça hazırlanacağız.' diyen Garitano, sözlerine şöyle devam etti:

'Rakipten, onun başarılarından ve yıldız futbolcularından konuşmak bizi çok fazla şartlandırabilir. Çünkü onlardan konuşurken kendimizin neler yapabileceğini, en iyi futbolu nasıl oynamamız gerektiğini unutabiliriz. Bize zorluğunu bilsek de, her zaman olduğu gibi kazanmak için sahaya çıkacağız.'

La Liga'da ilk defa mücadele ettiklerinden her maçın kendileri için önemli ve tarihi olduğunu vurgulayan Garitano, Barcelona ile karşılaşacakları için memnun ve heyecanlı olduklarını ifade etti.Barcelona'nın ligde geçtiğimiz hafta sahasında Alaves'e karşı kaybetmiş olmasının kendilerinin işini zorlaştıracağını dile getiren Leganes Teknik Direktörü, 'Barcelona gibi bir takım kaybetmeye çok alışık değildir. Özellikle Alaves gibi bir takıma evinde kaybetmesi onlar için daha zor bir durum. Eminim Barcelonalı futbolcular buraya motivasyonları çok daha yüksek bir şekilde geleceklerdir. Barcelona'ya karşı oynamak zaten zorken, bizim için daha da zorlaşacaktır.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Taraftarlar için güzel bir gün olacaktır'

Maç öncesinde Leganes sokaklarında yer alan bazı pankartlarda Lionel Messi'nin 'tanrı' olarak adlandırılması dikkati çekerken, İspanyol teknik adam bunun normal karşılanması gerektiğini bildirdi.

Garitano '20-30 yıldır Leganes Kulübünün üyesi olanlar, beni yolda çevirip, 'Messi gibi bir futbolcunun bu sahada oynayacağını hayal bile edemezdik.' diyorlar. Messi'nin bu sahaya çıkacak olması kesinlikle taraftarımız ve futbolcularımız için farklı ve özel bir şey olacak. Taraftarlar için güzel bir gün olacaktır. Biz de iyi futbol ile taraftarımızın zevk almasını sağlamayı umuyoruz.' dedi.

Barcelona’nın çok güçlü bir rakip olduğunu ve bu yüzden maç içinde sürekli farklı kararlar almak zorunda kalabilecelerini söyleyen Leganes Teknik Direktörü, 'Barcelona'nın futbolu, rakibe kafa olarak çok iyi hazırlanmayı, sahada topa daha çok sahip olmayı ve yakalayacağımız az fırsatları değerlendirmeyi zorunlu kılıyor.' şeklinde konuştu.

- 'Leicester City olayının La Liga'da olması neredeyse imkansız'

Garitano ayrıca, geçtiğimiz sezon İngiltere Premier Lig'de Leicester City'nin yakaladığı sürpriz şampiyonluğun La Liga'da olma olasılığının bulunmadığını savunarak, şunları kaydetti:

'Leicester City olayının La Liga'da olması neredeyse imkansız. Çünkü burada takımlar arasındaki farklar çok büyük. Bizim için belki tüm takımlar büyük ama normal şartlarda öne çıkan Atletico Madrid, Sevilla ve Valencia gibi kulüpler için de Real Madrid ve Barcelona çok büyük. Bir maç için onlarla rekabet edebileceğimizi düşünüyoruz ama 38 hafta bunu sürdürmek imkansız.'

- Arda Turan'la ilgili görüşü

46 yaşındaki İspanyol teknik adam, Barcelona'da forma giyen Türk futbolcu Arda Turan için de 'Atletico'da çok iyi yıllar geçirdi. Bence Barcelona gibi bir kulübe kısa sürede uyum sağlamak zor bir şey ama o bunu da başardı. Onun en büyük özelliği yeteneği. O yüzden iyi bir sezon geçireceğine eminim.' yorumunda bulundu.

2013 yılında 3. ligde iken Leganes'in başına geçen ve 3 yılda takımını iki lig yükseltme başarısını gösteren Garitano, La Liga'daki ilk sezonlarındaki hedeflerini ise şu şekilde dile getirdi:

'Şimdiye kadar yaptığımız gibi her maçı tek tek ele alıp, lig sonunda nerede olduğumuza bakacağız. Bizim için La Liga'daki her amaç küçük bir final. Bu mantalite ile buraya geldik ve şimdi de bunu değiştirecek değiliz.'

- Pavon: 'Kazanmak için küçük bir umudumuz her zaman var'

Leganes Kulübü Başkanı Maria Victoria Pavon da 'La Liga'da ilk tecrübemiz ve her maç bizim için çok önemli. Dünyanın en iyi futbol takımlarından biri olan Barcelona yıldız futbolcularını cumartesi günü buraya getirecek. Ama sonunda bir maç ve her şey olabilir. Kazanmak için küçük bir umudumuz her zaman var.' dedi.

Leganes Kulübünün tarihinde ilk kadın başkanı olan ve 2008 yılından bu yana görevde olan Pavon, geçen sezon 2. ligde mücadele ederken 2 milyon avro civarında olan televizyon hakları gelirinin bu sezon La Liga sayesinde 40 milyon avroya kadar çıkmasının kendileri için çok önemli bir gelir olduğunu vurguladı.

'La Liga şampiyonluğu bizim için düş olmaktan bile uzak.' diyen başkan Pavon, 'Leganes’in hedefi, La Liga düzeyinde olmak, burada her takımla rekabet edebilmek ve La Liga'da kalmaktır. Şu anda La Liga'da olmaktan ve iyi bir imaj vermiş olmaktan mutluyuz.' diye konuştu.

Leganes'in geçmiş yıllarda alt liglerde oynarken, İspanya'nın ayrılıkçı bölgelerinden Bask ve Katalonya'nın takımlarına karşı oynadıkları maçlarda taraftarlar arasında küçük olaylar görüldüğünü söyleyen Pavon, Barcelona maçında da bazı Leganes taraftarlarının İspanyol bayrakları açabileceğini ancak ciddi bir şey olacağını sanmadığını dile getirdi.

La Liga'nın 4. haftasında oynanacak maç öncesinde Barcelona 6 puanla 5., Leganes ise 4 puanla 11. sırada yer alıyor. 17 Eylül Cumartesi günü oynanacak Leganes-Barcelona maçı TSİ 14.00'te başlayacak.

- İlginç istatistikler

Her iki takım arasında gerek kupa başarıları gerekse ekonomik olarak bir kıyaslama yapıldığında büyük bir uçurum dikkati çekiyor.

İki kulüp arasında dikkati çeken farklılıklar şu şekilde:

- Geçtiğimiz sezon Barcelona 679 milyon avro ile rekor bir gelir açıklarken, Leganes'in geliri 7 milyon 640 bin avro olarak duyuruldu.

- Barcelona'nın en pahalı futbolcusu olan Lionel Messi'nin sözleşmesini tek taraflı feshetmesi için 250 milyon avroluk bonservis bedeli konulurken, Leganes'in en pahalı oyuncuları kiralık olarak alınan Brezilyalı Luciano Neves ve İspanyol Ruben Perez'in toplam bonservisleri 7 milyon avroyu bile bulmuyor.

- Transfermarkt sitesine göre Barcelona'daki futbolcuların futbol piyasasındaki toplam değeri 756 milyon 500 bin avro olarak gösterilirken, Leganesli futbolcuların toplam değeri 30 milyon 200 bin avro olarak belirtiliyor.

- Barcelona maçlarını 99 bin kapasiteli Nou Camp stadında oynarken, Leganes'in maçlarını oynadığı Butarque Belediye Stadı'nın kapasitesi yeni 12 bine çıkarıldı.

- Barcelona Kulübü, Nou Camp Stadı'nda oynadığı lig maçlarında bilet fiyatlarını ortalama 59 ila 750 avro arasında satarken, Leganes Kulübü, Barcelona maçı için bilet fiyatlarını 40 ila 60 avro arasında belirledi.

- Her iki kulübün resmi satış ofislerine göre Barcelona, takım formasını 85 ila 140 avro arasında satarken, Leganes takımının formaları 50 ila 55 avro arasında satışa sunuluyor.

- 1928 yılında kurulan Leganes Kulübünün en büyük başarısı geçtiğimiz sezon sonunda La Liga'ya yükselmek olurken, Barcelona'nın 24 lig, 28 Kral Kupası , 12 İspanya Süper Kupası, 5 UEFA Süper Kupası, 5 UEFA Şampiyonlar Ligi kupası ve 3 FIFA Dünya Kulüpler Kupası bulunuyor.

- Leganes ilk defa mücadele ettiği La Liga'da hemen rekor kırmayı başardı. Ligin ilk iki haftasında kalesinde gol görmeyen Leganes, La Liga tarihinde lig başlangıcında 180 dakika ile en uzun sure gol yemeyen takım oldu. Daha önceden bu rekor 161 dakika ile Real Madrid'e aitti.

Kaynak: AA