Grubun Favorisi Manchester United

Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi A Grubu'nda mücadele edeceği İngiliz devi, kadro tecrübesi ve bütçesiyle ön plana çıkıyor Manchester Unitedlı futbolcuların ortalama Avrupa kupası maç tecrübesi 36, Fenerbahçe'nin 35, Feyenoord'un 13, Zorya'nın ise sadece 6 Manchester United'ın teknik direktörü Mourinho 13, İsveçli golcüsü Ibrahimovic ise 15 yıl sonra Avrupa'nın iki numaralı kupasında boy gösterecek Fenerbahçe, Feyenoord ve Zorya'nın toplam değeri Manchester United'ın yarısı bile etmiyor.

ERKAN TİRYAKİ - Manchester United, Avrupa kupası tecrübeleri ve toplam değeriyle UEFA Avrupa Ligi A Grubu'ndaki rakipleri Fenerbahçe, Feyenoord ve Zorya'ya gözdağı veriyor.

UEFA Avrupa Ligi'nde grup aşamasına yarın Ukrayna'da Zorya deplasmanında başlayacak Fenerbahçe'nin gruptaki en büyük rakibi Manchester United, tecrübesiyle diğer takımlara göre oldukça ağır basıyor.

Kadrosunda Zlatan Ibrahimovic, Wayne Rooney, Paul Pogba gibi birçok dünya yıldızını barındıran İngiliz ekibinin Avrupa'daki en tecrübelisi İsveçli golcüsü. Ibrahimovic bugüne dek Avrupa arenasında 128 maça çıkıp, 51 gol attı.

Manchester United'ın UEFA'ya bildirdiği daha önce hiç Avrupa maçı oynamamış genç oyuncular hariç 27 kişilik listesine göre futbolcuların ortalama Avrupa kupası tecrübesi 36 oldu. Fenerbahçe ise İngiliz ekibinin çok gerisinde kalmadı.

Kadrosunda Robin van Persie, Gregory van der Wiel, Jeremain Lens, Mehmet Topal, Volkan Demirel, Martin Skrtel gibi 50'nin üzerinde Avrupa kupası tecrübesi olan Fenerbahçe, UEFA'ya 22 kişilik A listesi bildirdi. Sarı-lacivertliler 35 maç ortalamasıyla grupta İngiliz ekibinin hemen gerisinde yer aldı.

En tecrübelisi eski Fenerbahçeli Dirk Kuyt olan Feyenoord'un futbolcularının Avrupa kupası tecrübesi 13 olurken, Zorya grubun en tecrübesizi olarak dikkati çekti. Ukrayna ekinini kadrosunun ortalama Avrupa tecrübesi sadece 6 maç oldu.

- Teknik direktörlerde Mourinho farkı

Takımların teknik direktörleri arasında ise Manchester United'ın dünyaca ünlü Portekizli çalıştırıcısı Jose Mourninho tecrübesiyle meslektaşlarının çok önünde yer aldı.

Kariyerinde 2 UEFA Şampiyonlar Ligi, 1 UEFA Kupası zaferi bulunan Mourinho, bugüne dek Avrupa arenasında 142 maça çıktı.

Fenerbahçe, Feyenoord ve Zorya'nın teknik direktörlerinin toplam maç sayısı ise Mourinho'ya yaklaşamadı.

Fenerbahçe Teknik Direktörü Dick Advocaat, 105 kez Avrupa kupalarında teknik direktör olarak görev aldı. Zorya Teknik Direktörü Yuriy Vemydub 10 kez Avrupa kupası mücadelesi verirken, Feyenoord'un çalıştırıcısı Giovanni Van Bronckhorst hiç tecrübesi bulunmuyor.

- Mourinho 13, Ibrahimovic 15 yıl sonra

Manchester United'ın teknik direktörü Mourinho 13, İsveçli golcüsü Ibrahimovic ise 15 yıl sonra Avrupa'nın iki numaralı kupasında boy gösterecek.

Porto'yla 2002-2003 sezonunda o zamanki adıyla UEFA Kupası'nı kaldırarak dünya futbolunda adından söz ettiren Mourinho, Celtic'i 21 Mayıs 2003'te yendikleri final maçıyla bu organizasyondaki son sınavına çıkmıştı.

Portekizli teknik adam, kariyerinin son 13 yılında sadece UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Süper Kupa'da mücadele verdi. Mourinho 13 yılı aşkın süreden sonra tekrar 'Kupa 2' de takım yönetecek.

İngiliz ekibinin en tecrübeli ismi Ibrahimovic ise eski adıyla UEFA Kupası'nda sadece 4 maça çıktı. Ibrahimovic, yaklaşık 15 yıl sonra bu kulvarda maç yapacak. İsveçli yıldız golcü en son 1 Kasım 2001'de Ajax formasıyla 'Kupa 2' de sahaya çıkmıştı.

- Fenerbahçe'nin yıldızları tecrübe sahibi

Fenerbahçe'nin önemli isimleri Robin van Persie, Volkan Demirel, Mehmet Topal, Martin Skrtel, Gregory van der Wiel ve Jeremain Lens'in 60'ın üzerinde Avrupa kupası maçı deneyimi var.

Takımın Avrupa'daki en tecrübeli ismi ise 91 maçla Van Persie oldu. Van Persie'yi, Volkan Demirel 76, Mehmet Topal 73, Van der Wiel 72, Skrtel 67 ve Lens 61 maçla izledi.

- Rakiplerin tecrübeli futbolcuları

Fenerbahçe'nin rakipleri arasında Manchester United'da 60'ın üzerinde Avrupa'da maça çıkan 5 futbolcusu bulunuyor.

Takımın en tecrübelisi Ibrahimovic'in 128, Wayne Rooney'nin 92, Michael Carrick'in 80, Juan Mata'nın 68, Henrikh Mkhitaryan'ın 65 Avrupa kupası maçı var.

Feyenoord'da ise en tecrübeli isim Kuyt oldu. Kuyt, 21'i Fenerbahçe'yle olmak üzere toplam 94 kez Avrupa arenasında boy gösterdi. Kuyt'ı takımında 36 maçla Nicolai Jorgensen takip etti.

Grubun en tecrübesiz takımı Zorya'da ise 31 maçla en deneyimli isim olarak Ukraynalı savunmacı Vyacheslav Checher dikkati çekiyor. Ukrayna ekibinin kadrosunda 24 futbolcunun Avrupa'daki toplam gol sayısı ise sadece 8 oldu.

- 3 takımın değeri bir Manchester United etmedi

A Grubu'nda Fenerbahçe, Feyenoord ve Zorya'nın toplam değeri Manchester United'ın yarısı bile etmedi.

Avrupa'nın en pahalı takımlarından biri olan İngiliz ekibinin şu an kadrosunda bulunan futbolcuların toplam değeri 534 milyon avro. Fenerbahçe, Feyenoord ve Zorya'nın toplam değeri ise 248 milyon avroda kaldı.

Manchester United'ın bu transfer döneminde bonservis ödeyerek aldığı Pogba (105 milyon avro), Mkhitaryan (42 milyon avro), Eric Bailly'e (38 milyon avro) toplam 185 milyon avro ödedi. Bu 3 oyuncunun bonservis bedelleri Fenerbahçe, Feyenoord ve Zorya'nın takım değerlerinden daha fazla oldu.

Fenerbahçe 157, Feyenoord 75, Zorya ise 16 milyon avro değere sahip. Feyenoord ve Zorya'nın toplamı da Fenerbahçe'nin oldukça altında kaldı.

Kaynak: AA