Aba Güreşinde Hedef Olimpiyatlar

Dünya Uluslararası Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonu Başkanı Savaş: 'Giderek yok olmaya başlayan aba güreşinin gelecek kuşaklara aktarılması için 7 yıldan bu yana aralıksız çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun meyvelerini de almaya başladık'

İSMİHAN ÖZGÜVEN - Dünya Uluslararası Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonu Başkanı Lütfü Savaş, giysilerle yapılan ilk güreş türlerinden olan aba güreşini daha yaygın hale getirmek için çaba sarf ettiklerini belirterek, 'Hedefimiz, bu sporun bir gün olimpiyatlarda yer alması. Bunun için canla başla çalışıyoruz.' dedi.

Hatay Büyükşehir Belediyesinin de başkanı olan Savaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beş bin yıllık geçmişe sahip bu güreş için 26 ülkenin katılımıyla 4 yıl önce federasyon oluşturduklarını söyledi.

Federasyon çatısı altında aba güreşine sahip çıkmak için çalıştıklarını ifade eden Savaş, bu kapsamda her yıl Türkiye ve Dünya Kupası Şampiyonası düzenlediklerini belirtti.

Bu yıl da 30'dan fazla ülkenin katılımıyla Hatay'da Uluslararası Aba Güreşi Dünya Kupası Şampiyonası düzenleyeceklerini anlatan Savaş, şöyle devam etti:

'Giderek yok olmaya başlayan aba güreşinin gelecek kuşaklara aktarılması için 7 yıldan bu yana aralıksız çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun meyvelerini de almaya başladık. Her yıl düzenlediğimiz Türkiye ve Dünya Kupası karşılaşmalarına katılım artıyor. Bu yıl da Hatay'da 17-18 Eylül tarihlerinde 7. Uluslararası Dünya Kupası Aba Güreşi Şampiyonası'nı düzenleyeceğiz ve 30'dan fazla ülkeden güreşçiler kentimize gelecek. Hedefimiz, bu sporun bir gün olimpiyatlarda yer alması. Bunun için canla başla çalışıyoruz.'

- Aba için bin 500 kişilik arena

Savaş, aba güreşlerinin daha güzel bir alanda yapılması için de kolları sıvadıklarını belirterek, bu kapsamda kısa süre önce inşasına başlanan Aba Güreşi Mersahı'nda sona yaklaştıklarını söyledi.

Güreşin hem sporcular hem de izleyiciler açısından daha keyifli bir şekilde seyri için yaklaşık bin 500 kişilik arena tarzı bir saha yaptıklarını vurgulayan Savaş, burada soyunma odalarının yanı sıra güreşçiler için de antrenman alanlarının yer alacağını belirtti.

7. Uluslararası Dünya Kupası Aba Güreşi Şampiyonası'nın ilk kez bu arenada gerçekleştirileceğinin altını çizen Savaş, Hatay'ın aba güreşiyle adından söz ettireceğini söyledi.

Savaş, tarih ve turizm kenti Hatay'ın artık bir spor kenti de olduğunu, bu alandaki başarıların ve milli sporcuların her geçen gün arttığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA