Rio 2016'Ya Doğru

Tenis müsabakaları 6 Ağustos'ta başlayacak Çağla Büyükakçay, Türkiye'yi olimpiyat tarihinde temsil eden ilk tenisçi olacak.

2016 Rio Olimpiyatları'nda tenis müsabakaları 6 Ağustos'ta başlayacak, 12, 13 ve 14 Ağustos'ta yapılacak final maçlarıyla sona erecek.

Teniste maçlar tek erkekler ve kadınlar, çift erkekler ve kadınlar ile karışık çiftler olmak üzere beş kategoride düzenlenecek. Olimpik Tenis Merkezi'nde yapılacak müsabakalarda 172 tenisçi (86 erkek, 86 kadın) madalya mücadelesi verecek.

Londra 2012'de tek erkeklerin şampiyonu Büyük Britanyalı Andy Murray, tek kadınların şampiyonu ise ABD'li Serena Williams olmuştu.

Bu arada tenis dünyasının önemli isimlerinden Roger Federer, sakatlığı nedeniyle Rio'da mücadele edemeyecek.

- Çağla'dan tarihi başarı

Teniste Türkiye'yi olimpiyat tarihinde ilk kez bir sporcu temsil edecek.

Çağla Büyükakçay, Uluslararası Tenis Federasyonu sıralamasındaki yeri nedeniyle Rio 2016'ya katılmaya hak kazandı.

- Tarihi

Geçmişi 12. ve 13. yüzyıla kadar inen tenis sporunun kökeni Fransızların ''jeu de paume'' (avuç içi oyunu) dedikleri el topudur.

Bugünkü açık alan tenisinin türediği ''Sphairistike'' adlı oyun Kuzey Galler'de 1873'te geliştirildi. Oyun kısa sürede Büyük Britanya'ya, ardından İngiliz sömürgelerine yayıldı. Wimbledon'daki İngiltere Kroket Kulübü, adına ''çim tenisi'' terimini ekleyerek 1877'de ilk Dünya Tenis Şampiyonası'nı düzenledi. Tenisin ABD'de de yaygınlaşmasının ardından Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) 1968'de amatör oyuncuların profesyonellerle aynı turnuvada karşılaşmalarına izin veren açık tenis uygulamasını onayladı. Teniste ''grand slam'' olarak anılan en önemli 4 turnuva Avustralya, Fransa (Roland Garros), İngiltere (Wimbledon) ve ABD Açık Tenis Turnuvalarıdır.

Kaynak: AA