Boksta Olimpiyat Hakemlerine Tepki

Türkiye Boks Federasyonu: 'Batuhan'ın maçlarını yönetenler de dahil çok sayıda hakem Rio'dan gönderildi' Dünya Boks Birliği: 'Sporumuzu korumak için gerek disiplin cezaları, gerek yasal eylemler dahil olmak üzere tüm seçenekleri kullanmaya devam edeceğiz'.

Türkiye Boks Federasyonu, Brezilya'da düzenlenen 2016 Rio Olimpiyatları'nda boks müsabakalarında hakemlerin 'taraflı karar' verdiği gerekçesiyle Dünya Boks Birliği (AIBA) nezdinde girişimlerde bulundu.

Federasyondan yapılan açıklamada, 'İlk günden bu yana boks maçlarında yaşanan hakem skandallarının en son Türkiye'yi 64 kiloda temsil eden Batuhan Gözgeç'in elenmesine yol açtığı.' belirtildi.

Batuhan'ın hakem kararıyla 3-0 yenildiği maçın ardından federasyon başkanı Eyüp Gözgeç'in AIBA nezdinde girişimlerde bulunduğu belirtilerek, 'Batuhan'ın maçlarını yönetenler de dahil çok sayıda hakem Rio'dan gönderildi.' denildi.

İddialara ilişkin, AIBA'nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

'Olimpiyat oyunları başladığından beri AIBA 239 maçı yönetti. AIBA Hakem ve Jüri Komisyonu (R&J) tüm kararları gözden geçirmiş, beklenilen düzeyde ve sonuçta olmayan bazı kararlar alındığını tespit etmiştir. Komisyon, konuya ilişkin ilgili hakem ve yan hakemlerin 2016 Rio Olimpiyatları'nda daha fazla bulunmaması kararını almıştır. AIBA kuralları gereği, oynanan tüm maçların sonuçları aynı şekilde tescil edilecektir.

Bazı çevrelerce dile getirilen yolsuzluk söylemleriyle ilgili somut kanıtlar gelene kadar bu yönde iddialarda bulunulmaması gerektiğine inanıyoruz. Sporumuzu korumak için gerek disiplin cezaları, gerek yasal eylemler dahil olmak üzere tüm seçenekleri kullanmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda, Rio'da bazı iddialara neden olan R&J topluluğu hakkında gereğini yapacağız. Böylesine önemli bir organizasyonun belirli kesimlerin yargılamalarıyla engellenemeyeceğini belirtir, konuya ilişkin tüm tarafların kanıtların sağlanması ve uygun eylemler geliştirilmesi gibi konularda bizlere yardımcı olmalarını rica ederiz.'

Kaynak: AA