Stepanova, Hayatının Tehlikede Olduğunu Düşünüyor

Ülkesindeki doping programının ifşasında WADA'ya muhbirlik yapan Rus atlet Stepanova:'Bize bir şey olursa bilin ki bu bir kaza değil'.

Dünya Dopingle Mücadele Ajansına (WADA), ülkesindeki devlet destekli doping programını ortaya koyan rapor için muhbirlik yapan Rus atlet Yuliya Stepanova, konum bilgisinin de bulunduğu WADA hesabının bilgisayar korsanlarınca (hacker) ele geçirildiğini ve hayatının tehlikede olduğunu söyledi.

Rusya Dopingle Mücadele Ajansının (RUSADA) eski çalışanı olan eşi Vitaly Stepanov ile sığındıkları ABD'den, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen 2014 Kış Olimpiyatları'nda ev sahibi ülke sporcularının doping yaptığı iddiasını soruşturmak için WADA tarafından görevlendirilen Kanadalı spor hukuku uzmanı Prof. Richard McLaren'a yardım eden Stepanova, gazetecilerle video konferans vasıtasıyla görüştü.

Stepanova, sporcuların, yarışma dışı doping kontrolleri için güncel iletişim bilgilerini girdiği WADA sistemindeki hesabının 'hack'lendiğini belirterek, 'Bize bir şey olursa bilin ki bu bir kaza değil.' dedi.

Kişisel bilgilerinin ele geçirildiğini söyleyen 30 yaşındaki atlet, 'Birileri gerçekten bize bir şey yapmak isterse muhtemelen başarılı olur. Giderek endişeleniyor ve bu bilgileri kimin, neden istediğini merak ediyorum. Güvenliğimiz için gerekli tüm tedbirleri almaya çalışıyoruz. Bu yüzden yer değiştirirsek daha güvende olacağımızı düşünüyoruz.' ifadelerini kullandı.

ABD merkezli televizyon kanalı CBS'in '60 Minutes' (60 Dakika) isimli programına konuşan Vitaly Stepanov, elinde, 'Rusya Federal Güvenlik Servisinin (FSB), 2014 Soçi Kış Olimpiyatları'ndaki tüm doping kontrol süreçlerine dahil olmaya çalıştığını' söyleyen Moskova Doping Kontrol Laboratuvarının eski başkanı Grigory Rodchenkov'a ait kayıtlar olduğunu öne sürmüştü.

Richard McLaren'ın, Stepanov çiftinin de yardımıyla hazırladığı raporda, 'Rusya Spor Bakanlığı, FSB ve Rusya Milli Takımlar Hazırlık Merkezi'nin (CSP) desteğiyle hem Moskova hem de Soçi doping analiz laboratuvarlarındaki test sonuçlarına etki etme ya da değiştirmeye dayalı operasyonu yönetmiştir.' denilmişti.

WADA tarafından Alman televizyonlarında yer alan sistematik doping iddiasını soruşturmak için görevlendirilen bağımsız komisyonun, Rusya'nın dopingi desteklediği sonucuna vardığı raporunun açıklanması sonrası Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), Rusya Atletizm Federasyonunun (ARAF) üyeliğini askıya almış ve Rus atletleri geçici olarak müsabakalardan men etmişti. WADA da Moskova Doping Kontrol Laboratuvarının akreditasyonunu askıya almıştı. WADA ayrıca RUSADA'nın faaliyetlerini sürdürmesinin uygun olmayacağını da açıklamıştı.

Kaynak: AA