Paralimpik Sporcu İzzettin Kanat'ın Dopingli Çıkması

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Uztürk: 'Sporcunun CAS'a itiraz hakkı var. Federasyon olarak bu süreci bekleyeceğiz'

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Arif Ümit Uztürk, doping yaptığı gerekçesiyle men cezası alan paralimpik sporcu İzzettin Kanat'ın Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesine (CAS) itiraz hakkı bulunduğunu, federasyon olarak da bu süreci bekleyeceklerini söyledi.

Uztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halterci İzzettin'in 2015 yılında kullanımı serbest olan meldonyum maddesini fazla dozda kullandığı için 2016 yılının başında Dubai ve Malezya yarışmaları öncesinde yapılan kontrollerde maddenin kalıntılarına rastlandığını belirtti.

Maddenin tespit edilmesinin ardından bir süreç başladığını dile getiren Uztürk, 'İkinci kontrolde maddeye hiç rastlanmaması üzerine Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) başka yönlerden olaya baktı. Kullandığı protein ve vitaminlerle ters bir etkileşim mi oldu yoksa silici bir madde mi kullandı endişesiyle IPC sporcuya tedbiren yarışmalara katılmama ve 2 yıl men cezası verdi.' ifadelerini kullandı.

Uztürk, IPC yetkililerinin kararı telekonferans yoluyla sağlık kurulu başkanı, halterin fizyoterapisti ve sporcuya ilettiğini ifade ederek, 'Dolayısıyla sporcu, Rio Paralimpik Oyunları'nda yarışamayacak. Yapılan tespit sonrasında direkt sporcuyu aradım. İzzettin bana 'Serbest olduğu düşüncesiyle kimseye bir şey söylemeden maddeyi kullandım.' dedi. Sporcumuz, miktarını abartarak kullanmış. İzzettin'in CAS'a yapacağı itiraz sürecini beklemek durumundayız. Bu sürecin gelişimine göre sağlık kuruluya bir karar vereceğiz.' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA