'Burada Konu Mankeni Değilim'

Eski Ampute Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü İsmail Temiz, 2016 Dünya Ampute Futbol Şampiyonası'nın maddi olanaksızlıklar nedeniyle Türkiye'de düzenlenmemesine tepki gösterdi Teknik direktör Temiz: 'Ampute futbolun gelişmesi için bu şampiyonanın Türkiye'de yapılması çok önemliydi. Yapılmayınca 'burada konu mankeni değilim' diyerek istifa ettim' 'Ampute futbol için 2 seçenek var. Ya kendi federasyonunu kuracak, ya da TFF çatısı altında olacak'

ÖMER HAKAN KİBAR - Eski Ampute Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü İsmail Temiz, 1 yıl önce Türkiye'ye verilen 2016 Dünya Şampiyonası'nın maddi imkansızlıklar öne sürülerek düzenlenmemesine tepki gösterdi.

Ampute Milli Futbol Takımı'ndan istifasının nedenlerini AA muhabirine anlatan Temiz, görevden ayrılmasındaki en önemli etkenin şampiyonanın düzenlenmemesi olduğunu belirtti.

Osmanlıspor'un da teknik direktörlüğünü yapan Temiz, bundan 1 yıl önce Riva'daki toplantıda, şampiyonanın Türkiye'ye alındığını anlatarak, şöyle devam etti:

'Avrupa Federasyonuna 'şampiyonayı Türkiye'de yapalım' denildi. Ne yazık ki ne bunun takibi yapıldı, ne de dünya şampiyonası hazırlıkları yapıldı. Yapılmamasının nedenlerinden bir tanesi de maddi olanaksızlıklar. Yaklaşık 550 bin ile 1 milyon lira arasındaki bu maliyeti Türk federasyonu karşılayamayacağını söyledi. Diğer neden de olimpiyat yılı olması. Bu nedenle ilgililer dünya şampiyonasına zaman ayıramayacaklarını söyledi. Ampute futbolun gelişmesi için bu şampiyonanın Türkiye'de yapılması çok önemliydi. Yapılmayınca 'burada konu mankeni değilim. Burada olmak istemiyorum' dedim ve istifa ettim. Benim amacım ampute futbola hizmet etmek. Ampute futbolun dünyada en etkili ülkelerinden birisi Türkiye'dir. Amtupe futbolun olimpiyatı da dünya şampiyonasıdır.'

- 'Ampute futbol için 2 seçenek var'

Türkiye'nin son dünya şampiyonasında üçüncü olduğunu hatırlatan Temiz, ampute futbolun ya kendi federasyonunu kurması, ya da Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) çatısı altında olması gerektiğini söyledi.

Bedensel Engelliler Spor Federasyonu'nda 18 ayrı branş bulunduğunu dile getiren Temiz, şöyle konuştu:

'Federasyonun branş sorumluları ampute futbola biraz soğuk baktılar. Çok fazla branş olmasından dolayı bir ilgisizlik söz konusu. Ampute futbolun önünde iki seçeneği var. Bir, kendi federasyonunu kurması, iki TFF çatısı altında olması. TFF'nin kendi mevzuatında da 'TFF futbolla ilgili tüm faaliyetleri yürütür' diyor. Federasyona ampute futbol adına en büyük desteği TFF veriyor. Bugün 600-700 bin lira civarında bir destek söz konusu. Her geçen yıl da bu destek artarak devam ediyor.'

- Yaptırım söz konusu değil

Osmanlıspor Teknik Direktörü İsmail Temiz, Dünya Şampiyonası'nı düzenleyemedikleri için uluslararası federasyondan bir yaptırım olacağını düşünmediğini ifade etti.

Uluslararası yarışmalardan uzak kalmanın kimseye faydası olmadığını anlatan Temiz, 'Uluslararası federasyondan dünya şampiyonasını düzenlemediğimiz için bir yaptırım olmasını istemem. Uluslararası yarışmalardan uzak kalmamız çok acı bir durum olur. Böyle bir yaptırımın olacağını düşünmüyorum.' şeklinde konuştu.

- 'Organizasyonlar FIFA ve UEFA nezdinde olmalı'

İsmail Temiz, ampute futbol organizasyonlarının FIFA ve UEFA gözetiminde olması durumunda bu tür durumlarının ortaya çıkmayacağını belirterek, 'FIFA ve UEFA nezdinde bu işler yürütülürse, hem maddi anlamda, hem de diğer olanaklar anlamında eksikler oluşacağını düşünmüyorum.' dedi.

İstifası sonrasında mevcut federasyon başkanının kendisine birebir bir şey söylemediğini anlatan Temiz, şunları kaydetti:

'Paralimpik oyunlardan hemen sonra federasyon seçimleri var. Osmanlı Engelliler Spor Kulübü Başkanı Mustafa Düger federasyon başkanlığına aday. Kendisi Arif başkan döneminde teknik kurul başkanlığı yaptı. Mevcut federasyon yetkilileri bana 'tarafını seç' gibisinden bir laf ettiler ama ben taraf olamam. Beni bu yönetim milli takım antrenörü yaptı. 15 yıldır kulübü ve beni ayakta tutan bir Mustafa Düger var. Aralarından seçim yapmam istendi ama ben seçim yapmadım.'

Kaynak: AA