Avrupa'da transfer çılgınlığı

Avrupa liglerinde şimdiye dek 1.1 milyar Euro transfer bedeli ödendi. Bu, futbol tarihinin en yüksek rakamı olarak göze çarpıyor. Zirvede ise 90 milyon Euro'yla Higuain var.

Avrupa liglerinde geçtiğimiz sezonlarla karşılaştırıldığında transfer adedinde ciddi bir düşüş yaşanıyor. Fakat kıtada start alacak yeni sezon öncesi futbolcu sirkülasyonundan gündemi meşgul eden çok önemli bir durum var: Ödenen bonservis bedelleri. Transfer döneminin açıldığı Haziran ayından günümüze kadar geçen süreçte Avrupa'da harcanan ve dedikodulara karışan fiyatlar adeta dudak uçuklatıyor. Özellikle son 15 yılda tam bir sektör haline gelen Avrupa futbolunda geçirdiğimiz 2 aylık süre boyunca 5 büyük ligde yaklaşık 1.1 milyar Euro (3 milyar 332 milyon Lira) bonservis bedeli ödendi. Bu tutar, futbolcu sayısı göz önüne alındığında futbol tarihinin en yüksek ortalamasını yakalamış durumda.

ÇITAYI ÇOK YÜKSELTTİ

İngiltere Premier Lig, Almanya Bundesliga, İspanya La Liga, İtalya Serie A ve Fransa Ligue 1'in başı çektiği Avrupa piyasasında son olarak Napoli'nin Arjantinli golcüsü Gonzalo Higuain'in Juventus'a 90 milyon Euro'ya transfer olması piyasayı resmen altüst etti. Tek bir oyuncuya ortalama bir kulübün değeri niteliğinde paraların ödenmesi, gelecekte olması beklenen transferler için çıtayı bir hayli yükseltti. Buna Manchester United'ın yakın zamanda açıklaması beklenen 120 milyon Euro'lık Paul Pogba transferini de katarsak dengelerin tek bir oyuncuyla nasıl altüst olduğu gözler önüne seriliyor. Yani, Fransa Ligue 1'de yer alan ve 'toplamda 114 milyon Euro harcayan 20 takım, bir Pogba etmiyor' gibi bir karşılaştırma yapabiliriz. Unutmadan; Pogba'nın 120 milyon Euro'ya Manchester United'a transfer olması halinde harcanan toplam bedel 1.2 milyar Euro'ya çıkacak.

ŞAMPİYON JUVENTUS

Transferde şampiyon şimdilik; Higuain, Marko Pjaca, Pjanic ve Lemina'ya toplam 157 milyon Euro ödeyen İtalyan devi Juventus. Torino ekibini Schürrle, Götze, Emre Mor, Guerreiro, Rode, Bartra ve Dembele için 113 milyon Euro harcayan Borussia Dortmund takip ediyor. Üçüncü sırada ise Andre Gomes, Umtiti, Digne Denis Sueres gibi gençlerle kadrosunu takviye eden ve 80 milyon Euro harcayan Barcelona yer alıyor. Hummels ve Renato Sanches transferlerine toplam 73 milyon Euro veren Alman devi Bayern Münih de 4. sırayı elde etti.

İşte liglerde transfere harcanan rakamlar

İngiltere Premier Lig 599 milyon Euro
Almanya Bundesliga 434 milyon Euro
İtalya Serie A 416 milyon Euro
İspanya La Liga 287 milyon Euro
Fransa Ligue 1 144 milyon Euro