Doç. Dr. Murat Erdoğan Açıklaması ' Türkiye'deki Mülteci Sayısı Bazı Avrupa Ülke Nüfusundan Fazla'

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü ve Göç Uzmanı Doç. Dr. Murat Erdoğan, Türkiye’deki kayıtlı 2 milyon 743 bin 479 olan mülteci sayısının bazı Avrupa ülkelerinin nüfusundan fazla olduğunu söyledi.

Salı Sanayici ve İşadamları Grubu’nun Antalya Tenis İhtisas ve Spor Kulübü’nde gerçekleştirilen geleneksel toplantısının bu haftaki konuğu Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü ve Göç Uzmanı Doç. Dr. Murat Erdoğan oldu. Erdoğan mülteci sayısında dünyada rekor kırdıklarını söyledi.



"Avrupa nüfusundan fazla"

Toplantıda konuşan Salı Grup Başkanı Muharrem Koç, Türkiye gündeminin çok hızlı değiştiğini söyledi.

Koç, öncelikle bu hafta Suriyeli mülteciler konusunun ele alındığını ancak kabus gibi bir darbe girişiminin yaşanması üzerine bu konunun haftaya vurgulanacağını dile getirdi.

Daha sonra söz alan Doç. Dr. Murat Erdoğan ise Türkiye’de Suriyeli sayısının bugün 2 milyon 743 bin 479 sayısına ulaştığını hatırlattı. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sayı bazı Avrupa ülke nüfusundan bile fazla. Ayrıca Suriyeli mültecilerin peşine Afganistan’dan Irak’tan gelenler de var. Onlarla birlikte bu sayı 3 milyon 200 bini bulmuş durumda. Bu durumda Türkiye dünyada en fazla mülteci barındıran ülke oldu."

"Avrupa 5 bin mültecide alarm veriyor"

Mülteciler ve göçler konusunda bilgiler veren Doç. Dr. Erdoğan, "Alman, Türkler benim işimi elimden alacak diye korkarken, Türk de Suriyeli benim elimden işimi alacak diye korkuyor. Suriyelilerin Türkiye’de kalmaları 2 seneyi aştıktan itibaren bu işin rengi değişti. Avrupa’da 5 bin Suriyeli olduğunda bu kişilerin bu toplumu nasıl entegre edeceğiz diye alarmlar çalıyor. Biz de Suriyeli sayısında 3 milyon sınırına geldik. Bizdeki Suriyelilerin yüzde 90’ı kentlerde yaşıyor. Dünyadaki en büyük kamplardan birisi bizde bulunuyor. Kamp hayatı belli sürede aylar içindir, 5 yıl için kamp olmaz. Çocuk 4-5 yaşında o yaşa kadar tel örgüyü aşmamış. Bu çocuk nasıl entegre olacak. Kampların eninde sonunda boşaltılması gerekiyor" ifadelerini kaydetti.

Kaynak: İHA