IOC, Rus Sporcular İçin CAS Kararını Bekliyor

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, WADA'nın Rus sporcularla ilgili yayımladığı doping raporuna istinaden vereceği kararı, 21 Temmuz'daki CAS toplantısı sonrasına ertelediğini açıkladı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Dünya Dopingle Mücadele Ajansının (WADA) Rus sporcular konusunda yayımladığı doping raporunun ardından vereceği kararı, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) toplantısı sonrasına ertelediğini bildirdi.

IOC Yönetim Kurulu toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, Rus sporcuların tamamının 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'na katılımını yasaklamak için yasal seçeneklerin değerlendirildiği ve 21 Temmuz'daki CAS kararının dikkate alınacağı ifade edildi.

Açıklamada, IOC'nin, Rusya'da herhangi bir spor organizasyonu ve toplantısı düzenlemeyeceği ve 2016 Rio için Rusya Spor Bakanlığına akreditasyon verilmeyeceği belirtildi.

IOC Başkanı Thomas Bach dün yaptığı açıklamada, rapordaki bulguların, olimpiyat oyunlarına ve sporun bütünlüğüne yapılmış eşi benzeri görülmemiş bir saldırı olarak gözüktüğünü ve bu nedenle IOC'nin kişisel ve organizasyonel anlamda en sert yaptırımları uygulamaktan kaçınmayacağını ifade etmişti.

ABD merkezli televizyon kanalı CBS'in ortaya attığı, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen 2014 Kış Olimpiyatları'nda ev sahibi ülke sporcularının doping yaptığı iddiasını soruşturmak için WADA tarafından görevlendirilen Kanadalı spor hukuku uzmanı Prof. Richard McLaren, dün 97 sayfalık raporunu yayımlamıştı.

Raporda, 2010 Vancouver Kış Olimpiyatları'nda beklenen başarının yakalanamamasının ardından Rusya Spor Bakan Yardımcısı olarak atanan Yuri Nagornykh'in, pozitif test sonuçlarının üstünü örtme konusunda kritik rol üstlendiği aktarılmış, 'Rusya Spor Bakanlığı, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) ve Rusya Milli Takımlar Hazırlık Merkezi'nin (CSP) yardımıyla hem Moskova hem de Soçi doping analiz laboratuvarlarındaki test sonuçlarına etki etme ya da değiştirmeye dayalı operasyonu yönetmiştir.' ifadeleri kullanılmıştı.

Kaynak: AA