Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni

Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek şölen, 2324 Temmuz'ta Bursa'da yapılacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonunun organizasyonuyla Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni, 23-24 Temmuz'ta Keles ilçesindeki Kocayayla'da yapılacak.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, şölende 5 bin yıllık geçmişe sahip tarihi spor oyunları gerçekleştirilecek.

Ecdadın yüzlerce yıldır barış ve savaş dönemlerinde zinde kalmak için oynadıkları spor oyunlarından örneklerin sunulacağı şölende, mangala (köçürme), dokuz taş, satranç, alış (kemik) atma gibi stratejik akıl oyunlarından da örnekler yer alacak ve iki gün süreyle isteyen katılımcılara uygulamalı dersler verilecek.

Şölende dört nala giden at üzerinde oğlak kapma oyunu olarak bilinen 'Kök Börü Oyunu', kuşak, aba ve Moğol güreşleri, rahvan biniciliği, atlı güreş, at üzerinde akrobasi, atlı okçuluk, ok atma, mızrak atma, kılıç oyunu, cirit oyunu gibi spor oyunlarını yanı sıra ip çekme, çelik-çomak gibi eğlenceli oyunlar da sergilenecek.

Özellikle Van Erciş'e bağlı Ulupamir ve Kırgızistan'a bağlı Çolpanata'dan gelecek olan Kırgız sporcular at üzerinde görsel şovlar yapacak.

16 Türk devletini temsilen 16 çadırın kurulacağı şölene Kırgız, Özbek, Türkmen, Moğol, Afgan, Kazak ve Tatar sporcuların yanı sıra soydaş ve göçmen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katılacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonunun organizasyonunda Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek şölende göçmen dernek ve vakıfların yöresel ürünleri sergilenecek, geleneksel milli sofralar kurulacak, hoyratlar, türküler söylenecek ve göçmen sivil toplum kuruluşları yöneticilerinin katılımıyla 'Aksakallar Kurultayı' düzenlenecek.

Etkinlikleri izlemek isteyen vatandaşlar için sabahları Kocayayla’ya, akşamları da şehir merkezine ulaşım imkanı sağlanacak.

- 'Hedefimiz Bursa'yı ata sporlarının merkezi haline getirmek'

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Avrasya coğrafyasında İpek Yolu güzergahında 5 bin yıldır oynana gelen ata sporlarını, bir şenlik havası içinde her yıl düzenlemeyi hedeflediklerini bildirdi.

Ata spor oyunlarını uluslararası arenada profesyonel olarak icra eden bir takımı şölene davet ettiklerini belirten Altepe, şunları kaydetti:

'Kırgızistan'dan gelecek olan takım üyeleri, at üzerinde müthiş gösteriler sunacak. Aynı şekilde dünyanın en yüksek platosu olan Pamir'den göç ederek ülkemize sığınan Kırgızlardan oluşturulan ve ülkemizi spor oyunlarında temsil eden Ulupamir Kökbörü Takımı da dört nala giden atlar üzerinde 50 kilogramlık oğlağı yerden alarak, rakiplerine kaptırmadan belirlenen kaleye bırakma mücadelesini sergileyecekler. Özbek, Kırgız, Kazak, Türkmen, Moğol ve Afgan güreşçiler er meydanında ter dökecekler. Bursa'nın fethi öncesi ve sonrası alplerin gazilerin er meydanlarında, toylarda sergiledikleri hünerleri 600 yıl sonra şenlik havası içinde düzenliyor olmak bizi heyecanlandırıyor. Hedefimiz Bursa'yı İpek Yolu güzergahı üzerindeki ata sporlarının merkezi haline getirmek.'

Kaynak: AA