Trabzonspor Efsaneleri Avni Aker'i Anlattı

Trabzonspor’un Akyazı’da yeni stadyumunun tamamlama çalışmaları devam ederken, Hüseyin Avni Aker Stadı ise veda sezonunu yaşıyor.

Avni Aker’in gerçek efsaneleri ve bu statta tarih yazan bazı isimler yaşadıklarını duyguları Trabzonspor Dergisine anlattı.

ŞENOL GÜNEŞ: "AVNİ AKER HİÇBİR ZAMAN SORUN ÇIKARMADI"

Trabzonspor kalesini uzun yıllar koruyan ve bordo-mavili takımın yaşadığı şampiyonlukların tümünde yer alan Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, "Avni Aker şehrin nefesi, oksijeni ve gençlerin ortak alanıydı. Toprak ve çim dönemlerini geçirdi. Hiçbir zaman gençlere sorun çıkarmadı. Çok başarılı futbolcuları Türk futboluna armağan etti. Nice yıldızların yetiştiği bu muhteşem stadın tarihe kavuşması elbette ki bizi üzüyor. Ancak yeni stadyumun yapılıyor olması tüm Trabzonsporluları gururlandırıyor. Çocukluğumda İdmanocağı-İdmangücü yöresel rekabeti vardı. Bu rekabet Trabzonspor vasıtasıyla ulusal rekabete Avrupa Kupalarıyla da uluslararası rekabete dönüştü ve çok başarılı maçlar oynadık. 1967 yılında ilk defa resmi maça çıktığım mabedimizin son günlerini yaşamaktayız. Avni Aker’e çok teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Tüm Trabzon’a ve Trabzonsporlulara sevgi ve selamları sunuyorum" ifadelerini kullandı.

DENİZCİ: "AVNİ AKER YAŞAMALI GENÇLER ORADA YETİŞMELİ"

Trabzonspor’un efsane isim Ali Kemal Denizci ise Avni Aker Stadyumu’nun yaşaması gerektiğini belirterek, "Avni Aker benim dünyamdır. Amatör kümeden başlayarak dünyam orada geçti. Avni Aker’in yıkılmamasını, altyapıdaki gençlerimizin oradaki eski fotoğraflara bakarak, orada yetişmelerini isterim. Trabzonspor’un orada olması şart değil ama gençler mutlaka orada olmalılar. O ruh orada yaşamalı. Trabzon’a geldiğimde nasıl ki anamın babamın mezarına gidiyorum, Avni Aker’e de giderek anılarımı tazelemek isterim. Burası bizim mabedimiz. O zamanlar güzel çocuktum, insanlar hem beni görmeye gelirlerdi hem de futbolumu izlemeye. Hatta Ali Kemal ne tarafa doğru oynuyor diye bakıp benim olduğum taraftan maçı izlerlerdi. İkinci yarıda diğer tarafa geçerlerdi. Faroz tribününün şahlanışını unutamam. Avni Aker namağlup maçlar kazandığımız bir stadyumdur. Yaşamalı" dedi.

NECATİ ÖZÇAĞLAYAN: "AVNİ AKER, TRABZONSPOR’UN VAROLUŞUNUN BAŞLADIĞI YERDİR"

Trabzonspor’un bir diğer efsane isimlerinden Necati Özçağlayan, Avni Aker’in Trabzonspor’un varoluşunun başladığı yer olduğunu belirterek, "Avni Aker gözümü açıp gördüğüm yuvamdır. Bizi ideallerimize taşıyan stattır. Trabzon’u kucaklayan, Trabzon halkını mutlu eden bir mabettir. İnsanların acı ve tatlı günlerinin geçtiği, Cumartesi ve Pazar günlerini değerlendirdiği, hiçbir sosyal etkinliği olmayan bir şehrin yüzünü mutlu eden bir yerdir. Trabzonspor’un Trabzon halkıyla el ele vererek varoluşunun başladığı yerdir" yorumunu yaptı.

HÜSEYİN TOK: "RAKİPLERİN BERABERLİĞİ HAYAL EDEMEDİĞİ YERDİR"

Trabzonspor’un önemli isimlerinden Hüseyin Tok ise Avni Aker Stadyumu’nda rakiplerin beraberliği hayal edemediğini belirterek, "Gençliğimizin geçtiği, hayallerimizin gerçekleştiği yerdir Avni Aker. Tozunu, toprağını yutup, çamurunun üzerimize bulaştırdığı renkle şampiyonlukları tattığımız yer olarak hayalimde yaşatıyorum Avni Aker’i. En güzel gollerimi orada kaydettim. Fenerbahçe’ye attığım golle ilk şampiyonluğumuzu orada kazandık. Avni Aker rakip takımların bırakın galibiyeti düşünmelerini beraberliği bile düşünemedikleri yerdir" dedi

TURGAY SEMERCİOĞLU: "DİĞER TAKIMLARIMIZ AVNİ AKER’DE OYNAMAYA DEVAM ETSİN"

Trabzonspor’un unutulmaz sağ beklerinden Turgay Semercioğlu, "Avni Aker denince şampiyonluklar, Trabzonspor’un Türkiye’de en üst düzeyde temsil edilmesi aklıma geliyor. Şampiyonlukların yanı sıra daha birçok kupayı kaldırdığımız yer, kesinlikle yıkılmasını istemediğim bir mabet. Trabzonspor olmasa bile diğer takımlarımızın maçlarını oynayabileceği bir stadyum olarak kalmalı. Liverpool’u ve daha birçok Avrupa takımını görmüş bir stat. Spor tarihimiz açısından, yaşanan şampiyonluklar açısından bulunduğu yerde kalması gereken bir stat. Anılarımız var orada. 15 yıl futbol oynadım bu stadyumda. Gelecek nesillere örnek olması açısından yaşaması çok büyük önem taşıyor" açıklamasını yaptı.

TUNCAY SOYAK: "AVNİ AKER’DE İLK MAÇIMI FENER’E SON MAÇIMI BEŞİKTAŞ’A KARŞI OYNADIM"

Trabzonspor’un golcü isimlerinden Tuncay Soyak, Avni Aker’in kendisinde olan yerinin çok farklı olduğunu belirterek, "Birçok ilki orada yaşadım. İlk profesyonel maçıma 14 Eylül 1978 yılında Fenerbahçe’ye karşı orada çıktım. Son maçımı yine orada Mayıs 1986’da Beşiktaş’a karşı oynadım. Unutamadığımız Avrupa kupası maçları var. Efsanenin doğuşu orada oldu. 1974 yılında tatil için Trabzon’a geldiğimde maçları izlemek için Avni Aker’e giderdim. Deniz tarafındaki kaleye, Ahmet Ceyhan’ın ortaladığı Hüseyin Tok’un voleyle Galatasaray’a attığı golü unutamam" ifadelerini kullandı.

İSKENDER GÜNEN: "AVNİ AKER’İN AMBİYANSINI KONUŞMAK, ANLATMAK ÇOK KOLAY DEĞİL"

Avni Aker’in ambiyansını konuşmanın ve anlatmanın çok kolay olmadığını belirten Trabzonspor’un unutulmaz sol ayaklarından İskender Günen, "Avni Aker’in ambiyansını konuşmak, anlatmak çok kolay değil. Yaşamak gerekir. 1979 yılında Ankara’dan 2. ligden geldim ve burada şunu gördüm, O zaman maçlarımızı genelde öğlen 1 gibi oynardık ve saat 11 de Avni Aker’e gittiğimizde adım atacak yer olmazdı. Taraftar büyük coşku verirdi bize. Bu, Trabzon’a ait bir durumdu. Geçmişin Avni Aker’iyle şimdilerin Avni Aker’i arasında çok büyük fark var. 11 yılımın geçtiği Trabzon’da, Avni Aker’de çok güzel anılar yaşadım" şeklinde konuştu.

KEMAL SERDAR: "BEN AVNİ AKER’DE KAPTAN KEMAL OLDUM"

Trabzonspor’un unutulmaz kaptanlarından Kemal Serdar ise Avni Aker’de kaptan Kemal olduğunu belirterek, "Şampiyonluk kazandık, çok büyük başarılar elde ettik, önemli zaferlere imza attık. Her türlü duyguyu tattığımız bir mekan. ‘Kaptan Kemal’ orada oldum. 1983-84 sezonunda geldiğim Trabzonspor’da şampiyonluk yaşadım. Galatasaray’a topukla gol atmıştım. Sayısız hatırası var. Anlatmakla bitmez… Bizim orada hakkımız yok ama Hüseyin Avni Aker’in bizde hakkı var. Hüseyin Avni Aker Stadı’na veda edilecek olması bizleri son derece üzüyor ama kulübümüz için yeni bir stadyum yapılıyor. Aynı yerde kalma şansımız yok" ifadelerini kullandı.

FARUK ÖZAK: "AVNİ AKER’İN YERİ HEP BAŞKA OLACAK"

Trabzonspor’da futbolculuk, yöneticilik ve başkanlık yapan Faruk Özak ise, "Kaptanlık , yöneticilik ve başkanlık yapmak şerefine ulaştığım bu büyük camiada Avni Aker’de unutulmaz günler, zaferler yaşadık. Kulübümüzün yeni modern bir stada kavuşacak olmasının heyecanını taşısak da Avni Aker’in yeri bizim hep başka olacak" dedi.

Kaynak: İHA