Havalimanındaki terör saldırısı sporu da vurdu

Türkiye’de ilk kez İçel’de 1-3 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan Artistik Cimnastik Dünya Kupası Türkiye ile birlikte 8 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Yarın İçel’de başlayacak olan Artistik Cimnastik Dünya Kupası’nın tanıtım toplantısı yapıldı. İçel Cimnastik Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, İçel Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Ahmet Tarakçı, Milli sporcular Ferhat Arıcan ve Tutya Yılmaz ile Özbekistan Kadın Milli Takımı sporcusu Oksana Chusovitina katıldı.

İstanbul da yaşanan patlamayla ilgili sözlerine başlayan Federasyon Başkanı Çelen, bütün Türkiye’ye baş sağlığı diledi. Artistik Cimnastik Dünya Kupası’nın 8 ayaktan organize edildiğini belirten Çelen, "Buda Türkiye tarihinde bir ilk. Yaklaşık 3 yıldan beri bu organizasyonun Türkiye’ye alınması noktasında çok ciddi çaba sarf ediyoruz. Tabi bu organizasyonun buraya alınmasındaki en büyük sebeplerden biri de Akdeniz Oyunları kapsamında İçel’e yapılan Cimnastik Salonu. Burası dünyanın en iyi tesislerinden bir tanesi. Bu yıl itibariyle de Dünya Federasyonu bizim bu talebimizi gerçekleştirdi. 8 ayaktan bir tanesini buraya verdi. Önümüzdeki olimpiyat süresince sporcularımız artık dünya kupalarında puanlar toplayarak olimpiyatlara gideceği için organizasyon çok daha önem arz edecek" diye konuştu.



"İSTANBUL’DA YAŞANAN HADİSE 14 ÜLKENİN GELMEMESİYLE SONUÇLANDI"

Türkiye’de ilk kez bu organizasyonun düzenlenmesinden dolayı 22 ülkenin bu kupaya katılacağını bildirdiğini vurgulayan Çelen, "İstanbul’da yaşanan hadise 14 ülkenin gelmemesiyle sonuçlandı. Hepsi de arayarak üzüntülerini belirttiler. Çünkü tarih itibariyle aynı saate denk geldi. Hatta Kolombiya yaklaşık 10 saat hava alanında bekledi. Ona rağmen organizasyonun yapılması anlamında, Dünya Federasyonu iptal edecek misiniz diye sordu. Biz sonuna kadar organizasyonu yapacağımızı, çünkü ülkemizin bir organizasyon ülkesi olduğunu söyledik. Biz yapma kararı aldıktan sonra bunu da Dünya Federasyonuna bildirdik. Ülkeler gelemeyince hakemlerde gelemedi. Bunun üzerine 4-5 ülkeden tarafsız hakemleri davet ettik. Her şeye rağmen 8 ülkenin katılımıyla bu organizasyonu burada düzenliyoruz. İnşallah 8 ayağın en iyi İçel olacaktır" dedi.

Belirlenen tarihte bu organizasyonun yapılmasını özellikle istediklerini kaydeden Çelen, "Çünkü olimpiyat oyunlarından önceki son resmi müsabakaydı. O yüzden dünyanın en iyi sporcuları buraya geleceklerdi. Podyumun olması, olimpiyatlarda ki aletlerle bire bir aynı şekilde olması ülkeleri etkilemişti. Biz Federasyon olarak ilk defa Rio’ya olimpiyatlara 2 sporcuyla katılıyoruz. Erkeklerde Ferhat Arıcan, Cumhuriyet tarihinde ilk defa erkek sporcu olarak olimpiyatlara katılma başarısı elde etti. Tutya Yılmaz olimpiyatlara katılıyor. Türkiye’den olimpiyatlara katılan en geç sporcu oldu. 2 sporcuyla 12 kota elde ettik. İnşallah buradaki organizasyonu en iyi şekilde yapacağımızı tüm dünyaya göstereceğiz" şeklinde konuştu.



"MERSİN BARIŞ VE HUZUR ŞEHRİDİR"

İçel Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu ise böyle güzel bir sportif faaliyetin İçel’de yapılacak olmasından dolayı mutluluk duyduklarını ifade ederek, “Ancak tabi 14 ülkenin gelmemesi şansızlık. Bizim bu sportif faaliyeti yapmamıza engel değil. İçel barış ve huzur şehridir. Gelen sporcuları bu şehri tanımalarını, bu şehrin nasıl bir barış ve huzur şehri olduğunu yaşamalarını, görmelerini istiyoruz. İçel spor kenti olma yolundaki yürüyüşünü emin adımlarla yapıyor. Buda diğer bir adımımız olarak faaliyetimizi ortaya koyuyoruz. Şehrimizdeki spora olan fiziki yapıda oldukça elverişli. İnanıyorum ki güzel bir organizasyon olacaktır” ifadelerini kullandı.

İçel Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Tarakçı da İçel’in Türkiye’nin sportif anlamda en çok organizasyon yapılan ili olduğunu belirterek, “İçel spor kentidir. Bu güzel etkinliğe ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduk. 2015-2016 sezonunda 34 grup yarışması ve 39 Türkiye şampiyonasıyla Türkiye’nin en fazla sportif anlamda etkinlik yapılan ilindeyiz. Ekip olarak biz bu organizasyona hazırız. Bu anlamda sporcularımıza üstün başarılar diliyorum” diye konuştu.

Olimpiyatlara katılan en geç sporcu hakkını elde eden Milli sporcu Tutya Yılmaz ise Nisan ayında olimpiyat kotası aldığını kaydederek, "Öncelikle gerçekten kendi ülkemde böyle güzel bir organizasyon yer almak beni için çok güzel. İlk kez ülkemizde düzenlenen Dünya Kupasında yarışacak olmak beni mutlu etti. Organizasyon ve salon çok güzel. Olimpiyattan önceki son yarışma bu. Herkese başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Türkiye tarihinde artistik cimnastikte olimpiyatlara katılacak ilk erkek sporcusu olacak olan Milli sporcu Ferhat Arıcan da olimpiyatlara gidecek ilk erkek sporcu olmasından dolayı mutlu ve gururlu olduğuna vurgu yaparak, "Dünya kupaları bizim için çok önemli. Çünkü dünya kupaları Avrupa şampiyonası, olimpiyatlar ve dünya şampiyonaları öncesi hem tecrübe hem hazırlık oluyor. Bütün dünya kupalarına gidiyoruz. Bu tarz büyük bir organizasyonun Türkiye ve İçel gibi güzel bir ilimizde olması bizim için çok mutluluk verici bir şey. Diğer sporcuların da burayı beğenip, sevmesi benim de hoşuma gitti. Çünkü dünya kupaları böyle güzel podyum ve salonlarda olmuyor. İçel’de Akdeniz Oyunlarının ardından böyle güzel salonların olması daha sonradan yapılacak büyük organizasyon içinde büyük bir adım oldu. Olimpiyatlar öncesi böyle bir organizasyon çok önemliydi. Bizim içinde olimpiyat öncesi son yarışma. Performansımız açısından önemli bir yarışma. Performansımızın en üst seviyesine çıkmalıyız ki olimpiyatlarda başarı yakalayabileceğimiz anlar gelsin. O yüzden bu yarışma bizim için önemli. Yarışacak sporculara başarılar diliyorum" dedi.

7 kez üst üste olimpiyatlara katılan Özbekistan Kadın Milli Takım sporcusu Oksana Chusositina da İçel’de olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "Çok farklı bir ortamla karşılaştım Bu kadar iyi olabileceğini düşünmemiştim. Çok güzel bir atmosfer, çok güzel imkanlar var. Olimpiyattan önce son dünya kupası olmasından dolayı önemi. Olimpiyat oyunlarında atlama masasında yapacağım atlayışı burada denemek istiyorum. Ona göre olimpiyatlarda hangi hatalar üzerine eğilmek gerekiyor yada neyi çalışmam gerekiyor onu test edeceğim. Burada podyumda yarışmak çok büyük bir deneyim olacak. Aynı zamanda Türk Milli Takımına da başarılar diliyorum. Olimpiyat oyunlarında çok genç bir kadro ile yer almaları, önlerinde çok uzun bir zaman olmasını sağlıyor. Her şeyin en iyisini başaracaklarına inanıyorum” diye konuştu.

Dünya Kupası’na, Avusturya, Azerbaycan, Kolombiya, Hong Kong, İran, Ürdün, Türkiye ve Özbekistan milli takımları katılacak.

Kaynak: İHA