Sporda Başarıya 'Engel' Yok

Geçirdiği kaza sonucu engelli olan 19 yaşındaki Hikmet Turan, üniversite eğitimini sürdürmesinin yanı sıra iki ayrı spor branşında başarıyla mücadele ediyor Turan: 'İnatla, hırsla, azimle hayata daha çok tutundum. Allah'a şükür şu anda bir sıkıntım yok. Hayatıma gayet güzel devam ediyorum' Tekvando antrenörü Erbay: 'Hikmetin okulu da olduğu için antrenman saatlerini mecburen derslerine göre ayarlamak zorundayız' ASAT Ampute Futbol Takımı Teknik Direktörü Güven: 'Azmi devam ettiği sürece Ampute Milli Takımı'nda da hem Antalya'yı hem Türkiye'yi en iyi şekilde temsil edecektir'

SİNAN ÖZMÜŞ - Antalya'da geçirdiği kaza sonucu tek kolunu kaybeden Hikmet Turan, üniversite eğitiminin yanı sıra tekvando ve ampute futboldaki başarısıyla örnek oluyor.

Korkuteli ilçesinde 10 yaşındayken traktörle geçirdiği kaza sonucu sağ kolu kopan 19 yaşındaki Hikmet Turan, hayata tek koluyla tutundu.

Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spor Yöneticiliği Bölümünde eğitimini sürdüren Turan, tekvandoda Engelliler Türkiye Şampiyonası'na hazırlanırken, ampute futbolda 1. Lig'de şampiyonluk sevinci yaşadı.

- 'Hayatıma gayet güzel devam ediyorum'

Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007 yılında geçirdiği kazanın ardından ilk 5-6 ay boyunca hayata küstüğünü söyledi.

Psikolog yardımı ve ailesinin desteğiyle kendisine geldiğini ifade eden Turan, 'İnatla, hırsla, azimle hayata daha çok tutundum. Allah'a şükür şu anda bir sıkıntım yok. Gayet güzel hayatıma devam ediyorum.' diye konuştu.

Korkuteli ilçesinde lise 4. sınıfta okurken, wushu antrenörü Şükrü Haksız'ın önerisiyle bu spora başladığını dile getiren Turan, üniversite eğitimi için Antalya'ya geldiğinde wushuda engelli branşının olmaması nedeniyle tekvandoya yöneldiğini belirtti.

Turan, aynı zamanda Ampute Futbol 1. Ligi'nde bu sezon şampiyonluğu kazanan Antalya ASAT Ampute Futbol Takımı'nda kalecilik yaptığını dile getirdi.

- 'Spor aşktır'

Turan, gündüz okula giderken akşamları da tekvando ya da futbol antrenmanı yaptığını anlatarak, 'Aynı anda iki sporu yapmanın zorlukları tabii ki oluyor. Ama spor aşktır. İnsanın yaptıkça daha çok yapası geliyor. Zorluklarına karşın yararları daha fazla.' diye konuştu.

Engellilere hayata adapte olmalarını tavsiye eden Turan, şunları kaydetti:

'Engellilerin, bir eksiklerinin olduğunu hissetmemeleri ve azimli olmaları lazım. Spor cidden bu anlamda çok önemli bir şey. Bu konuda Türkiye'de imkanlar gelişti. Bütün branşlar kategorilere göre ayrıldı. Engel durumlarına uygun sporları yapmalarını tavsiye ederim.'

Turan, tekvandoda ilk hedefinin Türkiye Şampiyonası'nda birincilik olduğunu, ampute futbolda ise gelecek yıl oynayacakları Süper Lig'de şampiyonluk kazanmak istediğini kaydetti.

- 'Çok iyi bir kaleci olacak'

Tekvando antrenörü Murat Erbay, sporcusunun Türkiye Şampiyonası'na hazırladığını belirterek, buradaki derecesine göre Avrupa Şampiyonası için hedef koyacaklarını söyledi.

Turan'ın, verecekleri emekleri boşa çıkarmayacağına inandığını anlatan Erbay, 'Hikmet'in okulu da olduğu için antrenman saatlerini mecburen derslerine göre ayarlamak zorundayız. Mümkün olduğunca çok antrenman yapmaya çalışıyoruz.' dedi.

ASAT Ampute Futbol Takımı Teknik Direktörü Tahir Güven ise oyuncusunun çok azimli olduğunu vurguladı.

Turan'ın kısa sürede takıma uyum sağladığını anlatan Güven, 'İnanıyorum ki çok iyi bir kaleci olacak. Çünkü fiziki yapısı çok uygun. Kendisini sürekli geliştiren bir anlayışı var. Dolayısıyla ampute futbol takımının değişmez kalecilerinden biri olacağına inanıyorum. Bu azmi devam ettiği sürece Ampute Milli Futbol Takımı'nda da hem Antalya'yı hem Türkiye'yi en iyi şekilde temsil edecektir.' diye konuştu.

Kaynak: AA