İrem Babasından 'Yaman' Çıktı

Eski bir tekvandocu olan babasının yönlendirmesiyle spora başlayan Avrupa ve dünya şampiyonu İrem Yaman, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nın planlarını yapıyor İrem Yaman:'Babamın antrenörüm olması, en büyük şansım, babam sorunlarımı, psikolojimi çok iyi anlayabiliyor' '2020 Tokyo için önümde 4 yıl gibi kısa bir süre var. Bu süreyi iyi değerlendirmem gerek' 'Çok mecbur kalmadıkça salon dışında gücümü ve dövüş tekniğimi kullanmam. Bu aldığım spor disipliniyle alakalı' Baba Hasan Yaman: 'İrem başarı elde ettikçe doğru yolda olduğumuzu anladım'

GÖZDE ŞAHİN - Avrupa ve dünya şampiyonu tekvandocu İrem Yaman, eski bir tekvandocu olan babasının hayalindeki başarılara ulaşarak, ailesini gururlandırıyor.

2020 Tokyo Olimpiyatları'nda madalya kazanmayı hedefleyen ve hazırlıklarını bu yönde sürdüren İrem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tekvandoya özel bir kursta başladığını belirtti.

İsviçre'de 19-22 Mayıs'ta düzenlenen Avrupa Tekvando Şampiyonası'nda kadınlar 62 kiloda altın madalya kazanan İrem, 'Ailem ablamla ikimizi yazdırmıştı ama ablam okul nedeniyle bıraktı. Daha sonra babamın açtığı tekvando salonunda çalışmaya başladık. Babam sporu bıraktıktan sonra hakemlik yapmaya başladı. Aynı zamanda benim antrenörlüğümü yapıyor.' ifadelerini kullandı.

Antrenörlüğünü babasının yapmasının en büyük şansı olduğunu dile getiren İrem, 'Babam sorunlarımı, psikolojimi çok iyi anlayabiliyor. Evde de sürekli iletişim kurma, ondan bir şeyler öğrenme imkanım oluyor. Başka bir antrenörle çalışsam, evde sporla alakalı bir paylaşımım olamayabilirdi. Çok şanslıyım.' diye konuştu.

- 'Eğitim ile sporu yürütmek zor'

Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinden bu yıl mezun olacak İrem, aktif spor yaşamıyla okulu bir arada yürütmenin zorluklarına değinerek, şunları söyledi:

'Eğitim ile sporu yürütmek zor. İkisi arasında bir seçim yapmadım çünkü hem öğretmenlik yapıp hem de sporuma devam etmek istiyorum ancak sporum daha ön planda olacak. 2020 Tokyo Olimpiyatları'na, madalya hedefiyle hazırlanıyorum. Önümde 4 yıl gibi kısa bir süre var. Bu süreyi iyi şekilde değerlendirmem gerek.'

İrem, gelecek yıl yapılacak dünya şampiyonasında altın madalya kazanarak 2020 Tokyo Olimpiyatları için avantaj elde etmek istediğini belirterek, 'Bu nedenle antrenmanlara ağırlık vereceğim ama eğitimim de benim için çok önemli.' dedi.

- 'Sosyal hayata vakit kalmıyor'

Milli sporcu, kamp programları ve müsabakalar nedeniyle sosyal hayata vakit kalmadığını belirterek, 'Türkiye şampiyonaları, açık turnuvalar, büyük turnuvalar, kamplar, Grand Prix derken başka şeye vakit kalmıyor. Sürekli çalışıyorum.' diye konuştu.

Bugüne kadar müsabaka dışında hiç dövüşmediğini anlatan İrem, şunları söyledi:

'Çok mecbur kalmadıkça salon dışında gücümü ve dövüş tekniğimi kullanmam. Bu aldığım spor disipliniyle alakalı. Tekvando disiplinini alan bir insanın, salon dışında hiçbir yerde dövüşmemesi gerekir. Her spor dalında olduğu gibi tekvandoda da disiplin ve ahlak çok önemli.'

- 'Bandanam olmadan maça çıkmam'

Uğur getirdiğine inandığı eşyaları ve ritüelleri olduğunu belirten İrem, müsabaka sırasında bunlara mutlaka uyduğunu dile getirdi.

'Bandanam olmadan maça çıkmam' diyen İrem, şöyle konuştu:

'Uğuruna inandığım turuncu bandanamı mutlaka takarım. Romanya'da yapılacak Ümitler Avrupa Şampiyonası öncesi hazırlık kampındaydım. Maça çıkmamıza bir gün kala bandanamı unuttuğumu farkettim. 'Bandanam olmadığı için yenilir miyim' diye düşünmeye başladım. Sağ olsun bir hocam Ankara'dan getirdi bandanamı. Ayrıca maçlar öncesi kuru üzüm yer, keçi boynuzu pekmezi içerim.'

- Baba Hasan Yaman

İrem'in başarılarıyla gurur duyduklarını belirten baba Hasan Yaman, kızından beklentisinin her zaman yüksek olduğunu söyledi.

Kızının her zaman başarıyı hayal ederek, çalıştığını anlatan Yaman, şunları kaydetti:

'İrem başarı elde ettikçe doğru yolda olduğumuzu anladım. Bir sporcu 6-10 yıl arasında yetişiyor. Biz emeğimizin karşılığını alıyoruz. İrem artık, kendine dünyada bir yer ediniyor, adını duyuruyor. Çalışmasını sürdürüp, performansını koruduğu sürece birlikte başarılara devam edeceğiz.'

Kaynak: AA