Pinponda Üçüncü Olimpiyat Heyecanı

Türkiye masa tenisinde üst üste üçüncü kez olimpiyatlarda yer alacak Masa Tenisi Federasyonu Başkanı Oktay Çimen: 'Melek Hu'dan madalya bekliyorum ama rengini söylemek zor'.

ÖMER HAKAN KİBAR - Masa Tenisi Federasyonu tarihinde üçüncü kez olimpiyatlarda yer alacak.

2008 Pekin ve 2012 Londra Olimpiyatları'nın ardından Türkiye, 2016 Rio Olimpiyatları'nda da 2 sporcuyla mücadele edecek.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin (TMOK) internet sitesinde yer alan bilgilere göre 2008 Pekin'de tek bayanlarda Melek Hu 3. turda, tek erkeklerde Cem Zeng ise birinci turda elenerek, oyunlara veda etti.

Melek, 2012 Londra Olimpiyatları'nda ise ilk turda elendi. Londra'daki diğer milli sporcu Bora Vang ise üçüncü turda rakibine yenildi.

2016 Rio Olimpiyatları'nda ise Türkiye'yi tek bayanlarda Melek Hu ve tek erkeklerde Ahmet Li temsil edecek. Melek Hu kariyerindeki 3. olimpiyat heyecanını yaşayacak.

- Devşirme sporcular

Masa Tenisi Federasyonu Başkanı Oktay Çimen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kota alan sporculardan tek kadınlarda Melek Hu'dan madalya beklediğini söyledi.

Her zaman bir önceki olimpiyatlardan daha iyi sonuç alabilmek için mücadele verdiklerini anlatan Çimen, 'Melek Hu'dan madalya bekliyorum ama rengini söylemek zor. Madalya almak çok zor bir şey. Bu sıklet sporu değil. Bu sporda 200 sporcu yarışıyor. 1-2 kişiyi yenmekle madalya alamıyorsun.' değerlendirmesini yaptı.

Masa tenisinde tüm dünyaya erkeklerde ve kadınlarda ikişer kota verildiğini belirten Çimen, şöyle devam etti:

'Biz bunlardan birer tane alabildik. Gönül ister ki ikişer tane alalım. Olimpiyatlara gitmek için ciddi mücadeleler veriliyor. Bizim seçtiğimiz devşirme yöntemi seçen o kadar çok ülke var ki. Uluslararası Masa Tenisi Federasyonunun sitesine girin kota alan ülkelerin sporcuları arasında Avrupa'dan sporcu yok. Amerika, Afrika ve Asya kıtalarına bakın, hep devşirme yöntemini benimsemişler.'

Gönlünden Türk çocuklarının kota almasının geçtiğini bu yönde de çalışma başlattıklarını ifade eden Çimen, 'Keşke kendi çocuğumuz gidebilse. Çocuklarımızı olimpiyatlara nasıl taşırız, bunun planlamasını yapıyoruz. Uzak Doğu'dan bunları yararlandırmayı düşünüyoruz. Olimpiyatlarda Türk çocuğu olsa sevineceğiz.' ifadelerini kullandı.

Masa tenisinde daha önce olimpiyatlarda mücadele eden sporcular ve dereceleri ise şöyle:

2008 Pekin Olimpiyatları: Tek bayanlarda Melek Hu 3. turda Japon rakibi Ai Fukuhara'ya 4-1 yenilerek elendi.

Tek erkeklerde Cem Zeng 1. turda Sırp rakibi Aleksandar Karakasevic'e 4-1 yenilerek oyunlara veda etti.

2012 Londra Olimpiyatları: Tek erkeklerde Bora Vang ikinci turda Nijeryalı rakibi Quadri Aruna'yı 4-2 yenerek üst tura yükseldi. Üçüncü turda Çinli rakibi Jike Zang'a 4-0 yenilerek elendi.

Tek kadınlarda Melek Hu, ilk turda Kanadalı rakibi Zang Mo'ya 4-3 yenilerek organizasyonun dışında kaldı.

Kaynak: AA