'Futbol Filmi Dendiğinde Akla 'Son Takla' Gelecek'

TRT TV Filmleri Projesi kapsamında çekilen 'Son Takla', yarın izleyiciyle buluşacak Filmin yönetmeni Özgümüş: 'Aynı kişiler yazıyor, aynı kişiler yönetiyor ve aynı kişiler oynuyor. Sektörde büyük bir tekelleşme durumu var. TRT bunu yıkmak için fazlasıyla cesur davrandı' 'Futbol ülkesinde yaşıyoruz ama futbol filmimiz yok. Sinema seyircisini futbolla yakalamak çok güzel'

MUSA ALCAN - Yönetmen Volkan Özgümüş, 'Futbolun özeline girebildiğim kadar girdim. Takım otobüsünden soyunma odasına kadar o havayı soludum. Hemen hemen herkesin anladığı ve hakkında yorum yaptığı futbolu, kurmaca halinde sunmak çok zor.' dedi.

TRT TV Filmleri Projesi kapsamında çekilen 33 filmden biri olan 'Son Takla', yarın 'TRT Ev Sineması' kuşağında izleyiciyle buluşacak.

Filmin yapımcı ve yönetmeni Volkan Özgümüş AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'TRT TV Filmleri' projesinin devrim niteliğinde olduğunu ve 'Son Takla' filminin projenin çıtasını daha da yükselteceğini söyledi.

Genç yeteneklere fırsat verilmesinin önemine değinen Özgümüş, 'Daha önce TRT'de ve başka kanallarda TV filmleri yapılmıştı ama bu vizyonu ve alt metni çok doldurulmuş bir proje oldu. Televizyondaki çıtayı yükseltmek için yapılan bir proje. Gençlere yapılmış en büyük yatırım. 33 tane film çekildi. Bu filmlerin senaristlerine baktığınızda, zabıtasından ev hanımına, toplumun her kesiminden insan var. Yapımcı ve yönetmenleri projeye dahil ederken de bunu gözettiler.' ifadelerini kullandı.

Özgümüş, sinema sektörünün sığ bir çemberin içinde yer aldığına vurgu yaparak şöyle konuştu:

'Aynı kişiler yazıyor, aynı kişiler yönetiyor ve aynı kişiler oynuyor. Sektörde büyük bir tekelleşme durumu var. Çünkü insanlar yeni şeyler denemeye korkuyor. Özellikle yapımcılar. Senaryo dediğin şey, çok kısa bir vakit ayırarak, okunup değerlendirilecek bir şey. Bu konuda bile isimsiz bir senaristten gelen metni okumaya vakit ayırmıyor kimse. TRT bunu yıkmak için fazlasıyla cesur davrandı.'

Filmin, Trabzonspor'dan Beşiktaş'a transfer olduktan sonra hayatı değişen eski futbolcu Cemil'in hikayesini anlattığını belirten Özgümüş, 'Fonda Trabzon'un güzelliklerinin, futbolun, yarım kalmışlıkların yer aldığı tatlı bir karadeniz filmi. Bir yüzleşme ve geriye dönüş hikayesi. Bu konular da Türk insanının çok yakından takip ettiği futbol üzerinden işleniyor. İş bana geldiğinde, futbol filmi olmasından dolayı çok heyecanlandım. Futbol ülkesinde yaşıyoruz ama futbol filmimiz yok. Bir kaç filmden başka örneği yok. Sinema seyircisini futbolla yakalamak çok güzel.' açıklamasında bulundu.

- 'Türkiye'nin, referans futbol filmi olması için çok uğraştık'

Özgümüş, film için futbol danışmanıyla çalıştıklarını ve maç sahnelerinde, birkaç oyuncu haricinde herkesin profesyonel futbolcu olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

'Çok büyük sorumluluk hissediyorum. Futbolu iyi biliyorum. Buna rağmen ön hazırlığını çok sıkı tuttum. Gidebildiğim kadar maça gittim. Futbolun özeline girebildiğim kadar girdim. Takım otobüsünden soyunma odasına kadar o havayı soludum. Hemen hemen herkesin anladığı ve hakkında yorum yaptığı futbolu kurmaca halinde sunmak çok zor. Dolayısıyla, gerçeğe en yakın halde çekmek istedim. Futbol filmlerinin az olması da bu durumu özelleştirdi. Türkiye'nin, referans futbol filmi olması için çok uğraştık. Futbol filmi dendiğinde akla 'Son Takla' gelecek.'

Senaryosunu Oğuz Evrandır’ın yazdığı filmin konusu özetle şöyle:

Cemil, 90'lı yılların ortalarında Trabzonspor'da top oynamış hırçın bir gençtir. Beşiktaş'a transfer olup, Beşiktaş-Trabzonspor maçında eski takımı Trabzonspor'a 3 gol atar. Üstüne 3 takla atınca, adı 'Taklacı Cemil'e çıkar ve Trabzonluları kendine düşman eder. Cemil, dostlarını, Trabzon'u, Trabzonsporluları ve daha önemlisi, nişanlısı Zeynep'i geride bırakır. İstanbul'da işler istediği gibi gitmez ve erken jübile yapar. Aradan 20 yıl geçtikten sonra, babası vefat ettiği için kasabaya döner. Babasının vasiyeti üzerine, babasının çalıştırdığı Çiftepınar takımını çalıştırmaya başlar. Film, bu süreçte Cemil'in Çiftepınar'la şampiyonluk mücadelesini, açtığı yaraları sarma ve yarım kalmış aşkı Zeynep'in kırgınlığını giderme çalışmalarını konu ediniyor.

Osman Sonant'ın 'Cemil' karakterini canlandırdığı 'Son Takla'nın oyuncu kadrosunda Başak Daşman, Ruhi Sarı, Selim Erdoğan, Sabriye Kara gibi isimler yer alıyor.

Kaynak: AA