Engellerini Sporla Aştılar

Kimi doğuştan, kimi sonradan oluşan engellerini sporla aşan, elde ettikleri sportif başarılarla adlarından söz ettiren milli atletler, tüm engellilere 'eve kapanmamaları' çağrısında bulundu Bedensel engelli milli atlet Acet:'Engelliler evde oturmasın, spora başlasın. Spor, daha aktif, sosyal olmamı sağladı' Telli:'Bir ayağım yoktu ama hiçbir zaman bunu kafama takmadım. Sporla başarıya ulaştığım için çok mutluyum' Milli takım antrenörü Öztürk:'Aileler yeter ki bize gelsin. Biz mümkün olduğunca onlara ulaşmaya çalışıyoruz'

OKTAY ÖZDEN - Kimi doğuştan, kimi sonradan oluşan engellerini sporla aşan, elde ettikleri sportif başarılarla adlarından söz ettiren milli atletler, tüm engellilere eve kapanmamalarını ve sosyal hayatta aktif olmalarını önerdi.

Katıldıkları uluslararası organizasyonlarda birçok derece elde eden, şimdilerde ise Brezilya Rio'da düzenlenecek Paralimpik Oyunları'nı hedefleyen Bedensel Engelliler Atletizm Milli Takımı sporcularından, doğuştan bedensel engelli Zeynep Acet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tekerlekli sandalye atletizminde mücadele ettiğini anlattı.

Acet, 'Engelliler evde oturmasın, spora başlasın. Spor, daha aktif, sosyal olmamı sağladı. İnsanlarla iletişimim daha da arttı.' dedi.

Sağ ayağını çocuk yaşta trafik kazasında kaybeden Barış Telli de hayatını sporla kazandığını söyledi.

'Bir ayağım yoktu ama hiçbir zaman bunu kafama takmadım.' diyen Telli, 'Her zaman nasıl başarabilirim, nasıl hedeflerimi yükseğe çıkartabilirim, insanlara nasıl kendimi ispatlayabilirim düşüncesiyle hareket ettim. Sporla başarıya ulaştığım için çok mutluyum. Ailem her zaman yanımda oldu, destek verdi. Emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum.' ifadelerini kullandı.

- Televizyonda izledi, atletizme başladı

Kolunda kısalık bulunan Kerim Elyaz da televizyon izlerken gördüğü atletizm sporuna 2,5 sene önce başladığını aktardı.

Büyük hedeflerinin olduğunu, bunu başaracağına inandığının altını çizen Elyaz, 'Elimden geldiğince iyi derecelerle ülkemizi temsil etmek istiyorum.' diye konuştu.

Kerim Elyaz, kimsenin kendini engelli olarak görmemesi gerektiğini ve engellilerin eve kapanmamasını isteyerek, 'Sürekli evde oturup ruhsal problemlere yol açmasınlar, dışarıya çıkıp özgürlüklerine kavuşsunlar. Aileleri de spora teşvik etsin.' şeklinde konuştu.

- Protez şart

Doğuştan engelli Nurullah Kart, engelli bireylerin spor yapmasının diğer sporculara göre daha zor olduğuna dikkati çekti.

Engeli olmayan bir kişinin bir çift spor ayakkabı ile eşofmana ihtiyacı varken, ampüte olan bir kişinin ise protez alabilmesi gerektiğine işaret eden Kart, daha çok dışarıdan alınabilen bu tür malzemeler konusunda kuruluşların, büyük kulüplerin ve iş adamlarının destek olmasını istedi.

- 'Toplumsal duyarlılık gerekiyor'

Bedensel Engelliler Atletizm Milli Takım Antrenörü Salih Öztürk de engellilere yönelik spor branşlarında birçok imkana sahip olduklarını belirtti.

Toplumun engellilerin spor yapabilmesi konusuna eğilmesi gerektiğini dile getiren Öztürk, evladı engelli olan ailelerin, çocuklarını evde tutmamalarını, spora yönlendirmelerini önerdi.

Engelli sporuyla ilgilenen birçok antrenör, kurum ve federasyon olduğunu anımsatan Salih Öztürk, ailelere işin ehli kişilere çocuklarını teslim etmeleri tavsiyesinde bulunarak, 'Sporla çocuğun hem sağlık hem de sosyal anlamda çok daha gelişeceğini düşünüyoruz. Aileler yeter ki bize gelsin. Biz mümkün olduğunca onlara ulaşmaya çalışıyoruz.' ifadelerini kullandı.

- 'Engelli sporcu sayısı artmalı'

Öztürk, ülkede engelli sporcu sayısının az olduğuna da işaret etti.

İşitme engelliler atletizminde engelli sporcu sayısının 15 civarında olduğunu bildiren Salih Öztürk, 'Gerekli tesisler yapıldı, engelliler için en ufak ayrıntısına kadar, rampasından asansörüne her şey hazır. Var olan imkanlarımız mevcut. Her şey yolunda ama yarışacak ya da spor yapacak kişiler lazım.' dedi.

Öztürk, bedensel engellilerin antrenman ve yarışlarda ihtiyaç duydukları pahalı ekipman ve malzemelerin temininde ilgili kuruluşlar ve belediyelerin yardımcı olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA