GRAFİKLİ - Hayaller Vardy Ve Mahrez'le Gerçek Oldu

VardyMahrez ikilisi bu sezon attıkları 41 golle Premier Lig şampiyonu Leicester City'nin skor yükünün yüzde 61'ini üstlendi Premier Lig'de iki sezondur mücadele eden Vardy, 24 golünün 18'ini sağ ayağıyla atarken, Mahrez ise 17 golünün 13'ünü sol ayağıyla kaydetti Vardy'nin sezon boyunca rakip kaleye gönderdiği 91 şuttan 53'ü kaleyi bulurken, şu ana kadar 60 şut üreten Mahrez'in isabet oranı ise yüzde 63 Geriye düştükleri üç maçta takımına beraberliği getiren kritik goller atan Vardy, üç galibiyette de takımını tek başına sırtladı Babasız büyüyen ve iki sezon önce 320 bin sterline transfer edilen Mahrez, takımın bu sezon hattrick yapan tek futbolcusu oldu Hayat hikayesiyle film yapımcılarının dikkatini çeken Vardy'nin başarı öyküsü, EURO 2016'dan sonra beyaz perdeye aktarılacak.

YUNUS KAYMAZ - İngiltere Premier Lig'in sezon boyunca en çok konuşulan iki ismi Leicester City'nin golcü futbolcuları Jamie Vardy ve Riyad Mahrez, performanslarıyla taraftarlarının hayallerini gerçeğe dönüştürdü.

Futbol Yazarları Birliğinin 'yılın futbolcusu' seçtiği 29 yaşındaki Vardy ile Profesyonel Futbolcular Birliğinin bu ödüle layık gördüğü Cezayirli yıldız Mahrez, takımlarını hiç yalnız bırakmadıkları şampiyonluk yolunda, gol yükünün yüzde 61'ini üstlenerek mavi-beyazlı ekibi 132 yıllık tarihinin ilk şampiyonluğuna taşıdı.

Geride kalan 37 haftada 35 maça çıkan ve 3 bin 50 dakikada sahada kalan Vardy, 16 karşılaşmada sessiz kalırken, 17 maçta ise rakip fileleri toplam 24 kez havalandırdı. İngiliz Milli Takımı'nın formasını da giyen Vardy, şu ana kadar 6 asist yaptı.

İtalyan teknik adam Claudio Ranieri'nin gol yollarındaki diğer silahı Riyad Mahrez ise 36 maçta 2 bin 978 dakikada sahada kaldı. Aralık ayında Swansea City karşısında hat-trick yapan 25 yaşındaki futbolcu, 17 gol ve 11 asistle takım arkadaşı Vardy'den sonra en skorer isim olarak dikkati çekti.

En yakın takipçisi Tottenham Hotspur'un bitime iki hafta kala Londra derbisinde Chelsea ile 2-2 berabere kalmasının ardından şampiyonluğunu ilan eden Leicester City, 37 hafta boyunca 67 gol atarak Manchester City ve Tottenham Hotspur'dan sonra en golcü üçüncü takım oldu.

Sezon boyunca sadece üst üste Liverpool, Manchester City ve Bournemouth maçlarında gol atamayan mavi-beyazlı ekipte, Vardy-Mahrez ikilisi 41 gol attı, 17 asist yaptı. Vardy her 127 dakikada, Mahrez de 175 dakikada bir rakip fileleri havalandırdı.

Leicester City'de diğer forvet oyuncuları Leonardo Ulloa 6, Shinji Okazaki 5 kez skor üretirken, Robert Huth 3, Andy King, Marc Albrighton, Daniel Drinkwater, takım kaptanı Wes Morgan ikişer, N'Golo Kante, Nathan Dyer, Jeffrey Schlupp ve Richie de Laet birer gol attı.

- Vardy'nin sağ, Mahrez'in sol ayağı çalıştı

Dünyanın en zorlu liglerinden biri olarak gösterilen Premier Lig'de ilk maçına 27 yaşında çıkan ve iki sezondur bu ligde mücadele eden Vardy, 24 golünün 18'ini sağ ayağıyla atarken, Mahrez ise 17 golünün 13'ünü sol ayağıyla kaydetti.

Gollerinin 4'ünü sol ayakla, 2'sini de kafayla atan Vardy, rakip fileleri en çok 60 ile 70. dakikalar arasında sarstı. Arsenal, Liverpool, Southampton, Everton ve Sunderland maçlarında ikişer gol atan İngiliz futbolcu, bu sezon hat-trick yapamadı.

İki kez sağ ayakla, bir kez de kafa vuruşuyla takımı adına skor üreten Mahrez'in golleri, en çok ilk yarıda 20 ile 30, ikinci yarıda ise 50 ile 70. dakikalar arasında geldi.

Vardy, sezon boyunca rakip kaleye toplam 91 şut gönderirken bunlardan 53'ü kaleyi buldu. Geride kalan haftalarda 60 şut üreten Mahrez'in isabet oranı ise yüzde 63 oldu.

- Vardy-Mahrez ikilisi takımı ipten aldı

Geriye düştükleri bazı maçlarda sahneye çıkarak takımının sahadan puansız ayrılmasına engel olan Jamie Vardy, üç mücadelede tek başına mavi-beyazlı ekibi sırtladı.

Ligin hemen başında 1-0 geriye düştükleri Bournemouth maçının 86. dakikasında kazanılan penaltıda topun başına geçen ve takımının Leicester'a bir puanla dönmesini sağlayan Vardy, eylül ayında 2-0 geriye düştükleri ancak 3-2 kazandıkları Aston Villa karşılaşmasında ise beraberlik golünü kaydetti.

Eylül ayında bu kez Stoke City karşısında 2-0 geriye düşen Leicester City, Vardy'nin 69. dakikada attığı golle beraberliği sağladı ve haftayı bir puanla kapadı. Ekim ayında Southampton'ın skoru 2-0'a getirmesine engel olamayan Leicester City, Vardy'nin 66 ve 90. dakikalarda attığı gollerle rakibini bir puana razı etti.

İngiliz futbolcu, ekim ayında 1-0 kazandıkları Crystal Palace ile ligin ikinci devresinde 2-0'lık skorlarla galip geldikleri Liverpool ve Sunderland maçlarında ise takımının gollerini kaydetti.

Ağustos ayında 81. dakikada Alli'nin golüyle geriye düştükleri Tottenham maçında Londra ekibine bir dakika sonra yanıt vererek maçın 1-1 berabere bitmesini sağlayan Mahrez, 3-0 kazandıkları Swansea City ile 1-0'lık skorlarla galibiyete uzandıkları Watford ve Crystal Palace maçlarında takımını sırtladı.

Mavi-beyazlı ekibin ligin ilk yarısında 2-1 kazandığı Chelsea ve 3-2 mağlup ettiği West Bromwich maçlarında gollere Vardy ve Mahrez ikilisi imza koydu.

- Vardy, Premier Lig'de rekor kırdı

Filmleri aratmayan bir hayat öyküsüne sahip 29 yaşındaki Vardy, bu sezon Leicester City adına üst üste 11 maçta gol atarak ligde Hollandalı eski yıldız futbolcu Ruud van Nistelrooy'a ait 10 maç peş peşe gol atma rekorunu kırdı.

Teknik direktör Ranieri'nin yarış atına benzettiği İngiliz futbolcu, 29 Ağustos'ta Bournemouth maçıyla başladığı gol atma serisini 28 Kasım'da 1-1 berabere kaldıkları Manchester United maçına kadar sürdürmeyi başardı ve Premier Lig tarihine geçti.

- Hayatı film oluyor

Hayat hikayesiyle film yapımcılarının dikkatini çeken Vardy'nin kariyer basamaklarını tırmanışı beyaz perdeye aktarılıyor.

One Direction isimli müzik grubunun üyesi Louis Tomlinson'un Vardy'yi canlandırması beklenen film projesinin, bu yaz Fransa'da düzenlenecek 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ardından hayata geçmesi planlanıyor.

İngiltere'nin Sheffield kentinde doğan Jamie Vardy, Sheffield Wednesday takımında denenmesine rağmen beğenilmeyerek serbest bırakıldı. Bu dönemde futbola ara vermesinin ardından tıbbi malzemeler üreten bir ofiste günde 12 saat çalışarak yaşamını sürdüren Vardy, 16 yaşında amatör kulüplerden Stocksbridge'de haftalık 30 sterlin kazanarak forma giydi.

Stocksbridge'de kendini göstermesinin ardından 15 bin sterlin bonservis bedeliyle 2010 yılında bir diğer amatör lig kulübü Halifax Town'a, sonrasında da Fleetwood Town'a giden İngiliz futbolcu, ikinci ligde mücadele eden Leicester City'ye 1 milyon sterlinlik rekor bonservisle transfer oldu.

- Mahrez babasız büyüdü

Antrenör babasını 15 yaşında kaybeden Mahrez de takım arkadaşı Vardy gibi amatör takımlardan başlayarak kendini zamanla kanıtladı.

Babası Cezayir, annesi Fas doğumlu olan Mahrez'in profesyonel futbolla ilgisi 18 yaşında başladı. Babasını kalp krizinden kaybetmesinin ardından hayatını futbol oynayarak kazanmaya karar veren Mahrez, Fransa'nın amatör lig takımlarından Quimper'de 2009 yılında futbol hayatına başladı ve ilk sezonunda 22 maçta 2 gole imza attı.

Kısa sürede hızı ve yüksek tekniğiyle Fransız takımların ilgisini çeken Mahrez, Paris Saint-Germain ve Olympique Marsilya gibi üst düzey takımların altyapısında oynama tekliflerini reddederek Le Havre Kulübüne 2010 yılında transfer oldu.

Le Havre'ın B takımında 60 maçta 24 kez fileleri havalandırmasının ardından A takıma yükselen Cezayirli kanat oyuncusu, burada ise 66 maçta 10 gol ve 12 asistlik performans sergiledi.

Mahrez, 2013-2014 sezonunun ara transfer döneminde Le Havre'dan 320 bin sterlinlik bonservis bedeliyle İngiliz ekibine geldi.

Kaynak: AA