Trabzon Valisi Öz, Maçtaki Güvenlik Zafiyeti İddialarına İlişkin İnceleme Başlattıklarını Açıkladı

Hüseyin Avni Aker Stadyumu’nda pazar günü oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe maçında yaşananları değerlendiren Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, güvenlik zafiyeti iddialarına ilişkin inceleme ve soruşturma başlattıklarını söyledi.

Vali Öz, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında sahaya atlayarak hakeme saldıran taraftar O.M.’nin dayısına ait Passolig ile stada girdiğini belirterek, “Özel güvenlik Passolig kontrolü yapıyor. Kişiler sahaya girerken bir daha üst araması yapılıyor. Kulübün bu konuyu değerlendirmesi gerekiyor. Sahaya atlayan genç dayısının Passolig’ini kullanıyordu” dedi.

Trabzon’da Trabzonspor-Fenerbahçe arasında oynanan özellikle son 3 maçta bir maçın dışında sıkıntı olduğunu dile getiren Vali Öz, “Yine maalesef maç sonrası istenmeyen olaylar. İki gündür pek konuşmak istemedim aslında ancak yaşanan olayların çok konuşulacak yönü yok ancak yapılan yorumlar, konuşmalar genel bir durum değerlendirmesi yapmamı zorunlu kıldı. Trabzonspor-Fenerbahçe maçları geçmişten gelen sıkıntılarla ve birikme ile beraber bugüne kadar hep sıkıntılı oldu. Özellikle son 3 yılda bir maçımızın dışında sıkıntılı maçlar yaşadık. Bu maçta da benzer sıkıntılar olabileceğini mutlaka hesap ettik, bu konuda bilgiler vardı. Fakat gerek basında, gerek yöneticilerin demeçlerinde bu anlamda yoğun veya ortamı germeye yönelik mesajlar yoktu. Bu maçtaki genel hava çok olumsuz değildi ancak her şeye rağmen geçmişteki yaşanan olaylar ve gelişimden dolayı böyle bir hazırlığı da biz yapmıştık” diye konuştu.

“MAÇ SAATİNE GELİNCEYE KADAR HER ŞEY NORMALDİ”

Maç saatine kadar her şeyin normal olduğunu belirten Vali Öz, “Kendi güçlerimizin yanında bakanlığımızdan 600 kişilik takviye kuvvet istedik. Özel güvenlik personeliyle birlikte bin 261 kişi ile güvenliğimizi aldık. Birkaç hafta öncesinden itibaren bu konuda güvenlik birimlerimizle birlikte toplantılar yaptık. Maç saatine gelinceye kadar her şey normaldi. Maçın 84-85 dakikalarına kadar gerek saha içinde, gerek tribünlerde ve atılan bazı yabancı maddeler su dışında çok ciddi bir olumsuzluk ve gerginlik yaşanmadı. Ancak bu dakikalardan sonra kale arkasındaki filelerin indirilmesi yönünde bir hareketlenme başladı.

Bu hareketlenme öncesinde biz daha önceden de bütün tribünlerde ve bölgemizde olduğu gibi o bölgede tedbirlerimizi almıştık. Kale arkası tribünü hem sağ hem de sol köşesinde yeterli miktarda güvenlik personelimiz vardı. Ancak filelerin çekilip indirilmesiyle birlikte polislerin o aşamada müdahale süreci gerçekleşemediği için fileler indirilmiş oldu. Dedik ki tribündeki polisler araya giremiyorsa sahadaki polisler arkayı kapatsın. Sağ taraftaki yani şeref tribünü tarafındaki polisler kale arkasını büyük oranda kapattılar. Açık tribünü tarafındaki polislerimiz hazırlıklarını yapıp kalkanlarını alıp o yanı kapatması süreci arasında 2 ya da 3 dakikalık boşluk oluştu. Bu boşluk esnasında maalesef iki genç çocuk sahaya atladı. Burada özel güvenliğin veya polisin ihmali, kusuru, eksiği tedbirdeki gecikmesi var mıdır bunu mutlaka beraberce değerlendiriyoruz. O boşluktan istifade eden o çocuk ilk atlamayla beraber hakeme saldırdı. O saldırının arkasında gerekli müdahaleler yapıldı ama iş işten geçmiş oldu” şeklinde konuştu.

“KONUYU BAKANLIKTA İNCELİYOR”

Bakanlığın konuyu araştırıp incelediğini dile getiren Vali Öz, “Hakemler soyunma odasına gittiler, o aşamadan sonra stat dengeli bir şekilde boşaldı. Hakemlere hem geçmiş olsun demek hem de durumu öğrenmek için yanlarına gittim. Maalesef hakemimizde hafif bir darbe vardı. Sağlık veya diğer anlamda herhangi bir ihtiyaçlarının olup olmadığını, durumun ne olduğunu konuştuk. Çok ihtiyaçlarının olmadığını söylediler. Hakeme fizik müdahale olduğu, maçın tatil edilme durumu olduğunu söylediler. Daha sonra da maç tatil edildi. Sonrasında hakemlerin şikayetçi olmasıyla gerekli hukuki ve adli işlemler ve diğer uygulamalardan sonra da hakemler sağlıklı bir şekilde konaklayacakları yere intikal ettirildi. Biz bu konu ile ilgili valilik olarak planlama ve uygulama aşamasında eksiklik aksaklık, hata kusur varsa bununla ilgili araştırma inceleme yapıyoruz. Bunun yanında bakanlığın bu anlamda araştırma ve incelemesi ve soruşturması söz konusu. Bu anlamda biz de dahil bu konuda eksiği aksağı, hatası kusuru kimin varsa herkes bu sürecin hesabını verecektir” ifadelerini kullandı.

“SÜRMENE’DEKİ OLAYDA DA O DÖNEM HEPİMİZ YAŞADIK”

Fenerbahçe otobüsünün Sürmene’de uğradığı silahlı saldırı olayının aydınlatılmasıyla ilgili soru üzerine Vali Öz, “Bu olayda da çok farklı çok organize olduğu yönünde yorumlar yapıldı. Bunu konuşmak için çok erken ama bu şekilde iddialı konuşmalarda kamuoyunu geren uygulamalar. Sürmene’deki olayda da o dönem hepimiz yaşadık. Çok büyük iddialar ortaya atıldı. Fransa’dan bile terör uzmanları yorum yaptı. ‘Bu bir terör işidir’. Bir gece orada kamp kuruldu, bu olay öyle gerçekleşti. Hatta olayda kullanılan belirli olan av tüfeğini yok öyle değildir profesyonel tüfekle yapıldı diye iddialar ortaya atıldı. O süreçte iş adli sürece intikal ederken, kamuoyunu bilgilendirmek için bütün delilleri kamuoyuyla paylaştık. Bu konunun çözülmesi için bütün gayretimizi gösteriyoruz. Detaya girmemek kaydıyla bu konuda çok organize bir iş olduğunu düşünmüyorum. Tüfek suyun içine atıldığı için ve derede bir süre kaldığı için parmak izi olmadığını düşünüyorum” dedi.

STADA DAYISININ PASSOLİG’İ İLE GİRMİŞ

Hakeme saldıran O.M’nin dayısı Yılmaz Taşkın’a ait Passolig kartı ile stada girdiğini tespit ettiklerini ve bu konuda yasal işlem başlatıldığını kaydeden Vali Öz, “Burada stat girişlerindeki kontrollerin, kulüp yönetimi tarafından ve onların özel güvenliği tarafından yapılması esastır. Polis ve özel güvenlik üst araması yapıyor. Özel güvenlik Passolig kontrolü yapıyor. Kişiler sahaya girerken bir daha üst araması yapılıyor. Kulübün bu konuyu değerlendirmesi gerekiyor. Sahaya atlayan genç dayısının Passolig’ini kullanıyordu” diye konuştu.

Kaynak: İHA