Türkiye Voleybolda Çıtayı Yükseltiyor

Türkiye Voleybol Federasyonu Başkan Vekili Ekşi:'Voleybol, kadınlar tarafından çok ilgi gösterilen bir spor dalı oldu. Aileler genellikle kız çocuklarını, sporda öncelikle voleybola yönlendirmeye çalışıyor. Bu da bizim adımıza çok güzel ve sevindirici' 'Önümüzdeki yıllarda erkek voleybolunda da yavaş yavaş istediğimiz noktaya geleceğiz. Çıtayı daha da yükselteceğiz. Buna inancım tam' 'Görüntülü değerlendirme sistemini geçen sene başlattık. Bu sene ise geliştirdik. Şu ana kadar elde ettiğimiz sonuçlar gayet iyi. Özellikle kulüplerimiz bu işten çok memnun'

HAYATİ AKÇAY - Türkiye Voleybol Federasyonu Başkan Vekili Mustafa Ekşi, voleybolun kadınlar tarafından çok ilgi gösterilen bir spor dalı olduğunu, ailelerin genellikle kız çocuklarını, öncelikle voleybola yönlendirmeye çalıştığını söyledi.

Mustafa Ekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, erkek voleybolunun da Türkiye'de daha iyi seviyeye gelmesi noktasında çaba gösterdiklerini belirterek, 'Bu anlamda özellikle erkek voleybolunun final gruplarını Anadolu'nun çeşitli illerinde yapmaya çalışıyoruz.' dedi.

Bu sene tercihlerinin Ordu ve Samsun olduğunu dile getiren Ekşi, 'Ordu, voleybolun içerisinde bir şehrimiz. Dolayısıyla erkek voleybolunu da buraya taşıyarak voleybola olan ilgiyi artırmak, altyapı noktasında takımlarımızın daha iyi bir sistem içerisinde olmasını sağlamak bizim arzumuz. İnşallah önümüzdeki yıllarda final etaplarını başka şehirlerimizde yapmaya devam edeceğiz.' ifadelerini kullandı.

Voleybolun şu anda Türkiye'deki konumunun kendilerine göre oldukça iyi olduğunu ama daha da iyi olması gerektiğini vurgulayan Ekşi, 'Voleybol, ülkemizde kadınlar için bir numaralı spor dalı. Voleybol, kadınlar tarafından çok ilgi gösterilen bir spor dalı oldu. Aileler genellikle kız çocuklarını, sporda öncelikle voleybola yönlendirmeye çalışıyor. Bu da bizim adımıza çok güzel ve sevindirici.' değerlendirmesinde bulundu.

Ekşi, Türkiye'de kadın voleybolunun dünyada ilk 10 sıralamasının altına hiç düşmediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Açıkçası biz aynı süreci erkek voleybolunda da yaşamak istiyoruz. Bu konuda yavaş yavaş da çıtamız yükseliyor. Dünya sıralamasındaki yerimiz de yavaş yavaş yükselmekte. Geçtiğimiz günlerde Avrupa Şampiyonası grup elemeleri yapıldı. Hem genç kızlarda hem de genç erkeklerde grup birincisi olarak Avrupa Şampiyonası'na katılma şansı elde ettik. Bunlar önemli gelişmeler. Çünkü geçmiş yıllarda özellikle erkeklerde bu olmuyordu ama gidişatımız çok iyi. Ayrıca erkeklerde altyapıdan da çok iyi oyuncularımız var. Önümüzdeki yıllarda erkek voleybolunda yavaş yavaş istediğimiz noktaya geleceğiz. Çıtayı daha da yükselteceğiz. Buna inancım tam.'

- Görüntülü değerlendirme sistemi

Voleybol maçlarında geçen yıl uygulanmaya başlanan görüntü değerlendirme sistemine de değinen Ekşi, 'Teknolojinin mutlaka spor dallarında kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim görüntülü değerlendirme sistemi adını verdiğimiz bu sistem, Avrupa'da bizim dışımızda iki ya da üç ülkede kullanılıyor. Dolayısıyla bu bizim adımıza çok önemli bir başarıdır. Ürün dışındaki tüm teknoloji yerli üretimdir.' diye konuştu.

Şu anda kulüplerin bu sistemin ciddi anlamda faydalarını gördüğünü ifade eden Ekşi, 'Voleybol, çok hızlı oynandığından hakem hatalarının çok fazla olduğu, yani insan fizyolojisinin takip edemediği noktalarda teknolojinin mutlaka devreye girmesi gereken bir spor dalı. Bu da yatırımcı kulüplerimizin memnuniyetini artırmaktadır.' şeklinde görüşlerini aktardı.

Mustafa Ekşi, bu sistemin olmaması durumunda verilen kararların yarısının yanlış olabileceğini savunarak, şunları kaydetti:

'Biz sistemle bunu sıfır hataya indirmiş oluyoruz. Dolayısıyla yatırım yapan kulüplerimiz bir hakem hatası yüzünden de bir sene kaybetmiyor. Bu da onlara güven veriyor. Ayrıca sporcuya ve hakemlerimize de güven veriyor. Geçen sene başlattık, bu sene geliştirdik. Şu ana kadar elde ettiğimiz sonuçlar gayet iyi. Özellikle kulüplerimiz bu işten çok memnun. Bu sistem devam edecek. Bütün turnuvalarımızda bunu yapıyoruz. Ayrıca dünyada ilk defa ikinci liglerde biz bunu uyguladık. İkinci lig yarı finallerinde bu sistemi kullandık. Bu da ülkemiz adına bir rekordur.'

Kaynak: AA