Yapay Zeka Yazılımı İlk Karşılaşmada Go Şampiyonunu Yendi

Bilişim şirketi Google'a ait Londra'daki yapay zeka şirketi DeepMind'ın geliştirdiği AlphaGo yazılımı, 2500 yıllık strateji oyunu Go'da en iyi oyunculardan sayılan Lee Sedol'u turnuva kuralları çerçevesinde yapılacak beş karşılaşmanın ilkinde yendi.

Güney Kore'nin başkenti Seul'deki karşılaşmayı izleyen yorumcular, Go şampiyonu Lee'nin ve AlphaGo yazılımının birbirlerine yakın rakipler olduğunu belirtti.

Yorumcular, iki oyuncunun da yanlış hamleler yaptığını, son ana kadar karşılaşmayı kimin kazanacağının öngörülemediğini söyledi.

Karşılaşmadan 2 hafta önce kazanacağından emin olan Lee, 'Kaybedeceğimi düşünmediğim için çok şaşkınım. Karşılaşmanın başında yaptığım bir yanlış sonuna kadar devam etti' dedi.

AlphaGo'nun oyun başındaki stratejilerinin mükemmel olduğunu ifade eden Lee, yazılımın bir insanın asla yapmayacağı alışılmadık bir hamle yapmasının kendisini afallattığını dile getirdi.

Lee, ilk karşılaşmayı kaybetmesine rağmen meydan okumayı kabul ettiği için pişman olmadığını belirtti. Lee 'Oynarken çok eğlendim, sonraki karşılaşmaları sabırsızlıkla bekliyorum' dedi.

12 yaşında Go oyuncusu olduktan sonra 18 dünya şampiyonluğu elde eden 33 yaşındaki Güney Koreli Lee Sedol'un beş maçlık serinin ilk karşılaşmasında AlphaGo'ya yenilmesi Go oyunu hayranlarını da şaşkınlığa uğrattı.

Güney Koreli bir Go oyunu uzmanı Yoo Chang-hyuk, Lee'nin yenilmesinin kendilerini şoke ettiğini söylerken, Kim Sung-ryong ise yazılımın insan gibi oynamadığını ifade etti.

Televizyondan ve Youtube'dan canlı izlenebilen karşılaşmaların geri kalanları 10, 12, 13 ve 15 Mart'ta yapılacak.

Çin, Japonya ve Güney Kore gibi Asya ülkelerinde popüler bir strateji oyunu olan Go, uzun süredir yapay zeka araştırmacılarının ilgisini çekiyor. Oyun, iki oyuncu tarafından 181 siyah ve 180 beyaz taş ile 19x19 karenin bulunduğu bir tahtada oynanıyor. Go oyuncuları kendi taşlarıyla tahtada rakipten daha fazla alan almak ve rakibin taşlarını kendi taşlarıyla çevreleyerek yemeyi hedefliyor.

Ortalama bir oyunda evrendeki atom sayısının 10 bin 170 katı taş dizilimi olasılığı bulunması nedeniyle Go, en iyi hamleyi hesaplayan algoritmalar tarafından çözülemiyor.

Yapay zeka uzmanları, bilgisayar programlarının Go oyuncularını yenmesinin en az 10 yıl süreceğini tahmin ediyordu.

Yazılım, ekim ayında ilk defa profesyonel bir Go oyuncusunu yenmişti. Bilgisayarlar, o güne kadar satranç, dama ve tavlada dünya şampiyonlarını mağlup etmiş, sadece Go oyununda insanı geçmeyi başaramamıştı.

IBM'in 'Deep Blue' adını verdiği satranç oyunu programı 1997'de dünya şampiyonu Garry Kasparov'u yenmişti. Satrançta kazanmak üzerine programlanan Deep Blue'nun aksine AlphaGo, Go oynamak için tasarlanmadı. AlphaGo, oyunun nasıl oynadığını, genel amaçlı bir algoritma kullanarak öğrendi.

Alpha Go, sonsuz hamle olasılıklarını daraltarak her hamlenin uzun vadeli sonuçlarını öngörebiliyor.

AlphaGo'nun bu kadim strateji oyununda bir şampiyonu yenmesinin yapay zeka çalışmaları için bir dönüm noktası sayılıyor. Uzmanlar, yapay zekanın sezgiyi taklit ederek daha karmaşık görevlerin üstesinden gelebileceğini, dünyadaki gerçek sorunların çözümünde bilim adamlarına yardım edebileceğini belirtiyor.

Kaynak: AA