Görme Engelli Sporcu, Milli Formayı İstiyor

Trabzon Görme Engelliler Sanat ve Spor Kulübü bünyesinde çalışmalarını sürdüren 27 yaşındaki Muhammet Kandil, atletizmde yurt içinde elde ettiği başarıları uluslararası şampiyonalara taşımayı hedefliyor Muhammet Kandil: 'Engelliyim ama başarabilirim. Atletizmi hiçbir zaman kendime engel görmüyorum. Hedefim, uluslararası organizasyonlarda Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek' 'Başarıyı basamak basamak düşünüyorum. Bunun için adım adım ilerlemek istiyorum. Güzel derecelerle milli takımda olmayı hedefliyorum. Bunu da başaracağıma inanıyorum'

MELTEM YILMAZ- Trabzon'da yaşayan ve atletizm alanında katıldığı Türkiye şampiyonalarında çeşitli dereceler alan 27 yaşındaki Muhammet Kandil, uluslararası turnuvalarda da milli formayla madalyalar kazanmayı hedefliyor.

Trabzon Görme Engelliler Sanat ve Spor Kulübü bünyesinde çalışmalarını sürdüren Kandil, engeline rağmen spor tutkusundan vazgeçmeyerek, futsal ve özellikle atletizm alanında ilerlemeyi planlıyor.

Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesinde memur olarak görev yapan Muhammet Kandil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan görme engelli olduğunu ve ailesinde kendisinden başka engelli bulunmadığını söyledi.

Spora çocukluğundan itibaren ilgi duyduğunu belirten Kandil, 'Spora ilk futbolla başladım. Çocukluğum köyde geçtiği için hafta sonları ve boş kaldığımızda sürekli futbol oynardık. O zamanlar hep futbolcu olmak istemiştim. Lise ve üniversite zamanlarımda futbolun yanında atletizmle de ilgilenmeye başladım. Kendimi spor alanında hep geliştirmek istedim' dedi.

- 'Engelliyim ama başarabilirim'

Muhammet Kandil, şu anda profesyonel olarak atletizmle ilgilendiğini ifade ederek, 'Durumumu ne eğitim ne de spor alanında engel olarak görmedim. Hiçbir zaman 'ben bunu yapamam, başaramam' demedim. Bizim görme yetimizdeki eksiklik dışında diğer bireylerden farkımız yok. Onların yapabildiği her şeyi fazlasıyla yapabiliriz. O nedenle kesinlikle engelimi bir engel olarak görmedim. Başarı için neler yapabilirim diye düşündüm. Hep kendime yeni bir şeyler katmak için uğraştım' diye konuştu.

Kendisi için en iyi yapabileceği işlerin peşinden koştuğunu vurgulayan Kandil, şunları kaydetti:

'Atletizmde kendimi geliştirebileceğime inandım. Yaklaşık 3 yıldır Trabzon Görme Engelliler Sanat ve Spor Kulübü bünyesinde çalışmalarıma devam ediyorum. Atletizm alanında Türkiye genelinde müsabakalara katıldım ve güzel dereceler elde ettim. Her sporun olduğu gibi atletizmin de kendine göre zorlukları var ama beni bu zorluklar hiçbir zaman pas ettirmedi. Evet engelliyim ama başarabilirim. Atletizmi hiçbir zaman kendime engel görmüyorum. Hedefim, uluslararası organizasyonlarda Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek.'

- 'Başarıyı basamak basamak düşünüyorum'

Kandil, futsalı da çok sevdiğini anlatarak, 'Takım olarak futsalda da iyi yerlere geleceğimize inanıyorum. Başarıyı basamak basamak düşünüyorum. Bunun için adım adım ilerlemek istiyorum. Güzel derecelerle milli takımda olmayı hedefliyorum. Bunu da başaracağıma inanıyorum' ifadelerini kullandı.

Sporun hayatına çok şeyler kattığına dikkati çeken Kandil, şöyle konuştu:

'Sağlıklı olduğum sürece spor yapmaya devam edeceğim. Şu ana kadar o azimle geldim ve bundan sonra da aynı şekilde ilerlemeyi planlıyorum. Engelli ya da engelsiz her insanın yapabileceği en az bir şey vardır. Özellikle engellilerin, yapabileceği en iyi alanı seçip ona yönelmesi gerekir. Bu şekilde herkesin hayattan zevk alıp başarılı olabileceğini düşünüyorum. İstedikten sonra başarı da kendiliğinden gelecektir. Ailelere de çok iş düşüyor. Onların da çocuklarını yönlendirmesi çok önemli. Ailelerin bilinçli davranması ve yönlendirmesiyle başarının daha ileriye gideceğini düşünüyorum.'

Muhammet Kandil, sporun kendisi için vazgeçilmez olduğuna işaret ederek, 'Spor benim yaşam tarzıma dönüştü. Bu sayede hem birtakım başarılar elde ettim hem de hayata bakış açım değişti. Onun için sporun bendeki yeri başkadır. Spor sevgim ve ilgim sayesinde de Trabzon Görme Engelliler Sanat ve Spor Kulübünde çok güzel başarılara imza attım. Amacım çok daha fazla şeyler yaparak, güzel yerlere gelebilmek' diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA