Koşamayınca atladı, rekorları kırdı

Sırıkla atlamada pist ve salon Türkiye rekortmeni 20 yaşındaki Demet Parlak, branşında olimpiyatlara katılacak ilk Türk kadın sporcu olmak için çalışmalarını Adana'da sürdürüyor.

İlkokul takımında iki yıl basketbol oynadıktan sonra 2008 Pekin Olimpiyatları'nı izleyerek atletizme başlayan Demet, 800 metre ve 1500 metre koşu branşlarında bekleneni veremeyince, sırıkla atlamaya yöneldi.

İlk denemelerinde 2 metre atlamasıyla dikkati çeken Demet, babasının işi nedeniyle gittiği Kocaeli'den, hocalarının çağrısıyla Adana'ya dönerek bu spora yoğunlaştı.

Demet, branş antrenörü İbrahim Halil Aydın ile çalışmaya başladıktan 6 ay sonra katıldığı ilk resmi yarışmada Yıldızlar Kulüpler Türkiye Şampiyonası'nda kendisinden 6 yaş büyüklerin içinde 3,10 metre atlayıp üçüncü oldu. Demet, 2011 yılında katıldığı 16 Yaş Altı Salon Türkiye Şampiyonası'nda 3,42'lik derecesiyle Yıldızlar Türkiye Rekortmeni unvanını kazandı.

Genç yaşta Türkiye şampiyonalarında ve milli forma altında dereceler elde eden Demet Parlak, son olarak Balkan Salon Atletizm Şampiyonası'nda adını zirveye yazdırıp, Türkiye'ye bu alanda altın madalya getiren ilk kadın sporcu oldu.

Koşamayınca atladı, rekorları kırdı


- Parlak: 'Kendime inandım ve rekorlar gelmeye başladı'

Milli sporcu kontenjanından Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulunda eğitimini sürdüren Demet, kendisini geliştirerek başarılarını daha üst seviyelere çıkarmayı ve mayıs ayında yapılacak olimpiyat seçmelerini geçip, branşında bu organizasyona katılacak ilk kadın sporcu olmayı hedeflediğini aktardı.

Başarılı sporcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adana'ya dönüp branş antrenörüyle çalışmaya başlamasının ardından hızla geliştiğini dile getirerek, 'Koşu branşlarında benden beklenti olmadığı için sırıkla atlamada da hocamın kafasında şüpheler oluşmuştu ama zaman geçtikçe ben de bir şeyler olduğunu fark etti. Bu sayede ben de kendime inandım. Sonrasında rekorlar ve şampiyonluklar gelmeye başladı' diye konuştu.

Kısa süre içinde dereceler yapmaya başladığını anlatan milli sporcu, kırdığı rekorların ardından milli formayla 2012 yılındaki ilk yarışında ikincilik elde ettiğini aktararak, şunları söyledi:

'Branşımda pist ve salon Türkiye rekorları daha önce devşirme bir sporcu olan Tatyana Tuna Kösten'e aitti ve uzun süredir kırılamıyordu. Herkes bu rekorları kırmaya çalışıyordu. İlk başladığımda böyle şeylerle hiç ilgilenmiyordum ama işin ciddiyetini anlayınca ben de onlar gibi istemeye başladım. Geçen yıl haziran ayında Cezmi Or Kupası'nda 4,20 metrelik rekoru, 4,21'lik atlayışımla kırdım. Böylece 15 yıldır kırılamayan Türkiye pist sırıkla atlama rekoru kırıldı. Aynı atletin salon sırıkla atlama rekoru da 4,20 metreydi ve ben de bu yıl İstanbul'da yapılan Gençler Büyükler Salon Şampiyonası'nda 4,22 atlayarak onun 16 yıllık rekorunu kırdım.'

Demet, salon rekorunu Athletics İstanbul Salon Yarışması'nda 4,25 metreye, Salon Olimpik Baraj Yarışması'nda ise 4,26 metreye taşıyarak geliştirdiğini hatırlattı.

İstanbul'da yapılan Balkan Büyükler Salon Şampiyonası'nda 4,20 metrelik derecesiyle birinci olup, branşında ilk altın madalyayı ülkesine kazandırdığını vurgulayan milli sporcu, 'Şampiyonada Türkiye'ye altın madalya getirdim. O altın madalya bir ilkti. İlk defa bu branşta kadınlarda altın madalya getirildi ve ben başardım. Hep ilklere imza attım' değerlendirmesinde bulundu.

Koşamayınca atladı, rekorları kırdı

- Olimpiyat hedefi

Demek Parlak, olimpiyatların her sporcunun rüyası olduğunu, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda yer almayı hedeflediğini anlattı.

'Sırıkla atlamada olimpiyat barajını geçen ilk Türk kadın atlet olarak tekrar bir ilke imza atmak istiyorum' diyen Parlak, şöyle konuştu:

'Ben zaten olimpiyatları izleyerek bu spora başlamıştım. 2012 Londra Olimpiyatları'nı da evden izlemiştim. Gönlümdeki şey, 2016 Rio Olimpiyatları'nda başkalarının beni izlemesi. Olimpiyat barajı 4,50 metre. Ben en son 4,26 metre atladım. Barajı geçmem için 24 santimetre daha var. Önümdeki 2-3 aylık bir kamp sürecinden sonra yarışmalara başlayacağım. Mayıs ayındaki yarışmalarda barajı geçmeyi hedefliyorum.'

Öte yandan, milli sporcunun antrenörü İbrahim Halil Aydın da yaptığı açıklamada, 'Sırıklama atlama dalında Demet'in olimpiyatlara giden ilk Türk kadın sporcu olmasını istiyorum. Bundan önce sırıkla atlamada olimpiyatlara giden hiç kadın sporcumuz yok. Demetin bir ilk olmasını istiyoruz. Rio Olimpiyatları'nda olacağımıza inanıyorum' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA