Padokta Sezon Hazırlıkları 'Dörtnala'

Başkent Binicilik Kulübündeki atlar sezona sporcular gibi günlük özel programla hazırlanıyor Kulüp yönetim kurulu üyesi Şahbaz:'Atlara da tıpkı sporcular gibi günlük antrenman programları uygulanıyor. Antrenmanların yanı sıra beslenme, tımar ve bakımlarının, titiz bir şekilde yapılması çok önemli' Başkent Binicilik Kulübünün milli sporcusu Kaan Kızılkaplan:'At üzerindeyken sadece onu düşünüyorsunuz, o da sizi düşünüyor. Atınızla kurduğunuz bağ size her şeyi unutturuyor'

İLKNUR ÇETİNBAŞ - Başkent Binicilik Kulübünde atlar yeni sezona, antrenman, beslenme, tımar ve bakımlarına yönelik uygulanan özel programla hazırlanıyor. Atlara, beslenmeden önce sabah koşusu yaptırılıyor.

Ay sonunda organize edilecek Bahar Kupası ile başlayacak sezon öncesi, kulüp bünyesinde yer alan atların bakım ve antrenmanları, baş seyisler tarafından özenle yapılıyor.

Kulüp yönetim kurulu üyesi Tülin İpek Şahbaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ay sonunda başlayacak sezona yoğun bir şekilde hazırlandıklarını belirterek, 'Atlara da tıpkı sporcular gibi günlük antrenman programları uygulanıyor. Antrenmanların yanı sıra beslenme, tımar ve bakımlarının, titiz bir şekilde yapılması çok önemli' dedi.

Atların düzenli olarak veteriner kontrolünden geçirildiğini anlatan Şahbaz, 30'a yakın yarışma atının bulunduğunu, geri kalan atların ise temel binicilik eğitiminde kullanıldığını söyledi. Seyislerin, güne, atların kaldığı bölümü temizleyerek başladığını anlatan Şahbaz, şöyle konuştu:

'Talaşlar ve samanlar temizleniyor. Atlar bu sırada, düzenli bir şekilde koşmalarını sağlayan makineye konuyor. Sabah koşularını yapan atlara, kahvaltıları veriliyor. Yarışma atları ile diğer atlara farklı besinler veriliyor. Atlaması olan, özel yarışlara katılacak atlara ona göre besin veriliyor. Günlük çalışma programı olan atlar seyislerle veya binicileriyle bu programı uyguluyor ve ardından atlar dinlenmeye geçiyor. Taylarımız varsa onları günlük koşuları için padokta serbest bırakıyoruz.'

-Atlar için pansiyon hizmeti

Kulüpte 14'ü seyis olmak üzere 45 çalışanın bulunduğunu ve tecrübeli at eğitmenlerinin yer aldığını ifade eden Şahbaz, aynı zamanda atlar için pansiyon hizmeti de verdiklerini söyledi. Şahbaz, pansiyon ücretinin atın beslenmesi, bakımı ve ön çalışması dahil olmak üzere aylık bin 500 lira olduğunu dile getirdi.

Şahbaz, sezonun Bahar Kupası'nın ardından Anneler Günü için düzenlenen Anneler ve Kızları Kupası, İller Kupası, Türkiye Şampiyonası, Genelkurmay ve Meclis Başkanlığı kupalarıyla devam edeceğini belirtti.

-'Binicilik hayatla iç içe bir spor'

Kulübün milli sporcularından Kaan Kızılkaplan da atı 'Contop' ile sezon hazırlıklarına devam ettiklerini söyledi. 17 senedir at bindiğini, 2003 yılında milli olduğunu dile getiren Kaan, 'Son 2 yıldır olimpiyat seçmeleri de dahil ülkemizi bir çok yarışta temsil ettim' ifadesini kullandı.

Geçen sezonun ardından atlara verilen 2 aylık dinlenme süresinin sonuna geldiklerini anlatan Kaan, 'Geçen ayın sonuna doğru çalışmaları sıklaştırdık. Ay sonunda yeni sezon başlayacak. Contop ile 7 yıldır beraberiz. Sabah rutinini tamamladıktan sonra çalışmaya hazır bir şekilde beni bekliyor. Yaklaşık bir saat çalışıyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

Ata binmenin olumlu etkilerini hayatının her alanında gördüğünü belirten Kaan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Binicilik hayatla iç içe bir spor. Contop ile birlikteyken hayatın her anının yansımalarını görüyorum. Aynı zamanda kulübün başkanı olan babam, 40 yaşında ata binmeye başladı. Şu an 58 yaşında. Biniciliğin, iş stresini unutturan tek şey olduğunu söyler her zaman. At üzerindeyken sadece onu düşünüyorsunuz, o da sizi düşünüyor. Atınızla kurduğunuz bağ size her şeyi unutturuyor.'

Kaynak: AA