Engelli Milli Yüzücünün Futbol Sevgisi

Bedensel engelli Sefa Yurtkölesi, yüzmede elde ettiği Türkiye şampiyonluğu ve dünya üçüncülüğüne rağmen futbol sevgisinden vazgeçmiyor Sefa Yurtkölesi: 'Futbolcu olmayı çok istiyordum, nasipte yüzme sporunda başarılı olmam varmış' 'Elim yok ayağım yok ama başka şeylerden dolayı mutluyuz. Belki sağlam biri olsaydım sporcu olamayacaktım'

FERDİ UZUN - Manisalı bedensel engelli milli yüzücü Sefa Yurtkölesi, yüzmede elde ettiği dünya çapındaki başarılara rağmen futbol sevgisinden vazgeçmiyor.

Tar sendromu kaynaklı kemik eksikliği nedeniyle kol ve bacaklarını büyük ölçüde kullanamayan Sefa Yurtkölesi, düzenli olarak futbol antrenmanı yapıyor.

Manisa 19 Mayıs Stadyumu'nun yan sahasına tekerlekli sandalyesiyle gelen Yurtkölesi, sandalyesinden inip çim sahada oturarak futbol topuyla çeşitli hareketler sergiliyor.

AA muhabirine yaptığı açıklamada futbolun çocukluk hayali olduğunu ancak engelinden dolayı yüzmeye yönelmek durumunda kaldığını ifade eden Yurtkölesi, ömrünün 5 yılını hastanelerde geçirdikten sonra kendi kendini geliştirmeye başladığını söyledi.

İlk başarısının ayağı ile yemek yemek olduğunu belirten Yurtkölesi, şunları kaydetti:

'Sonrasında ayağımla yazı yazmak, resim çizmek, bilgisayar ve telefon kullanmak gibi birçok şeyi yapmayı başardım. Normal bir bireyin elle yaptığı çoğu şeyi ben de yapabiliyorum. Her şeye rağmen şükrediyorum. Evet engelliyim ama bu hayat gelip geçidir. Elim yok ayağım yok ama başka şeylerden dolayı mutluyuz. Belki sağlam biri olsaydım sporcu olamayacaktım.'

Yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen hayattan hiçbir zaman kopmadığını ifade eden Yurtkölesi, ailesinin büyük desteğini gördüğünü, okul hayatında da hiç dışlanmadığını, herkesin kendisine sevgiyle yaklaştığını dile getirdi.

- Beşiktaş'ın maçlarını kaçırmıyor

Okul çağında arkadaşları futbol oynarken onları seyrettiğini, iyi bir futbolcu olmayı hayal ettiğini söyleyen Yurtkölesi, 'Futbolu çok seviyorum. Büyük bir Beşiktaş taraftarıyım. Beşiktaş'ın kuruluşunun 100. yılında kulüp beni tesislere davet etmişti. İlhan Mansız hayranıydım. Futbola olan aşkımdan dolayı evde ve arkadaşlarımla beraberken maç spikerliği yapardım. Maç anlatmayı çok seviyordum' diye konuştu.

Beşiktaş'ın maçlarını kaçırmadığını, fırsat buldukça İstanbul'a giderek maçları izlediğini anlatan Yurtkölesi, Beşiktaş-Liverpool maçında ilginç bir olay yaşadığını da anlattı.

Yurtkölesi, 'Beşiktaş gol attı, tribünler yıkılıyor. Taraftarlar gol sevincinden beni oturduğum yerden alıp elden ele en alt kata kadar götürdü. Ben de sevinçten durumun farkında değilim. Bir an baktım yanımda ağabeyim yok. Sonra kucaktan kucağa tekrar yukarı çıktım' ifadelerini kullandı.

- 'Üç aylık antrenmanla Türkiye şampiyonu oldum'

Çok istemesine rağmen futbol oynamaması üzerine beden eğitimi öğretmeninin kendisini yüzmeye yönlendirdiğini belirten Sefa Yurtkölesi, şöyle devam etti:

'Üç aylık hazırlık sonrası Türkiye Bedensel Engelliler Yüzme Şampiyonası'nda 4 kulvarda birincilik elde ettim. Bunun üzerine milli takıma davet edildim. Orada da çok özveriyle çalıştım. 2014 yılında Brezilya'nın Sao Paulo kentinde düzenlenen Kıtalararası Yüzme Şampiyonası'nda en ağır engelli grubunda kelebek stilde üçüncü oldum. Bu benim için büyük gururdu.'

Yüzmede 4 yılda 9 Türkiye şampiyonluğu elde ettiğini, kulağındaki sorun nedeniyle ara verdiğini, bir süre havuzdan uzak kalacağını belirten Yurtkölesi, bu sporu çok özlediğini, suda kendisini çok özgür hissettiğini kaydetti.

'Ay yıldızlı boneyi takamamak beni çok üzüyor' diyen Yurtkölesi, sözlerini şöyle tamamladı:

'Engelliler umutsuz olmasın. Benim için anlamı büyük bir söz var, 'kendinden üste bakmayacaksın, aşağıya bakacaksın.' Bana göre mutluluğun formülü bu cümlededir. Hayatta hiçbir zaman yaşamdan kopmadım. Hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmadım. Her zaman çaba gösterip mücadele ettim. Bir şeyleri başaracağımı göstermek istedim.'

Kaynak: AA