Kenyalı Atletlerden Rüşvet Suçlaması

Doping yaptıkları gerekçesiyle dörder yıl atletizmden men edilen Kenyalı sporcular Sakari ve Manunga, Kenya Atletizm Federasyonu Üst Yöneticisi Mwangi'nin, cezalarını düşürmek için kendilerinden rüşvet istediğini savundu.

Doping yaptıkları gerekçesiyle dörder yıl atletizmden men edilen Kenyalı sporcular Joy Sakari ve Francisca Manunga, Kenya Atletizm Federasyonu Üst Yöneticisi (CEO) Isaac Mwangi'nin, cezalarını düşürmek için kendilerinden rüşvet istediğini iddia etti.

2015 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda Kenya'yı temsil eden ancak şampiyona öncesi alınan numunelerinde yasaklı maddeye rastlandığı için Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından dörder yıl men cezası verilen Joy Sakari (kadınlar 400 metre) ve Francisca Manunga (kadınlar 400 metre engelli), Kenya Atletizm Federasyonu CEO'su Isaac Mwangi'nin, cezalarını düşürmek için kendilerinden 24 biner dolar rüşvet istediğini öne sürdü.

Cezanın kendilerine 27 Kasım'da tebliğ edildiği bilgisini paylaşan Kenyalı atletler, Mwangi'nin rüşvet teklifini 16 Ekim'de yaptığını söyledi. Sakari ve Manunga, konuyla ilgili ellerinde herhangi bir kanıt bulunmadığı ve olayın çığrından çıkmasından korktukları için dava açamadıklarını da ekledi.

Sporcuların iddiası için 'şaka' nitelemesini yapan CEO Mwangi, iki atletle asla bir araya gelmediğini, ayrıca federasyonun cezaları kısaltma gibi bir yetkisi bulunmadığını ifade etti. Mwangi, 'Para istediğim hakkında hikayeler duyuyoruz fakat bunu ispat edebilirler mi' ifadelerini kullandı.

IAAF, 2015'in kasım ayında aralarında başkan Isaiah Kiplagat'ın da yer aldığı Kenya Atletizm Federasyonundan 3 yetkiliye, yolsuzluk iddiaları nedeniyle geçici men cezası vermişti.

Nike firmasından federasyona gelen sponsor gelirlerinde usulsüzlük yapmak ve doping kontrol süreçlerine etki etmekle suçlanan Kenya Atletizm Federasyonu Başkanı Kiplagat, asbaşkan David Okeyo ve mali işlerden sorumlu eski üye Joseph Kinyua, atletizmden 180 gün men edilmişti.

Kaynak: AA