Engelsiz Dünya Kongresi

Ana teması savaş mağduru engelliler olan Engelsiz Dünya Kongresi İstanbul'da başladı Engelsiz Dünya Kongresi Başkanı Doç. Dr. Bahçekapılı: 'BM verilerine göre, gelişmekte olan ülkelerde engellilerin yüzde 82'si yoksulluk sınırının altında yaşıyor' Lübnan Al Amad Derneği Başkanı Hüseyin:'Savaşlar sebebiyle engelli sayısı artıyor. Engelliler için sesimizi yükseltmeliyiz. Uluslararası şekilde çabalarımızı yoğunlaştırmalıyız' Bağcılar Belediye Başkanı Çağırıcı:'Engelli kardeşlerimiz artık dünyamıza zenginlik katıyor'

Ana teması savaş mağduru engelliler olan 'Engelsiz Dünya Kongresi' İstanbul'da başladı.

Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı, alanında bir ilk olan 'Engelsiz Dünya Kongresi'ne ev sahipliği yapıyor. Yurt içinden ve yurt dışından 80 konuşmacının sunum yaptığı kongre kapsamında 'Engelsiz Dünya Çalıştayı' da düzenlendi.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, engellilerin dualarıyla hizmetlerine devam ettiklerini belirtti.

Hükümetin aldığı kararlarla Türkiye’de son yıllarda engellilere yönelik önemli hizmetler sunulduğunu kaydeden Çağırıcı, '2011 yılında hizmete sunduğumuz Engelliler Sarayı’nda 37 değişik branşta kurs veriyoruz. Rehabilite olan, meslek öğrenen engelli kardeşlerimiz aynı zamanda iş sahibi oluyor. Engelli basketbol takımımız süper lige yükseldi. Engelli atletlerimiz katıldıkları yarışlardan madalyalarla dönüyorlar. Engelli kardeşlerimiz artık dünyamıza zenginlik katıyor.' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ise Bağcılar Belediyesinin engellilere yönelik hizmetleriyle yüklerini aldığını söyledi. Engelliler Sarayı’nı her zaman örnek gösterdiğini ifade eden Büyük, “Çalışma arkadaşlarıma bu mekanı gezmelerini ve Bağcılar’daki engellilere yönelik hizmetleri yerinde müşahede etmelerini söylüyorum. Örnek gösterilmesi gerektiğini anlatıyorum.' dedi.

- 'Savaşlar sebebiyle engelli sayısı artıyor'

Filistin ve çevresindeki savaş mağdurlarıyla ilgili çalışmalar yapan Lübnan Al Amad Derneği Başkanı Bilal Hüseyin ise engellilerle ilgili bazı istatistikler paylaştı.

Engellilerin yüzde 80’inin gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını anlatan Hüseyin, 'Buna karşın gelişmiş ülkeler bu konuda daha çok çalışma yapıyor ve imkanlar sunuyor.' dedi. Yemen, Irak, Libya, Filistin, Suriye’deki savaşlar sebebiyle engelli sayısının arttığına dikkati çeken Hüseyin, 'Onlar kanuni haklarından mahrum yaşıyor. Engelliler için sesimizi yükseltmeliyiz. Uluslararası şekilde çabalarımızı yoğunlaştırmalıyız. Özellikle Arap ülkeleri de Birleşmiş Milletlerden çıkan engellilerle ilgili haklara yoğunlaşmalıdır.' dedi.

Engelsiz Dünya Kongresi Başkanı Doç. Dr. Mehmet Bahçekapılı da her insanın eşit hakka sahip olduğunu vurgulayarak, 'BM verilerine göre, gelişmekte olan ülkelerde engellilerin yüzde 82'si yoksulluk sınır altında yaşıyor.' şeklinde konuştu.

Bağcılar Belediyesi organizasyonuyla düzenlenen Kongreye Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Üniversitesi ve Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi destek veriyor. Savaş mağduru engellilerin ana tema olarak belirlendiği kongre kapsamında 'Engelsiz Dünya Ödülleri' de yarın sahiplerini bulacak.

Kaynak: AA