Arkadaşlarını Sporla Hayata Bağladı

Engelli şampiyon bilek güreşi sporcusu Gökhan Seven, kendisi gibi arkadaşlarını, kurduğu basketbol ve curling takımına kazandırdı Seven: 'Engelli aileleri, çocuklarının spor yapacağına inanmıyordu. Onlarla görüşüp ikna etme yoluna gittik. Düşündükleri şeylerin tam tersini anlatıp benim kazandığım başarılardan örnek vererek ikna ettikten sonra engelli basketbol ve curling takımlarını kurduk, amatör olarak maçlarımıza başladık'

YUNUS HOCAOĞLU - Dünya ve Avrupa şampiyonu engelli bilek güreşi sporcusu Gökhan Seven, kurduğu basketbol ve curling takımıyla kendisi gibi engelli arkadaşlarını sporla buluşturdu.

Erzurum'da 9 aylıkken geçirdiği çocuk felci nedeniyle tekerlekli sandalye ile yaşamını sürdüren 38 yaşındaki Seven, 14 yıl önce başladığı bilek güreşinde dünya ve Avrupa şampiyonlukları elde etti.

Kendisi gibi tekerlekli sandalye ile yaşamını sürdüren arkadaşlarını sporla buluşturmak isteyen Seven, ilk olarak ev ziyaretleri gerçekleştirerek engelli aileleriyle görüştü. Aileleri ikna eden Seven, arkadaşlarını da spora kazandırdı.

Seven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tekerlekli sandalyeyi spor için bir engel olarak görmediğini söyledi.

Bilek Güreşi Milli Takımı'na girdikten sonra hayatının farklı bir boyuta ulaştığını ifade eden Seven, şöyle konuştu:

'Tekerlekli sandalye de olsa dünyanın her yerine gidebiliyorsun. Ülkeni diğer sporcular gibi temsil ederek, bayrağı göndere çektirerek İstiklal Marşı'nı dinletebiliyorsun. Engelli olmam, benim ülkeme hizmet etmemin önüne geçemedi. Engelli aileleri, çocuklarının spor yapacağına inanmıyordu. Çünkü daha önce aileler kardeşlerimizin evlerinden çıkıp spor yapabileceklerine inanmamış. Biz de onlarla görüşüp ikna etme yoluna gittik. Düşündükleri şeylerin tam tersini anlatıp benim kazandığım başarılardan örnek vererek ikna ettikten sonra engelli basketbol ve curling takımlarını kurduk, amatör olarak maçlarımıza başladık.'

Seven, kış sporlarının yapıldığı Erzurum'da engelli takımlarının da olması gerektiğini, bunun için de tekerlekli curling takımını kurduklarını anlattı.

Farklı branşlarda oluşturduğu takımlarla engellilere spor yapmayı sevdirmeye çalıştıklarını aktaran Seven, şunları kaydetti:

'Engelli arkadaşlarımın maddi durumları çok iyi değil. Onların spora gelmelerini sağlayacak bir servis olmazsa gelemezler. Ya da curling antrenmanında soğuktan koruyucu kıyafetler temin edilmezse o sporu yapamazlar. Tabii ki bunu tek başımıza yapmak çok zor. Bu konuda Palandöken Kaymakamlığından destek aldık. Bu yüzden Kaymakam Gürbüz Karakuş'a teşekkür ediyorum. Sporcularımın her geçen gün mücadele isteği artıyor. Bizlere daha fazla destek verilirse engelli spor dallarında birçok şampiyon çıkaracağımıza inanıyorum.'

- Mustafa Coşar: 'Mücadeleme devam edeceğim'

Engelli sporculardan Mustafa Coşar da AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ay önce Seven'in öncülüğünde spora başladığını belirtti.

Spor yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Coşar, 4 yaşından bu yana tekerlekli sandalye ile yaşamını sürdürdüğünü ifade ederek, 'Burada olmaktan çok mutluyum. Herkesin hayatında bir kelime varsa benim hayatımda da 'mücadele' diye bir kelime var. Çünkü hayatımda her zaman bir şeyleri mücadele ederek kazandım. Ben de son nefesime kadar o mücadeleme devam edeceğim. Bunun adı, şu aşamada spor oldu. İyi ya da kötü bir şeyler yaparak arkadaşlarıma fayda sağlamak istiyorum.' diye konuştu.

Coşar, takımdaki arkadaşlarının birçoğunun daha önce spordan uzak olduğunu vurgulayarak, 'Eğer bir engelliye fırsat verirseniz sizin hiç beklemediğiniz şeyleri verebilir. Bu yüzden bütün engelli kardeşlerimi ben buraya çağırıyorum.' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA