Rehabilitasyonda Tanıştığı Ragbide Birçok Başarı Yakaladı

Avustralya Tekerlekli Sandalye Ragbi Milli Takımı oyuncusu Nazım Erdem:'Paralimpik Oyunları, 2020'de İstanbul'da düzenlenecek olsaydı katılmak için uğraşırdım' 'Bu oyunu bana rehabilitasyon sırasında gösterdiler. Tekerlekli sandalyede hem çarpışıyor hem de gülüyorlardı. Biraz şaşırdım ama benim için iyi olabilir diye düşündüm' '(Üst üste 5 kez katıldığı Paralimpik Oyunları) 2012 Londra'daki finalde Kanada'yı yenerek ilk defa altın madalya kazanmak çok zevkliydi'

RECEP ŞAKAR - Avustralya Tekerlekli Sandalye Ragbi Milli Takımı ile 5 kez Paralimpik Oyunları'nda mücadele eden Nazım Erdem, 'Oyunlar, 2020'de İstanbul'da düzenlenecek olsaydı katılmak için uğraşırdım.' dedi.

Türk asıllı Avustralyalı milli ragbi oyuncusu, yaşadığı kaza ve art arda 5 kez katıldığı Paralimpik Oyunları'nda elde etiği başarılarla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Yaşının ilerlemesinden dolayı Japonya'da yapılacak 2020 Paralimpik Oyunları'nda yer almayacağını aktaran 46 yaşındaki Erdem, 'Oyunlara ev sahipliği yapabilmek için Türkiye de adaydı ama Japonya'ya kaybettiler. Oyunlar, İstanbul'da düzenlenecek olsaydı belki yine katılmak için uğraşırdım ama artık yaşım ilerledi.' ifadelerini kullandı.

- 'Tekerlekli sandalyede hem çarpışıyor hem de gülüyorlardı'

Avustralya'nın Melbourne kentinde arkadaşları ile her zaman atladıkları iskeleden yine suya tepeüstü daldığını ancak kuma çakılarak boynunu kırdığını anlatan Erdem, arkadaşlarının yardımı ile sudan çıkartıldıktan sonra yaklaşık bir yıl hastanede rehabilitasyon süreci geçirdiğini aktardı.

Çok sevdiği Avustralya futbolu ve kick boksu 1990'da 20 yaşındayken yaşadığı kaza yüzünden bırakarak kendisine önerilen tekerlekli sandalyede ragbi oynamaya başlayan Nazım Erdem, 'Bu oyunu bana rehabilitasyon sırasında gösterdiler. Tekerlekli sandalyede hem çarpışıyor hem de gülüyorlardı. Bazıları yere düşüyordu. Biraz şaşırdım ama benim için iyi olabilir diye düşündüm. Hastaneden çıktıktan sonra oynamaya başladım.' diye konuştu.

- Paralimpik Oyunları'nda 2 altın, 2 gümüş

Önce eyalet takımına ardından Avustralya Tekerlekli Sandalye Ragbi Milli Takımı'na seçilen Erdem, Paralimpik Oyunları'nda 2 altın ve 2 gümüş madalya kazanma başarısı gösterdi.

Milli takım ile Paralimpik Oyunları'nda 2012 Londra ve 2016 Rio'da altın, 2000 Sydney ve 2008 Pekin'de gümüş madalya kazanan Nazım Erdem, 2004 Atina'da beşincilik elde etti.

Erdem ayrıca, Tekerlekli Sandalye Ragbi Dünya Şampiyonası'nda Avustralya ile 2002 Gothenburg'da bronz, 2010 Vancouver'da gümüş, 2014 Odense'de altın madalya kazandı.

Sydney ve Pekin'de başarılı performans sergilemelerine rağmen ABD'ye kaybederek gümüş madalyada kaldıklarını hatırlatan Erdem, '2012 Londra'daki finalde Kanada'yı yenerek ilk defa altın madalya kazanmak çok zevkliydi. 2016 Rio'da bu kez ABD'yi yendik ve ikinci altın madalyamızı elde ettik.' değerlendirmesinde bulundu.

Tecrübeli ragbi oyuncusu, 2004 Atina'da beşinci sırayı almalarını ise başarısızlık olarak niteledi.

- 'Sadece üzülmek fayda etmiyor'

Nazım Erdem, sahaya çıktığı zaman sadece kendisi için mücadele etmediğini, kendisini destekleyenler, ailesi ve arkadaşları için de oynadığını belirterek, 'Kazanınca sadece ben sevinmiyorum onlar da seviniyor.' şeklinde konuştu.

Tekerlekli sandalyede olanlara karşılaştıkları küçük fırsatları değerlendirmelerini öneren Erdem, 'Hayatta zorluklar var. Buna karşın oturup bir şey yapmamak ve sadece üzülmek fayda etmiyor. Küçük bir fırsat bulunca bunu değerlendirmek ve bu sayede daha iyi yerlere gelmek bizim elimizde.' yorumunu yaptı.

Kaynak: AA