Kayak Yapmak İçin Kar Yağmasını Beklemiyorlar

Kış mevsiminin kısa sürdüğü ve ılıman geçtiği Gaziantep'te Büyükşehir Belediyesince kurulan suni sentetik kayak merkezinde vatandaşlar, karın yağmasını beklemeden 4 mevsim kayak keyfi yaşıyor Erikçe Kayak Merkezi Müdürü Karaçetin: 'Biz burada eksi 10'da da artı 40'da da kayak yapabiliyoruz. Özellikle yazın kayak yapmak daha keyifli oluyor'

FERİDE PELİN İNAL - Tarihi İpekyolu'ndaki sanayi ve ticaret kenti Gaziantep, kayak merkeziyle de turizmde iddiasını sürdürüyor. Türkiye'de ilk defa Gaziantep Büyükşehir Belediyesince Erikçe Kent Ormanı'nda yaptırılan suni sentetik kayak pistine gelen vatandaşlar, kar yağışını beklemeden 4 mevsim kayabilmenin keyfini sürüyor.

Erikçe Ormanı'nda yaklaşık 3 yıl önce kurulan, 9 bin 600 metrekare alana sahip kayak merkezine gelenler, 200 metre uzunluğunda, fıskiyeler aracılığıyla yapılan yağmurlama sayesinde her zaman kayganlaşan pistte saatte 60-70 kilometre hızla kayılabiliyor.

Yarış pistlerinin yanı sıra eğitim ve tubing (lastik üzerinde karda kayma) alanı da bulunan tesiste geleceğin sporcularının da yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Erikçe Kayak Merkezi İşletme Müdürü Hasan Karaçetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tesislerinin yaklaşık 3 yıl önce kurulduğunu söyledi.

Toplumda kayak kültürünü yaygınlaştırmayı amaçladıklarını belirten Karaçetin, 'Toplumumuzda kayak çok pahalı bir spor olarak görülüyor. İnsanlar bunun tedirginliğini yaşıyor. Buraya geldiklerinde çok cüzi fiyatlarla kayak yapabileceklerinin farkında değiller. Yaptığımız tanıtım ve etkinliklerle insanlara ulaşıp kayak sporunu aşılamaya çalışıyoruz.' dedi.

Suni sentetik kayak merkezi sayesinde ılıman iklimdeki Gaziantep'te 4 mevsim kayak keyfi sunduklarını ifade eden Karaçetin, merkezlerinin en önemli özelliğinin kar yağışı beklemeden kayak yapılabilmesi olduğunu söyledi.

Kış sporlarından Alp disiplini, biatlon, tubing gibi sporların yapılabildiği kayak pistinde fıskiyeler aracılığıyla yağmurlama yapıldığını ve zeminin kayganlaştırıldığını aktaran Karaçetin, şöyle devam etti:

'Gaziantep ılıman bir memleket. Akdeniz iklimine yakın olduğu için kış daha az yaşanıyor. Bunun için biz burada eksi 10'da da artı 40'da da kayak yapabiliyoruz. Özellikle yazın kayak yapmak daha keyifli oluyor. Biz sadece Gazianteplileri değil bütün Türkiye'yi buraya davet etmek istiyoruz. 'Yaz günü kayak yapılır mı?' diyenler gelsin, burayı görsün.'

- Milli takıma sporcu yetiştirilmesi amaçlanıyor

Hasan Karaçetin, Gençlik Spor il Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüyle yaptıkları protokol kapsamında kentteki tüm okullarda kayak takımı kurulmasını hedeflediklerini aktardı.

Yetenekli gençleri kayak sporuna kazandırmak istediklerini vurgulayan Karaçetin, 'Futbol, yüzme, basketbol gibi sporları herkes yapıyor ama kayağı herkes yapmıyor. Merkezimizde milli takımdan kayak hocalarımız var. Onlarla beraber daha çok insana ulaşmak istiyoruz. Milli takıma gençler yetiştirmek istiyoruz.' dedi.

Üst düzeye yakın kayak eğitimi verdiklerini dile getiren Karaçetin, turnuva ve organizasyonlar düzenleyerek kayak sporuna ilgiyi arttırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Okullardan oluşturulacak kayak takımlarıyla finaller düzenleyeceklerini belirten Karaçetin, 'Hayata geçirmek üzere olduğumuz planlarımız var. Mesela lisans çıkartma olasılığımız var ve de kayak eğitimi alan vatandaşlara sertifika vermeyi düşünüyoruz.' diye konuştu.

Kaynak: AA