Romanlar Geri Çekilen Yasanın Meclise Gelmesini İstiyor

Kocaeli’de erken yaşta evlilik yaptıkları için eşleri cezaevinde olan Roman kadınlar, mağduriyetlerini giderecek yasa tasarısının Mecliste geri çekilmesine tepki gösterdiler.

Kocaeli’nin İzmit ilçesi Yenidoğan Mahallesi’nde yaşayan Romanlar, erken yaşta evlilik yapanların mağduriyetini giderecek yasa tasarısının rafa kaldırılmasına yaptıkları eylemle tepki gösterdiler. Erken yaşta evlilik yaptıkları için eşleri ve çocukları tutuklu olan kadınların da içinde olduğu grup, yasanın yeniden Meclis’e sunulması ve mağduriyetlerinin giderilmesini talep ettiler. Grup adına konuşan Sebahat Kumsal Özkar, erken evlilik nedeniyle 2.5 yıldır eşinden ayrı yaşadığını söyleyerek, “Yasa geri çekildiği için çok üzgünüz. Buradan tüm yetkililere sesleniyorum, ben eşim içeride olduğu için 2 çocuğumla mağdur kaldım. Benim çocuklarıma bakan yok. Sizlerden yardım istiyorum. Bizim eşlerimiz, Özgecan’ın katilleriyle bir tutulmamalı. Biz kocalarımızı seviyoruz, eşlerimiz tecavüzcü değil” şeklinde konuştu.

Eşiyle severek evlendiğini söyleyen ve eşinden ayrı iki çocuğuyla yaşayan Sümeyye Turcan da, “Benim kocam 10 sene de yatsa, 20 sene de yatsa ben onu alacağım. Bizi mağdur bıraktılar” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından yasayı istediklerini söyleyerek slogan atan mağdur kadınlar ve yakınları, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

"Biz de erken evliliğe karşıyız"

Konuyla ilgili açıklama yapan Kocaeli Marmara Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Erkan Aksoy ise, “Yasa tasarısının geri çekilmesinden mağduruz. Kocaeli ve Türkiye Romanlar’ı olarak mağduruz. Biz yasa tasarısının Meclisten geçmesini ve çoluk çocuğumuzun ailelerine kavuşmasını istiyoruz. Bizim çocuklarımız eğitimden biraz mahrum kaldıkları için burada erken evlilik oranı biraz daha fazla oluyor. Biz tabi ki erken evliliğe karşıyız. Ancak erken evlilik oranlarından dolayı bizi tecavüzcü olarak adlandırıyorlar. Bizim çocuklarımız tecavüzcü değil. Biz çocuklarımızın babalarını ve bir an önce ailelerine kavuşmalarını istiyoruz. Ve Meclisten bu yasanın geçmesini istiyoruz” diye konuştu.



"Erken evliliği önlemek için proje geliştirdik"

Eken yaşta evliliklerin eğitimsizlikten kaynaklandığını ve bunu kırmak için de proje geliştirdiklerini belirten Aksoy, “Biz bu durumun değişmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Burada 7 tane spor kulübü kurduk. Her mahallede spor kulübümüz var. Bir proje geliştirdik ve bu proje Türkiye’nin ilk projesi olacak. ‘Yeni Nesil Roman Çocuklarının Hayata Entegresi’ adlı projeyi çocuklarımızın okula devamını sağmak için ürettik. İnşallah bu projeyle erken evliliği de önlemiş olacağız. Biz Cumhurbaşkanımızdan da bu projenin onaylanmasını istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA