Engelli Çocuğu Olan Ailelere Spor Tavsiyesi

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Aydın: 'Bu çocukların hakim, öğretmen, doktor olmaları çok zor. Ancak çocuğunun atletizmde dünya ya da Türkiye şampiyonu olması ailenin hayatını değiştiriyor' 'Engelli çocuklar biraz zor öğreniyor ama her biri sporla huzur ve sağlık buluyor' 'Engelliler artık kapalı kapılar ardından çıktı, spor yapıyor. Gümüşhane'nin bir köyünden kızımız Mihriban Kaya paralimpik oyunlarda ülkemizi temsil etti'

HALİL ŞAHİN - Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın, engelli çocuğu olan ailelere, çocuklarını spora yönlendirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Federasyon başkanı Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilim insanlarının da son yıllarda sporun engelliler üzerinde olumlu etkilerine dikkati çektiğini, federasyonlarının zihinsel engelli, otistik ve mental bozukluğu olanlara spor yaptırdığını belirtti.

14 dalda 20 bin lisanslı sporcusu ve 420 kulübüyle Türkiye'nin en büyük federasyonlarından biri olduklarını, daha önce engeli nedeniyle sokağa çıkamayan çocuklara spor yaptırdıklarını ifade eden Aydın, 'Artık engelliler kapalı kapılar ardından çıktı, spor yapıyor. Gümüşhane'nin köyünden bir kızımız Mihriban Kaya, paralimpik oyunlarda ülkemizi temsil etti.' diye konuştu.

- 'Sporcularımız Türkiye'ye 32 madalya kazandırdı'

Her engellinin yapacağı bir sporun mutlaka olduğunu dile getiren Aydın, bazı anne ve babaların 'benim çocuğum yapamaz' şeklindeki düşüncesinin yersiz olduğunu ifade etti.

Aydın, daha önce 'başaramaz' gözüyle bakılan çocukların uluslararası şampiyonalarda başarılar elde ettiğini kaydederek, şunları kaydetti:

'Kayakta, masa tenisinde, atletizmde uluslararası başarılarımız var. Engelli çocuklar biraz zor öğreniyor ama her biri sporla huzur ve sağlık buluyor. Mesela bu yıl atletizmde grup halinde Avrupa şampiyonu olan sporcularımız Türkiye'ye 32 madalya kazandırdı. Özel sporcularımız zihinsel engelli, otistik ve mental bozukluğu olanlar. Bu çocukların hakim, öğretmen, doktor olmaları çok zor. Ancak çocuğunun atletizmde dünya ya da Türkiye şampiyonu olması ailenin hayatını değiştiriyor. Aile çocuğunun bir şey başarmasının mutluluğunu yaşıyor. Özel sporcuların evlerine gittiğimiz zaman gazi köşesi gibi madalya köşesini buluyoruz. Aileler çocuklarının mutluluğunu gururla yaşıyor. Sporla hayatları daha disiplinli ve sağlıklı oluyor. Çocuğunuzu evde kapalı tutmayın, spor yapmasını sağlayın.'

- Hedef tüm engellilere ulaşmak

Aydın, engellilerin verilen imkanlarla son yıllarda altın çağını yaşadığını vurgulayarak, 'Engelliler spor yapabiliyor, dünya ya da Avrupa şampiyonu oluyorsa bu özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın engellilere olan ilgisinden kaynaklanıyor.' dedi.

Federasyon olarak daha çok sporcuyla paralimpik oyunlara katılmayı amaçladıklarını aktaran Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:

'Özel sporcularda tarama yapacağız. 2020 Tokyo'ya daha çok sporcuyla katılmak, ülkemize altın madalya kazandırmak için harekete geçtik. Tarama ile 20 bin olan sporcu sayımızı 30 binlere, 40 binlere çıkarmayı, her engelliye ulaşıp spor yaptırmayı, onları hayatın içinde tutmayı hedefliyoruz.'

Kaynak: AA