Her Şey Onların Acılarını En Aza İndirmek İçin

Suriyeli gençlerin toplumsal entegrasyon sürecine spor aktiviteleri ile katkı sağlamak için düzenlenen futbol turnuvası Hatay takımının şampiyonluğu ile tamamlandı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Uluslararası Orta Doğu Barış Araştırmaları Merkezi’nin (IMPR) ortak yürüttüğü, Suriyeli gençlerin toplumsal entegrasyon sürecinin spor aktiviteleri ile etkinliğinin arttırılmasının hedeflendiği Yeşil Sahada Barış İçin Kardeşlik Projesi ile düzenlenen futbol turnuvasında final heyecanı yaşandı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde bulunan Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Samsun, Adana, İçel, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Osmaniye, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Kilis, Batman ve Mardin illerindeki gençlik merkezleri ile irtibata geçilerek projenin yürütülmesi için gerekli her türlü destek yürütücü komisyon tarafından sağlandı. Yaklaşık 4 aydır profesyonel antrenörlerin gözetiminde 9 Türk ve 9 Suriyeli futbolcudan oluşturulan takımlar yaptıkları antrenmanlarla turnuvaya hazırlanırken, turnuvanın finalinde Hatay ile Kilis takımları karşı karşıya geldi. Final müsabakasını 3-0 kazanan Hatay takımı birinci olurken, Kilis takımı ikinci, Mardin takımı ise üçüncü oldu. Projenin kapanışı ve kupa töreni Gençlik ve Spor Bakanlığında yapıldı. Törene Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Özekinci, UNHCR Türkiye Temsilci Yardımcısı Paolo Artini ve IMPR Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan da katıldı.

Projenin kapanış töreninde konuşan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Temsilci Yardımcısı Paolo Artini, “Bu projeye katılmaktan dolayı çok memnunum. Spor sizlerin de bildiği gibi insanları birleştirir. Bu projeyle birlikte mültecilere ev sahipliği yapıldığına tanık olduk. Topluma nasıl faydalı olabildiklerini gördük. Ben tüm takımları tebrik etmek istiyorum. Bugünkü maçı da izledim, çok adil geçen başarılı bir maçtı. Burada olmaktan dolayı çok mutluyum” dedi.

Sporun insanları bir araya getirdiğine dikkat çeken IMPR Başkanı Veysel Ayhan, "Bizler 4 ay önce bu fikri tartışırken ‘acaba gerçekleşebilir mi’ diye düşünüyorduk. Gençlik merkezlerinin ne kadar aktif olduğunu gördük. İhtiyaca cevap verdiğine bilakis tanık olduk. Spor insanları bir araya getiren bir unsur, dolayısıyla da biz spor ile birlikte güçlü mesajlarda verebiliriz. Özellikle Suriyeli, Iraklı kardeşlerimiz bu toplumun bir parçası, dolayısıyla da sporla birlikte bizler bir şey yapabilirizi ortaya koymaya çalıştık. Kazanan dostluk ve kardeşlik olacak, burada kaybeden olmayacak” diye konuştu.

Yaşanan acıları en aza indirmeye çalıştıklarını kaydeden Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Özekinci, “Bu maçlar başladığında sloganımız ‘yensek de yenilsek de kardeşiz’ oldu. Tüm takımlarımızı tebrik ediyorum, başarılarının devamını diliyorum. Biz bu ülkelere kayıtsız kalamazdık. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla kapılarımız sonuna kadar açıldı. Mülteci kardeşlerimize ev sahipliği yapıyoruz. Bu dostluğumuz daha önceden de yaşıyorduk, yaşatıyorduk gönüller birdi. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın sosyal uyum projeleriyle beraber bunu hayata geçirerek sizlerin en kısa zamanda adapte olmalarını sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Sizlerin orada yaşamış olduğunuz acıları en aza indirmeye çalışacağız, unutmayacağız, unutturmayacağız ve kardeş iki ülke olduğumuzu hep aklımızda tutacağız, bu sevgi ve kardeşlik iklimini daha ileriye taşıyacağız” şeklinde konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yanında yer alan Altındağ Örnek Stadyumu’nda oynanan final maçında Hatay takımı, Kilis’i yenerek kupanın sahibi oldu. Şampiyon olan Hatay takımı ayrıca TBMM futbol takımıyla ve TFF Süper Lig’de yer alan profesyonel bir futbol takımı ile ilerleyen tarihlerde düzenlenecek dostluk maçlarıyla bir araya gelip ulusal arenada da boy göstermeleri sağlanacak.

Kaynak: İHA