40 Lirayla Gelen Avrupa Şampiyonluğu

Konyalı bedensel engelli sporcu İlker Tuzcu, 2004 yılında öğretmeninin spor okuluna 40 lira vermesiyle başladığı badmintonda üst üste 3 kez Avrupa şampiyonu oldu İlker: 'Daha önce üst üste Avrupa şampiyonu olan, ne Türkiye'de ne de Avrupa'da var. Bu unvana sahip olduğum için çok mutluyum' 'Babam 'keşke 40 lira vermem demeseydim' diyor. O dönem beni üzdüğüne pişman oluyor'

MUHAMMED BOZTEPE - Konyalı bedensel engelli sporcu İlker Tuzcu, 2004 yılında babası vermeyince öğretmeninin karşıladığı 40 lira ile başladığı badmintonda üst üste 3 kez Avrupa şampiyonluğu elde etti.

Konya'da yaşayan ve Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümü son sınıfta okuyan 23 yaşındaki badmintoncu İlker Tuzcu'nun sağ kolu, diğerinden 3,4 santimetre daha kısa. İlker'in badminton sporuna başlamasının ilginç bir hikayesi var. 2004 yılında badmintona yeteneği keşfedilen İlker, beden eğitimi öğretmeni Yasin Şahiner tarafından bu spora yönlendirildi.

Yasin Şahiner'in, 'Seni badmintona yazdırmak istiyorum. Spor okulu ücreti 40 lira, ailene sorar mısın?' demesi üzerine babasına giden İlker, hiç beklemediği bir tepkiyle karşılaştı. Babasının, 'Ben bu spora 40 lira vermem' demesiyle hayalleri yıkılan ve günlerce ağlayan İlker'in imdadına yine antrenörü Şahiner yetişti. İlker'in 'Ailem izin vermiyor' demesi üzerine spor okuluna 40 lira yatıran Yasin Şahiner, genç sporcunun hayatında dönüm noktasını başlatan kişi oldu.

Spor okuluna başladıktan sonra diğer antrenörü Mehmet Fatih Yüksel ile azimle çalışan İlker, 8 yıl sonra 2012 yılında Almanya'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda ilk altın madalyasını kazandı. İlker, daha sonra sırasıyla 2014'te İspanya'da ve son olarak 25-31 Ekim tarihlerinde Hollanda'da düzenlenen Avrupa şampiyonalarında tek ve çift erkeklerde İstiklal Marşı'nı okutma başarısını gösterdi.

- 'Bu unvana sahip olduğum için çok mutluyum'

Engelli milli sporcu İlker Tuzcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir kolunun diğer kolundan kısa olması nedeniyle ilk başlarda istediği hareketleri yapamadığını ifade etti.

Hareketleri yapamaması üzerine hırsından çok ağladığını anlatan İlker, şöyle devam etti:

'Bir hocam vardı. Bana, 'benim de bir engelim var, ama ne çekiniyor ne de üzülüyorum. Bu engel bizim hayatımız olmuş, çekinme' dedi. O saatten sonra daha çok asıldım ve yapamadığım hareketleri yapmaya başladım. 2009 yılına kadar normal badmintonda oynuyordum. Aynı yıl bedensel engelliler badminton takımına geçtim ve başarılar arka arkaya gelmeye başladı. İlk olarak 2010 yılında uluslararası alanda başarılar elde etmeye başladım. Daha sonra üst üste 3 kez Avrupa şampiyonluğu geldi. Daha önce üst üste şampiyon olan ne Türkiye'de ne de Avrupa'da var. Bu unvana sahip olduğum için çok mutluyum.'

- Hedefi 2020 Tokyo

Milli sporcu, önünde 2017 Dünya Şampiyonası'nın bulunduğunu kaydederek, 'İnşallah orada da altın madalya kazanmak istiyorum. Daha sonra 2018 Avrupa Şampiyonası'nda dördüncü kez İstiklal Marşı'nı okutmayı hedefliyorum. En büyük hayallerimden birisi de 2020 Tokyo. İnşallah ilk önce oraya katılmaya hak kazanmak ve ardından olimpiyat şampiyonu olmayı amaçlıyorum. Bunun için hiç durmadan çalışıyorum. Allah nasip ederse, oradaki tek hedefim altın madalya.' ifadelerini kullandı.

İlker, babasının ilk başta badminton oynamasına karşı olduğunu dile getirdi.

Spora başlamasının ardından gelen başarılarla ailesinin mutlu olduğunu aktaran İlker Tuzcu, 'Babam 'keşke 40 lira vermem demeseydim' diyor. O dönem beni üzdüğüne pişman oluyor. Demek ki benim de hayatımın dönüm noktası bu şekilde olacakmış. Şimdi ailecek çok mutluyuz. Başarılarımla gurur duyuyorlar. Ailemle ilgili bir hedefim var. Onlara güzel bir ev almak istiyorum. Beni yetiştirip büyüttüler. Bu onların hakkı.' diye konuştu.

Kaynak: AA