Ampute Futbol Takımının Gazi Kaptanı

Şırnak'ta vatani görevini yaparken, mayına basması sonucu sağ ayağını kaybeden Ahmet Ali Özduman, ampute futbolda hem önemli başarılara imza atıyor hem de engelli bireylere faydalı olmak için çaba sarf ediyor Özduman:''Futbola rehabilitasyon amacıyla başladım. Ancak, daha sonra baktım ki bu yol engelliler için güzel bir yol, engellileri hayata bağlayacak, sosyal yapacak bu işe girmeye karar verdim'' ''Hayata yeniden doğmuş gibi emekleyerek başladım. Futbolla hayata tutundum ve futbolun üzerinden insanlara nasıl faydalı olabilirim, kendimi nasıl geliştirebilirim, kendime nasıl hedefler çizebilirim diye çaba sarf ettim'

MELTEM YILMAZ - Şırnak'ta vatani görevini yaparken mayına basarak sağ ayağını kaybeden gazi Ahmet Ali Özduman, ampute futboldaki başarılarıyla göz dolduruyor.

Trabzonlu Özduman, Jandarma Komando Er olarak Cudi Dağı kırsalında, 2001 yılında vatani görevini yaptığı sırada mayına basması sonucu sağ ayağını diz altından kaybetti. 6 aylık tedavi süreci sonrası bacağına takılan protezle yaşamına devam eden Özduman, yaşadığı psikolojik sıkıntılar nedeniyle de zorlu bir 3 yıl geçirdi.

Bacağına takılan protezle zorlu bir hayata başlangıç yapan Özduman, 2003 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezi'nde tavsiye üzerine ampute futbolla tanıştı.

Rehabilitasyon amacıyla bu sporla ilgilenen Özduman, TSK Rehabilitasyon Engelliler Spor Kulübünde bir süre hem oyunculuk hem de yardımcı antrenörlük yaptı. Ampute Futbol Milli Takımı'nda da forma giyen Özduman, şu an Ortahisar Belediyesi Ampute Takımı'nın kaptanlığını yapıyor.

Takımının başarısı için ter döken Özduman, hem önemli başarılara imza atıyor hem de engelli bireylere faydalı olmak için mücadele ediyor.

- 'Kafamı dağıtmak için futbola başladım'

Ampute futbolda milli takıma kadar uzanan başarılarıyla dikkati çeken Özduman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezinin, Türkiye'de ampute futbolunun başlangıç yeri olduğunu söyledi.

Ampute futboluyla 2003'te tanıştığını dile getiren Özduman, 'Güneydoğu'da 2001 yılında terörle mücadelede mayına basarak yaralandım ve sağ ayağımı diz altından kaybettim. Tedavi sürecim devam ederken, 2003 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezi'nde tavsiye üzerine futbola başladım. Yaralandığımdan dolayı sürekli psikolojik sıkıntılarım oluyordu. Kafamı dağıtmak için futbola başladım ve amacım sadece rehabilitasyondu.' ifadelerini kullandı.

Özduman, Ampute Futbol Milli Takımı'nda da oynadığını belirterek, futbolda profesyonelleştiğini ve başarılara imza attığını kaydetti.

Futbolun engelliler için güzel bir spor olduğuna işaret eden Özduman, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Futbola başlarken amacım rehabiliteydi. Ancak daha sonra baktım ki bu yol engelliler için güzel bir yol, engellileri hayata bağlayacak, sosyal yapacak, bu işe girmeye karar verdim ve devam ettim. Ben kendimi rahatlattım ama bundan sonra da engellileri düşündüm, onlara örnek ve faydalı olmak için gayret ettim. Futbol engelliler için çok büyük bir kapı. Bunun üzerinden bir çok kişi öğretmen oluyor. Hem iş imkanı hem de sosyalleşme imkanı bulan çok insan var. O nedenle de herkese spor için tavsiyede bulunuyorum.'

- ''Dışarıda özgürce, büyük bir yaşam var''

Özduman, spora başlamanın engelliler açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, 'Engelliyim diye evde oturulmaması gerekiyor. Engelli bireyler kendilerini aşmak için, sosyal hayata adapte olmak için bir sporla ilgilenebilir. Dışarıda özgürce, büyük bir yaşam var. Bunun dışında birçok da engel var ama bunlara bakıp yılmamak gerekir. Sporla engellerin aşılacağını düşünüyorum.' dedi.

Ampute futbolla hayatının değiştiğine de dikkati çeken Özduman, şöyle devam etti:

'Yaralandığım 2001'den 2003'e kadar yaşadıklarımı bir tek ben biliyorum. Futbola başladığımda hepsini üzerimden attım. Yaralanmadan önceki hedeflerim farklıydı, yaralanmadan sonra hedeflerim değişti. Ben hayata yeniden doğmuş gibi emekleyerek başladım. Bu da 2003'te tanıştığım ampute futbolla oldu. Futbolla hayata tutundum ve futbolun üzerinden insanlara nasıl faydalı olabilirim, kendimi nasıl geliştirebilirim, kendime nasıl hedefler çizebilirim diye çaba sarf ettim. Hala daha bugün hedefin birini çiziyorsam, yarın kendime yeni hedefler açıyorum.'

Özduman, Trabzon'da engellilere faydalı olmak için mücadele ettiğini, onlara her konuda elinden geldiğince yardımcı olacağını aktardı.

Kaynak: AA