Güreşte Minder İlk Kez Serilecek

Olimpiyatların düzenlendiği yıllarda yapılmayan Dünya Şampiyonası ilk kez Macaristan'da gerçekleştirilecek UWW Yönetim Kurulu Üyesi Yakşi:'Olimpiyatlarda dışarıda kalan 2 sıkletteki sporcular mağdur olmasın diye böyle bir karar aldık' Türkiye Güreş Federasyon Başkanı Aydın:'Doğru olan bu çocukların olimpiyatlarda yarışmasıdır'.

ÖMER HAKAN KİBAR - Olimpiyatların düzenlendiği yıllarda yapılmayan Dünya Güreş Şampiyonası, Dünya Güreş Birliğinin (UWW) aldığı karar gereği bu sene ilk kez Macaristan'da gerçekleştirilecek.

Güreşin olimpiyatlardan çıkarılmasının gündeme geldiği dönemde Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) branştaki 8 sıkleti 6'ya indirmesinin ardından UWW, olimpiyatların dışında kalan sıkletler için şampiyona düzenleme kararı aldı. UWW, olimpiyatlarda yer almayan sıklet ve güreşemeyen sporcular için dünya şampiyonası düzenleyecek.

Dünya Güreş Birliği (UWW) Yönetim Kurulu Üyesi Rodika Maria Yakşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sporcuları mağdur etmemek adına böyle bir karar aldıklarını ve ilk kez uygulayacaklarını anlattı.

Büyükler kategorisinde 8 sıkletten 6'sının olimpiyatlarda yarışabildiğini anlatan Yakşi, 'Uluslararası Olimpiyat Komitesinin kararıyla sıklet sayısını olimpiyatlarda 6'ya indirdik. Olimpiyatlarda kadınlar ve erkekler 6'şar sıklette yarıştı. Olimpiyatlarda dışarıda kalan 2 sıkletteki sporcular mağdur olmasın diye böyle bir karar aldık.' diye konuştu.

Dünya şampiyonasına olimpiyatlarda yer alan isimlerin katılamayacağını anlatan Yakşi, şunları söyledi:

'Bu nedenle IOC'ye başvurduk ve böyle bir uygulamaya geçtik. Selçuk Çebi geçen sene dünya şampiyonu olmuştu ancak olimpiyatlarda bir alt sıklette yarıştığı için bu dünya şampiyonasına katılamayacak. Bu uygulama devam edecek. Hedefimiz 8 sıkletin de olimpiyatlarda yer bulması. Umarım ileriki yıllarda bunu 8'e çıkarırız.'

- 'Bu sınırlama doğru değil'

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, Dünya Güreş Şampiyonası'nın düzenlenmesini doğru bulduklarını ancak sınırlamaya karşı olduklarını savundu.

'Gönül arzu eder ki 8 sıklet de olimpiyatlarda yarışsın.' diyen Aydın, şöyle konuştu:

'Geçmişte 10 sıklet vardı 8'e düştü, sonra da 6'ya düşürüldü. Herkes olimpiyatlarda yarışmak ister. Her sporcunun hayali olimpiyatlardır. Bu sporculara şans vermemiz lazım. UWW ve IOC olarak sınırlama getirilmiş. Bu sınırlama doğru değil. Herkesin yarışmasından yanayız. UWW, 2 sıkletteki sporcular mağdur olmasın diye böyle bir dünya şampiyonası düşünmüş. Doğru olan bu çocukların olimpiyatlarda yarışmasıdır.'

Organizasyonun yararlı olacağını dile getiren Aydın, 'Sporcuların gelişimlerinin sağlanması ve şevklerinin kırılmaması yönünde önemli bir organizasyon.' dedi.

- Dünya Güreş Şampiyonası Aralık'ta

Dünya Güreş Şampiyonası, 10-11 Aralık tarihlerinde Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenecek.

Şampiyonada, erkekler serbest stilde 61 ve 70, grekoromen stilde 71 ve 80, kadınlarda ise 55 ve 60 kilolarda mücadeleler olacak.

Kaynak: AA