Boksta 2016 Rio'nun Hakemleri Masaya Yatırılacak

AIBA'nın İsviçre'nin Montrö kentinde yapılacak olağanüstü genel kurulunda, 5 yıldızlı hakem uygulaması, hakem atamaları ve puanlama sisteminde değişiklik görüşülecek Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Gözgeç: 'Rio'da, açık bir şekilde manipülasyon yapıldığı, parasal ilişkilerin olduğu hakem oyunları vardı' 'Türkiye'nin karşılaştığı FETÖ kumpasının bir benzeri, Rio'da yaşandı. Belki biz madalyayı kaybettik ama dünya boksu temizlenme adına çok şey kazandı' 'Olimpiyatlarda görev alan 36 hakemin tamamı açığa alındı' 'Altın gibi pırıl pırıl şampiyonlarımızı, diğer çocuklara örnek haline getirebilmemiz gerekiyor'

BUĞRA ERSAVAŞ - Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç, Dünya Boks Birliği'nin (AIBA) 2016 Rio Olimpiyatları'nda hakemlerin verdiği yanlış kararlar nedeniyle bazı değişikliklere gideceğini söyledi.

Gözgeç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AIBA'nın 20 Aralık'ta İsviçre'nin Montrö kentinde olağanüstü genel kurul yapacağını vurgulayarak, kurulda ele alınacak bazı konuların Türkiye Boks Federasyonuna gönderilen yazıda belirtildiğini dile getirdi.

Federasyon başkanı gözgeç, 2016 Rio Olimpiyatları'nda 64 kiloda ringe çıkan Batuhan Gözgeç'in maçında yaşanan hakem hatalarından sonra bazı karşılaşmalarda da aynı sıkıntının oluşmasının, AIBA'yı harekete geçirdiğini ifade etti.

Hakem atamaları, 5 yıldızlı hakem sistemi ve puanlama sisteminde değişiklik yapılmasının AIBA'nın olağanüstü genel kurul gündemine alındığını belirten Gözgeç, 'Rio'da, açık bir şekilde manipülasyon yapıldığı, parasal ilişkilerin olduğu hakem oyunları vardı. 5 yıldızlı hakem olarak adlandırılan grup, bir çete oluşturmuş. İstediği sporcuya kazandırıyor, istediğini yendiriyordu.' diye konuştu.

AIBA Başkanı Wu Ching-Kuo'nun bu konularla ilgisinin olmadığını, sıkıntıların idari menajer ve onun yardımcısının tavırları nedeniyle yaşandığını vurgulayan Gözgeç, 'Hakemlerin üzerinde kurulan baskı, işi bu noktaya getirdi. Türkiye'nin karşılaştığı FETÖ kumpasının bir benzeri, Rio'da yaşandı. Belki biz madalyayı kaybettik ama dünya boksu temizlenme adına çok şey kazandı.' ifadelerini kullandı.

Gözgeç, hakem atamalarının, idari menajer ve hakem komitesinin elinde olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

'İstediği hakemi istediği maça atıyor ve istediği sonucun alınmasını sağlıyorlardı. Artık hakemler, otomatik kurayla belirlenecek. Hangi hakem, hangi maçı yöneteceğini bilmeyecek. İnsanın olduğu her yerde manipülasyon olabilir, bunu sıfıra indirmek belki zaman alır ama asgariye indirmeye yardımcı olur. Puanlama sisteminde de değişiklik yapılacak. Eskiden puanlamada 5 hakemden 3'ü değerlendirmeye alınıyordu, bu 3 hakemi de makina seçiyordu. Artık 5 hakemin de verdiği puanlar değerlendirilecek. Onların değerlendirmelerine göre sonuç belirlenecek.'

- Hakemler soruşturmada

Eyüp Gözgeç, milli boksör Batuhan Gözgeç'in maçında görevli 6 hakemin uluslararası arenada bir daha görev almamaları yönünde soruşturma geçirdiklerini vurgulayarak, 'Bu sayı 6 ile de sınırlı kalmadı. Olimpiyatlarda görev alan 36 hakemin tamamı açığa alındı. Tüm bu konular, olağanüstü genel kurul gündemine alındı.' dedi.

Türkiye Boks Federasyonu olarak dünya boksundaki temizlenmenin önemine değinen Gözgeç, 'Türk milleti olarak her şeyde olduğu gibi sporu da temiz yapıyoruz. Bizim hileyle hurdayla işimiz olmaz, dolayısıyla hakkaniyete ve adalete ihtiyacımız var. Dürüst mücadele edilsin, kim kazanırsa kazansın. Mutlaka önemlidir ama madalya bir sonuçtur.' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın ideallerine büyük önem verdiklerini dile getiren Gözgeç, şunları kaydetti:

'Büyüklerimizin idealleri, bizim de ideallerimizdir. Ahlaklı, imanlı, dürüst, efendi ve terbiyeli sporcular yetiştirmek bizim öncelikli görevimiz. Bizim burada bulunma amacımız da zaten bu. Tabii ki kazanacağız, madalya bekleyeceğiz. Madalya teşviktir ama madalyadan daha önem verdiğimiz konular var. Altın gibi pırıl pırıl şampiyonlarımızı, diğer çocuklara örnek haline getirebilmemiz gerekiyor. Tüm bu konuları, AIBA'nın olağanüstü genel kurulunda da konuşacağım. Belki olimpiyatlarda yaşadığımız kötü bir örnekti ama dünya boksunda çığır açma yolunda önemli bir adım attık. Bunun peşini bırakmayacağız.'

Kaynak: AA