'En Büyük Motivasyonum Milli Duygularım'

2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda 200 metre kelebekte Türkiye rekoru kıran Nida Eliz Üstündağ:'Ülkem, bayrağım için yarışmak, Türk Milletini temsil etmek çok büyük bir gururdu' 'Dünya Kısa Kulvar Şampiyonası'nda en kötü ihtimalle final yüzmek istiyorum' '2020 Tokyo Olimpiyatları'nda, ülkeme madalya ile dönmeyi hedefliyorum' 'Phelps'in gerçek olduğuna inanmakta zorlanıyorum'.

GÖZDE ŞAHİN - 2016 Rio Olimpiyatları'nda, 200 metre kelebekte Türkiye rekoru kıran milli yüzücü Nida Eliz Üstündağ, 'En büyük motivasyonum milli duygularım.' dedi.

Eryaman'daki Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi'nde (TOHM), 6-10 Aralık tarihinde Kanada'da yapılacak Dünya Kısa Kulvar Şampiyonası'na hazırlanan Nida, AA muhabirine, ilk olimpiyat deneyimini, şampiyona ile ilgili hazırlık sürecini ve hedeflerini anlattı.

2016 Rio Olimpiyatları'nda kadınlar 200 metre kelebekte 2:10.02 ile Türkiye rekoruna imza atan Galatasaraylı yüzücü, Rio'da yaşadığı heyecanı unutamadığını belirterek, 'Olimpiyatlarda, tribünde 'Türkiye' diye tezahürat eden 3-4 kişinin sesi bana o kadar güçlü geldi ki...Ülkem, bayrağım için yarışmak, Türk Milletini temsil etmek çok büyük bir gururdu.' diye konuştu.

- '76 saliselik farkla yarı finali kaçırdım'

En büyük motivasyonunun milli duyguları olduğunu dile getiren sporcu, 'Rio'da depar taşına çıktığımda Türkiye'nin tek ses olup beni desteklediğini hayal ettim. Herkes mesajlarıyla, güzel dilekleriyle destek oluyordu ve ben onları tribünde hayal ettim. O istekle elimden geleni yaptım. 76 saliselik farkla yarı finali kaçırdım ama Türkiye rekoru kırma başarısı gösterdim. Yoğun çalışmalarım, çabam, özverim milli duygularımla birleştiğinde büyük başarılara imza atacağıma inanıyorum.' ifadelerini kullandı.

Her sporcu gibi kendisinin de en büyük hayalinin Türkiye'ye bir olimpiyat madalyası kazandırmak olduğunu kaydeden Nida, şöyle devam etti:

'2020 Tokyo Olimpiyatları'na kadar önümüzde yaklaşık 10 tane yarış olacak. Her yarışa aynı ciddiyetle, başarıya odaklanarak hazırlanıyorum. Onlar büyük hedefime giden yolda önemli basamaklar. Dünya Kısa Kulvar Şampiyonası'nda en kötü ihtimalle final yüzmek istiyorum. Amacım, 4 yıl içinde kısa vadede büyük hedeflerimi gerçekleştirip zirveye tırmanmak. 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda, ülkeme madalya ile dönmeyi hedefliyorum.'

- 'Yalnızca sporla anılmak istemiyorum'

Başkent Üniversitesi Psikoloji Bölümünde ikinci sınıf öğrencisi olan Nida, yalnızca sporla anılmak istemediğinin altı çizerek, 'Amacım sadece spor ya da sadece eğitimimle anılmak değil, ikisini bir arada yürütmek. Mükemmeliyetçi bir yapım olduğundan okulumu da, yüzmeyi de başarılarla yürütmek için çok yoğun çalışıyorum.' diye konuştu.

Dünya Şampiyonası'na haftada bir gün tek olmak üzere günde çift antrenmanla hazırlandığını, bu arada okulunu da aksatmadığını anlatan Nida, iki farklı alanda başarı mücadelesi vermenin zorluklarından bahsederek, şunları söyledi:

'Sabah 05.00'te uyanıyorum, 06.00'da TOHM'da antrenmana gidiyorum. Saat 07.00'de okula geçiyorum. Akşam 17.00'de yine TOHM'a geliyorum. İki ayrı şeye yönelmek, ikisinde de başarılı olmak için çabalamak elbette zor. Kendi azminle, ailemin, arkadaşlarımın, hocalarımın desteğiyle pes etmeden devam ediyorum.'

Ailesinin yönlendirmesiyle 3 yaşındayken cimnastiğe başladığını, yüzmeyle ise 7 yaşında tanıştığını belirten Nida, 'Babam voleybol antrenörlüğü ve hakemliği yapıyordu. Benim de voleybolla ilgilenmemi istemişti. 10 yaşımdayken İzmir'deki antrenörüm Türker Oktay'ın, 'bu kız iyi bir sporcu olacak, olimpiyatlara gidebilir' demesi üzerine ailem de daha çok destekledi. 13-14 yaşlarımda katıldığım yarışlarda rekor süreler elde ettim.' dedi.

- 'Psikoloji eğitiminin, spor hayatıma büyük faydası oluyor'

Psikoloji Bölümü'nde pek çok dersin yanında özellikle stresi tanıma ve stresle mücadele etmeye yönelik bir dersin de bulunduğunu dile getiren Nida, şu şekilde devam etti:

'Psikoloji eğitiminin, spor hayatıma büyük faydası oluyor. Okul hayatımla yüzmeyi birlikte yürütme çabası, bana çok şey katıyor. Her şeyden önce anın ne kadar değerli olduğunu öğreniyorum. Düşüncelerimi nasıl yöneteceğimi öğrenmek, kendimi sakinleştirebilmemi sağlıyor. Kendime komutlar verebiliyorum, telkinlerde bulunuyorum. Neyi nasıl yaptığımı, hangi motivasyonla yaptığımı iyi analiz etmeye çalışıyorum. Çoğu zaman kendimi eleştiriyorum. Rakiplerimi gözlemleyerek onların davranışlarını analiz etmeye çalışıyorum. Tüm bunların spor hayatıma olumlu yansımaları oluyor.'

- 'Phelps'in gerçek olduğuna inanmak zor'

Yüzmede başarılarından etkilendiği tek bir ismin olmadığını, herkesten olumlu anlamda etkilenebileceğini ifade eden Nida, olimpiyat şampiyonu Michael Phelps'in bu alanda çok önemli biri olduğunu vurguladı.

ABD'li yüzücünün, Rio 2016'yı 5 altın ve 1 gümüş madalya ile tamamlayarak göz yaşlarına boğulduğu anın, uzun süre hafızalardan silinmeyeceğini belirten Nida, 'Phelps, tarihi rekorlara imza atıyor, mükemmele bu kadar yakın biri. Bazen onun gerçek olmadığını düşünüyorum. Kendisini, olimpiyatlarda yakından izleme imkanım oldu. Bize duygusal anlar yaşattı, kendi de o anları yaşadı. Duygusal bir tepki verdiğinde, o zaman gerçek olduğuna inandım.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA