Yeşil Sahaların Sürpriz Şampiyon Adayları

İddialı kadrolarıyla sahaya çıkan Avrupa'nın dev kulüplerine oranla mütevazı takımlar, bu sezon gösterdikleri üstün performansla dikkati çekiyor Fransa'dan Nice, Almanya'dan Leipzig ve Türkiye'den Medipol Başakşehir, liglerinde liderlik koltuğunda yer alıyor Henüz 29 yaşındaki Nagelsmann'ın teknik direktörlüğünü üstlendiği Hoffenheim da yenilgi yüzü görmeyerek, Almanya'da zirve mücadelesini sürdürüyor.

DOĞA KIRMIZIOĞLU - Avrupa futbolunun önde gelen liglerinde bu sezon mütevazı takımlar gösterdikleri üstün performansla futbolseverlerin beğenisini topluyor.

İngiltere Premier Lig'de Leicester City'nin geçen sezon 'Peri Masalı' olarak nitelenen şampiyonluk sevincinin ardından bu sezon da Avrupa futbolunda sürpriz takımlar benzer başarıları kovalıyor.

Transfere yüksek miktarlar ayırarak kurdukları iddialı kadrolarla mücadele eden Avrupa'nın dev kulüpleriyle baş baş mücadele eden Fransa'dan Nice, Almanya'dan Leipzig ve Hoffenheim ile Türkiye'den Medipol Başakşehir, liglerinde aldıkları başarılı sonuçlarla şampiyonluk yarışına dahil oluyor.

- Nice zirvede

Fransa 1. Futbol Ligi'nde (Ligue 1) bu sezon Nice fırtınası esiyor.

Takım futboluna dayalı oyun stiliyle dikkati çeken Fransa temsilcisi, 13 haftası sona eren ligde topladığı 32 puanla en yakın rakipleri Monaco ile Paris Saint-Germain'in (PSG) 3 puan önünde liderliğini koruyor.

Son 4 yılda üst üste şampiyonluklar yaşayarak lige damgasını vuran PSG karşısında zirvenin en iddialı takımı konumuna gelen Nice, sezonu ilk sırada tamamlayarak 58 yıllık şampiyonluk hasretine son vermek istiyor.

- Balotelli yeniden doğdu

Sezon başında eski futbolcu, İsviçreli teknik adam Lucien Favre'yi göreve getiren Nice, tarihindeki en iyi 13 haftalık periyodunu geride bıraktı.

Fransa temsilcisinin sezon başında kadrosuna kattığı İtalyan golcü Mario Balotelli, daha önce özel hayatındaki problemleri ve dünyaca ünlü teknik direktörler Jose Mourinho, Roberto Mancini ve Brendan Rodgers'la yaşadığı tartışmalarla gündeme gelse de yeni takımında farklı bir profil çiziyor.

Inter, Manchester City, Milan ve Liverpool gibi önemli takımlarında forma giymesine rağmen son yıllarda gösterdiği düşük performans nedeniyle istenmeyen oyuncu konumuna gelen Balotelli, Nice formasıyla adeta yeniden doğdu.

Bu sezon ligde çıktığı 6 karşılaşmada 6 kez fileleri havalandıran 26 yaşındaki futbolcu formuyla dikkati çekerken, genç bir kadroya yapısına sahip takımının şampiyonluk yarışında ilk sırada yer almasına da önemli katkı sağlıyor.

Fransa temsilcisinin bu sezonki üstün performansında öne çıkan diğer oyuncular ise forvet Alassane Plea ile orta saha oyuncuları Wylan Cyprien ve Vincent Koziello oldu.

Mali asıllı 23 yaşındaki Fransız golcü Plea, ligde 7 kez fileleri havalandırarak takımını gol yollarında rahatlattı. 21 yaşındaki Cyprien ise 4 gol ve 2 asistle takımının hücum gücüne katkı sağlarken, altyapıdan yetişen Koziello da yüksek tekniğiyle Avrupa'nın büyük kulüplerinin transfer listesine adını yazdırmış durumda.

- Leipzig fırtınası devam ediyor

Yedi yıl önce kurulmasına rağmen sezon başında Almanya 1. Futbol Ligi'ne (Bundesliga) çıkarak önemli bir başarıya imza atan Alman kulübü Leipzig, başarılı sonuçların ardından liderlik koltuğuna oturarak futbolseverleri şaşırtmaya devam ediyor.

Bundesliga'ya yükselen takımlar arasında ilk yılında en iyi sezon başlangıcına imza atan ekip unvanını ele geçiren Leipzig, 11 haftada topladığı 27 puanla Bayern Münih ile Borussia Dortmund'u geride bırakarak liderlik koltuğunda yer alıyor.

Bu sezon 8 galibiyet ve 3 beraberlik alarak yenilmezlik serisini 11 maça çıkaran Almanya temsilcisinde forvet Timo Werner ile İsveçli orta saha oyuncusu Emil Forsberg'in performansı öne çıkıyor. Alman golcü Werner 5 gol ve 4 asist, Forsberg ise 5 asistin yanı sıra 5 kez de fileleri havalandırarak Leipzig'in attığı 23 golün 19'una doğrudan katkı yaptı.

- Nagelsmannlı Hoffenheim zirveyi kovalıyor

Bundesliga'da bu sezonun flaş takımları arasında Hoffenheim da bulunuyor.

Ligde 11 haftanın ardından yenilgi yüzü görmeyen Hoffenheim'da 29 yaşındaki teknik direktör Julian Nagelsmann'ın başarısı konuşuluyor.

Bundesliga'da 2015-2016 sezonunun 21. haftasında, düşme hattında devraldığı Hoffenheim'ı ligde tutmasının ardından görevine devam ederek lig tarihinin en genç teknik direktörü unvanını kazanan Nagelsmann, bu sezon ise takımıyla zirve mücadelesi veriyor. Ligde aldığı 5 galibiyet ve 6 beraberlikle 21 puan toplayan Hoffenheim, lider Leipzig'in 6 puan gerisinde 5. sırada bulunuyor.

1860 Münih ve Augsburg takımlarının alt yaş gruplarında forma giyerken henüz 19 yaşında yaşadığı kalıcı diz sakatlığı nedeniyle futbola erken veda etmek zorunda kalan Julian Nagelsmann, sonraki süreçte ise 1860 Münih ve Hoffenheim takımlarının altyapılarında teknik direktörlük görevini üstlenmişti.

Sağlık sorunları nedeniyle görevini bırakan Hollandalı teknik adam Huub Stevens'ın yerine geçici olarak getirilen Nagelsmann, lige namağlup devam eden iki teknik direktör arasında bulunuyor.

- Medipol Başakşehir şampiyonluk peşinde

Spor Toto Süper Lig'de Medipol Başakşehir, bu sezon sergilediği oyun ve topladığı puanlarla adından söz ettiriyor.

Tecrübeli teknik adam Abdullah Avcı yönetiminde 11 haftada 9 galibiyet ve 2 beraberliğin ardından 29 puanla lider konumda bulunan İstanbul temsilcisi, Avrupa'nın yenilgi yüzü görmeyen takımları arasında bulunuyor.

Ligde son 13 yılın en fazla puan toplayan takımı olarak da dikkati çeken Medipol Başakşehir'in Boşnak futbolcusu Edin Visca üstün performansıyla öne çıkıyor. Ligde 4 gol ve 3 asistle takımına katkı veren 26 yaşındaki futbolcu, Medipol Başakşehir'in sezon başında çıktığı Avrupa maçlarında da 2 gol ve 1 asistle oynadı.

Golcü oyuncu Mehmet Batdal da ligde 4 kez ağları sarsarak takımının hücum gücüne destek verdi. Milli takımın kalesini koruyan Volkan Babacan ise 11 maçta kalesinde sadece 7 gol görerek Bursasporlu Harun Tekin ile ligin en az gol yiyen kalecisi konumunda bulunuyor.

Kaynak: AA