'Demir Adam'ın hedefi dünya şampiyonluğu

Antalya'da 'demir adam' olarak tanınan 67 yaşındaki iş adamı ve milli sporcu Ali Bıdı, 3 yıl önce başladığı ve Avrupa ikinciliğine kadar yükseldiği triatlonda dünya şampiyonu olmayı hedefliyor. Ali Bıdı: '120 yaşına kadar yaşamak istiyorum. Bu dünyayı, triatlonda dünya şampiyonu olmadan terk etmeyeceğim'

'Demir Adam'ın hedefi dünya şampiyonluğu
Antalya'da iş dünyasında 'demir adam' olarak tanınan 67 yaşındaki iş adamı ve milli sporcu Ali Bıdı, 3 yıl önce başladığı ve Avrupa ikinciliğine kadar yükseldiği triatlonda (yüzme, bisiklet ve koşma dallarının bir arada yapıldığı spor) dünya şampiyonu olmayı hedefliyor.

Spora başlama hikayesini AA muhabirine anlatan Ali Bıdı, askerden geldikten sonra çok genç yaşta Almanya'ya işçi olarak çalışmaya gittiğini, yaklaşık 16 yıl orada çalıştıktan sonra Türkiye'ye dönüş yaparak Antalya'da kendi işini kurduğunu söyledi.

Halen iş hayatını sürdüren Ali Bıdı, yoğun çalışma hayatı nedeniyle uzun yıllar vakit ayıramadığı spora ilk kez 15 yıl önce tenis ile başladığını dile getirdi. Bıdı, dönemin federasyon başkanıyla karşılaşmasıyla 3 yıl önce triatlon sporuna merak sardığını kaydetti.

Bıdı, triatlonu daha önce duymadığını kaydederek, 'Federasyon başkanına nasıl bir spor olduğunu sordum. Yüzme, bisiklet ve koşmanın bir arada olduğu bir spor türü olduğunu öğrendim. İlgimi çekti, hemen gidip bir bisiklet aldım ve bu spora başladım. Bir yıl sonra, 2015 yılında yarışmaya katıldım. 60 yaş üstü kategoride Türkiye şampiyonu oldum ve Cenevre'de Avrupa Şampiyonası Yaş Grupları Yarışması'nda Türkiye'yi temsil ettim.' değerlendirmesinde bulundu.

Bu yıl nisan ayında Powerstar Orta Mesafe Türkiye Şampiyonası'nda 65 yaş üstü grubunda elemeleri geçerek yurt dışında milli formayı giymeye hak kazandığını belirten Bıdı, geçen haziran ayında Avusturya'nın Tirol bölgesinde gerçekleştirilen Challenge Walchsee ETU Avrupa Orta Mesafe Triatlon Şampiyonası'nda Türkiye adına yarıştığını bildirdi.

Bıdı, 23 Ekim'de Antalya'da yapılan dünyanın en prestijli triatlon yarışlarından olan 'Gloria Ironman 70.3 Turkey'de bin 900 metre yüzme, 90 kilometre bisiklet ve 21 kilometre koşmayı 7 saat 13 dakikada tamamlayarak Avrupa ikincisi olduğunu anımsatarak, 2017 yılı ekim ayında ABD de yapılacak Dünya Triatlon Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil etmeye hak kazandığını belirtti.

- Erken kalkıyor spor yapıyor

ABD'de yapılacak yarış için hazırlıklarının devam ettiğini anlatan Bıdı, her gün saat 05.30 gibi kalktığını ve spor yaptığını kaydetti. Bıdı, 'Bisiklet ve koşmada iyiyim, fakat yüzmede biraz zayıfım. Rakiplerime göre geç çıkıyorum. Bunun için çalışıyorum.' dedi.

Bıdı, iş hayatı nedeniyle çok sık seyahat ettiğini, bunun için bulduğu her yerde spor yapmaya çalıştığını belirterek, şöyle konuştu:

'Spor için ayrı bir zaman ayırmaya gerek yok. Ben havaalanlarında bile spor yaparım. Bir gün İstanbul'da Atatürk Havalimanı'ndayım. Peronda otururken karın egzersizi yapmaya başladım. Ceketimi çıkartmak için durunca, arka koltuklardan, 'ne zaman bitireceksin diye bekliyordum' dedi biri. Meğer koltuklar birbirine bağlıymış, bu nedenle ben hareket ettikçe diğer koltukta oturan beyefendi de sallanıyormuş ve ne zaman yorulacağım diye bekliyormuş. 'Dur, daha bitmedi' dedim. Gittim lavabodan peçete aldım, yere koydum ve şınav çekmeye başladım.'

- En büyük sıkıntısı rakip bulamamak

Triatlonun insanın gücünü zorlayan zor bir spor olduğunu, bu nedenle Türkiye'de yarışmalarda kendi yaş grubunda rakip bulamadığını anlatan Bıdı, 65 yaş üstü sporcu olmadığı zaman 60 veya 55 yaş gruplarında yarışmalara katılabildiğini söyledi.

Bıdı, rakip sıkıntısı nedeniyle arkadaşlarının 'Yarışa iki kişi katıldı sen ikinci oldun, üçüncü kürsüde yoktu.' şeklinde espri yaptıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

'Triatlon yarışmasını bu yaşta bitirmek bile çok önemli. Orta mesafe triatlonda bile bin 900 metre yüzüyorsun, 90 kilometre bisiklet sürüyorsun ve 21 kilometre koşuyorsun. Hodri meydan dedim. 65 yaş üstü 65 kişi bir araya gelin, 30 kilometreyi siz bayrak yarışı şeklinde 65'e bölerek koşun, ben de tek başıma olayım. Siz kaybederseniz 65 öğrenciye 4 yıl boyunca burs verin, ben kaybedersem 65 öğrenciye 4 yıl boyunca tek başıma burs vereceğim dedim. Mutabık kaldık, şimdi 65 kişi bir araya gelecek ve yarış tarihini belirleyeceğiz.'

Yakınlarının ve arkadaşlarının spor yapmasından biraz korktuklarını belirten Bıdı, 'Sporun yaşı yok. Yurt dışında katıldığım yarışlarda 60 yaşında, 70 yaşında, 80 yaşında sporcular görüyorum. Bizim ülkemizde pek yok.' diye konuştu.

- Hedef 120 yaş

Sağlıklı olabilmenin ilk şartının doğru yemek olduğunu kaydeden Bıdı, Uzak Doğu beslenme modelini benimsediğini, hayvansal gıdaları mümkün olduğunca az aldığını, sebzeleri de çiğ yediğini söyledi.

Kendi yaş grubundaki çoğu kişinin çok fazla ilaç kullandığını savunan Bıdı, 'Mazotlu arabaya benzin koyarsanız çalışmaz. Ne yersek oyuz. O yüzden dinç olmak istiyorsanız doğru beslenmeyi öğrenmeniz gerekir. Beni dinleyenler cennete geç gider. Acele etmeyin. Ben 120 yaşına kadar yaşamak istiyorum. Yapılan bir bilimsel araştırmaya göre insan vücudu her 7 yılda bir 22 kez kendini yeniler. Bu da 154 eder. Ben abartmıyorum 120 diyorum. Bu dünyayı triatlonda dünya şampiyonu olmadan terk etmeyeceğim.' diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA