Engellerine Basketbolla 'Blok' Yaptılar

Van Bedensel Engelliler Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı oyuncularından Veysel Barik ve Veli Kırmızı, spor sayesinde yaşama tutunarak geleceğe umutla bakıyor Veysel Barik:'Basketbol beni hayatta tutup kötü alışkanlıklarımdan uzaklaştırdı. Bana bir okul gibi geldi. Şimdi de ülkemizi Paralimpik Oyunları'nda temsil etmek istiyorum' Veli Kırmızı:'10 yıl önce ayakkabı tamiri yaptığım bir dükkanım vardı. O zamanlar arkadaşlar gelip bedensel engelliler takımı kuracaklarını ve bu takıma benim de katılmamı istedi. Ben de kabul ettikten sonra hikayemiz başladı'

YUSUF SOYALP - Van Bedensel Engelliler Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı oyuncularından Veysel Barik ile Veli Kırmızı, spor sayesinde yaşama tutunarak geleceğe umutla bakıyor.

Tekerlekli Sandalye Basketbol 2. Ligi'nde mücadele eden Van Bedensel Engelliler Takımı'nda forma giyen Veysel Barik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 yaşındayken geçirdiği trafik kazasında, otobüs çarpması sonucu sol bacağını kaybettiğini söyledi.

Bacağını kaybetmesinin ardından uzun süre evden dışarı çıkmadığını ve zamanının büyük bölümünü internet kafelerde geçirdiğini anlatan milli oyuncu, daha sonra yaşça büyük arkadaşlarının kendisini basketbol oynamaya davet ettiğini belirtti.

Kariyerinde ilk iki yılın ardından milli takıma çağrıldığını dile getiren Veysel Barik, 'Basketbol beni hayatta tutup kötü alışkanlıklarımdan uzaklaştırdı. Bana bir okul gibi geldi. Şimdi de ülkemizi Paralimpik Oyunları'nda temsil etmek istiyorum.' dedi.

- Veli Kırmızı: 'Basketbolla hayata tutundum'

Takım kaptanı Veli Kırmızı ise 2 yaşındayken geçirdiği rahatsızlık sonucu bedensel engelli olduğunu anlattı.

Buna rağmen hayattan kopmadığını ve 18 yaşında basketbola başladığını belirten Veli Kırmızı, şöyle konuştu:

'10 yıl önce ayakkabı tamiri yaptığım bir dükkanım vardı. O zamanlar arkadaşlar bana gelip bedensel engelliler takımı kuracaklarını söyledi ve bu takıma benim de katılmamı istedi. Ben de kabul ettikten sonra hikayemiz başladı. Basketbola ilgim dolayısıyla iyi yerlere gelmeyi başardım. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Takımı ve Galatasaray gibi takımlarda oynadım. Şu anda da Van'da takım kaptanlığını yapıyorum. Takımımızı iyi yerlere getirmeye çalışıyoruz. Basketbolla hayata tutundum, bambaşka bir insan oldum.'

- Baykara: 'Gelsinler spor yapsınlar'

Van Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Hanefi Baykara da 11 yıldır bedensel engellileri evlerinden çıkararak sosyal hayata kazandırmak için çalıştıklarını aktardı.

Van Bedensel Engelliler Spor Kulübünde 12 branşta sportif faaliyet yürütüldüğünü, daha aktif olarak basketbol ve yaz aylarında yüzme sporunun yapıldığını ifade eden Baykara, 'İmkanlarımız kısıtlı, sorunlarımız, sıkıntılarımız çok ama her şeye rağmen engelliler de bu hayatta olduklarını göstermek için spor yapıyorlar. Bizimle spora başlayıp milli takıma kadar yükselen sporcularımız var. Yeter ki yapmak istesinler. Oyun salonlarında zaman geçirmesinler, gelsinler spor yapsınlar.' ifadelerini kullandı.

Hanefi Baykara, sporun engelliler için aynı zamanda rehabilitasyon olduğunu, bu nedenle daha fazla engelliyi evlerinden çıkartarak spor yapmaya teşvik ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA