16. Büyük Etiyopya Maratonu

Afrika'nın en büyük maratonu, 43 bin kişinin katılımıyla gerçekleşti.

ADDİS ABABA – Büyük Etiyopya Maratonu, Addis Ababa'da yaklaşık 43 bin kişinin katılımıyla düzenlendi.

Başkentin Meskel Meydanı'nda başlayan maratona Etiyopyalı atletlerin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden de sporcular katıldı.

Maraton öncesinde AA muhabirine konuşan, 27 dünya rekoru sahibi ve Etiyopya Atletizm Federasyonu Başkanı Haile Gebrselassie, 'Bu koşu hem Etiyopya'nın hem de Afrika'nın en büyüğü.' ifadesini kullandı.

Gebrselassie, halkın maratona gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kadınlar ve erkekler kategorisinde yarışan gençlerin geleceğin atletleri olacağını söyledi.

Afrika'nın en büyük maratonunun en dikkat çekici anlarından biri heyecanlı kalabalığın başlangıç işaretini beklemeden, yarışa başlaması oldu. Güvenlik güçleri, kalabalığı çizgide tutmaya çalışsa da engel olamadı ve binlerce insan bir anda koşmaya başladı.

Öte yandan, ülkedeki olağanüstü hal sebebiyle caddelerde üst düzey güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü.

- Kenyalı ve Etiyopyalı atletler kıyasıya yarıştı

Erkekler koşusunda birinciliği 17 yaşındaki Etiyopyalı atlet Abe Gashahun kazanırken, yarışta kıyasıya bir rekabet yaşandı. Kenyalı atlet John Nwazi ile 10 kilometrelik koşuyu yan yana tamamlayan Gashahun son anda rakibinin önüne geçerek bitiş çizgisine ulaştı.

Kadınlarda da birinciliği Etiyopyalı atlet Foten Tesfaye kazandı.

Yarışmada birincilere 50 bin birr (7 bin 500 lira) para ödülü verildi.

16'ıncısı düzenlenen Büyük Etiyopya Maratonu'na engelli koşucular da büyük ilgi gösterirken, gelecek yıl katılımın 50 bin kişiye ulaşması bekleniyor.

Kaynak: AA