'Avrupa'daki Başarımız Küçümsenemez'

Osmanlıspor Teknik Direktörü Akçay:'UEFA Avrupa Ligi'ndeki başarımızın küçümsenemeyecek bir çizgisi oluştu' 'Biz geçen yıl ligde kalma üzerine kurulmuş bir projeydik ama ligi ilk 5 içinde bitirerek bu noktaya geldik' 'Osmanlıspor ismi başarılı olmak gibi zorunluluk getiren bir isim' 'Benim futboldaki vizyonumu Arsenal ve Ajax anlayışları oluşturmuştur'.

ÖMER HAKAN KİBAR - Osmanlıspor Teknik Direktörü Mustafa Reşit Akçay, UEFA Avrupa Ligi'ndeki başarılarının küçümsenemeyeceğini belirterek, 'Biz geçen yıl ligde kalma üzerine kurulmuş bir projeydik ama ligi ilk 5 içinde bitirerek bu noktaya geldik.' dedi.

Mor-sarılı ekibinin teknik direktörü Akçay, AA muhabirine, mücadele ettikleri UEFA Avrupa Ligi ve kariyerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Takımın şu an planlanandan 3 yıl önde olduğunu kaydeden Akçay, 'Bunlar 3 yıl sonra oluşabilecek yerler olarak planlanmıştı. Buna rağmen biraz da Allah'ın lütfu da işin içerisine girdi. Bence programın 3 yıl önünden giden bir duruma ulaştık. UEFA Avrupa Ligi'ndeki başarımızın küçümsenemeyecek bir çizgisi oluştu. Bu başarımız küçümsenemez.' diye konuştu.

UEFA Avrupa Ligi L Grubu'nda son 2 müsabakaya girdiklerini anımsatan Akçay, şunları söyledi:

'Bu müsabakalarda her şeyini kullanabilecek iki takımla oynuyoruz. Sahadaki duruşumuzu koruyarak direnç gösterebilirsek bir tanesinden bir veya 3 puan almamız halinde gruptan çıkarak, elemeler bölümüne girmiş olacağız. Futbolun bazı kuralları ve sistemleri var. Bunlara müdahale edemiyorsunuz. Heybemize neler düştü, neler konuldu bunu bilmiyoruz. Büyük oranda şansımız var. Sürprizler olabilir. En belirleyici müsabaka bana göre Zürih maçı.'

Osmanlıspor'un ligde kalmasını önemli bir başarı olarak nitelendiren Akçay, insanların her zaman hedefin en üstte olmasını istediğini dile getirerek, 'Biz geçen yıl ligde kalma üzerine kurulmuş bir projeydik ama ligi ilk 5 içinde bitirerek, bu noktaya geldik. Bu takımın kümede kalması çok önemli bir başarıdır. Çıtayı yükselttiğiniz için insanlar sizin artık sekizinci, onuncu ve on beşinci olmanıza dikkat etmeyecek. Bunu başarısızlık gibi yorumlayacak. Biz buna hazırız. Ülkemizde futbol kamuoyunun algısı ve vizyonu hala beklenen bir düzeyde olgunluğa ve sisteme kavuşmuş değil.' diye görüş belirtti.

-'Futbolcu yatırımını Avrupa'ya yapıyor'

Mustafa Reşit Akçay, Türkiye'deki futbol düzeninde bir vizyon oluşturulamadığı sürece başarıların tesadüf olarak nitelendirileceğini ifade etti.

Ekol oluşturamadığı zaman alınan sonuçların bir süre sonra tersine dönebileceğini anlatan Akçay, şunları kaydetti:

'Oyuncularımın hedefledikleri yerin Avrupa değil, lig olması için bir şeyler yapmamız lazım. Futbolcu, Avrupa platformunda verilecek fotoğrafların daha kalıcı olduğunu düşünerek yatırımını Avrupa Ligi'ne yapıyor. Karşılaştığımız gerçekler bunlar. Ligde zaten 6 maçı berabere bitirmişiz. Avrupa Ligi'nden sonraki maçlar. Orada performansımızın büyük bir bölümünü harcıyoruz. Kadronuzda derinlik yoksa belli başlı oyuncuların sırtına basmak zorunda kalıyorsunuz.'

Akçay, 80 milyonluk bir ülkede futbol oynadıklarını belirterek, 'Saha yoksa, top yoksa oynayamazsın. Bunları çözememişiz. Bunları yan yana getirdiğimizde çok geride kaldığımızı, bazı başarıların tesadüfen olduğunu görüyoruz. Bunları gerçekleştirsek, sistemi kurduğumuz takdirde Brezilya'dan daha öne geçeceğimizi düşünüyorum.' değerlendirmesini yaptı.

- 'Milli takım altyapısında çalışırım'

Osmanlıspor Teknik Direktörü Akçay, ülke futboluna tecrübelerini aktarmak istediğini belirterek, milli takım ve kulüplerin altyapısında çalışabileceğini anlattı.

Akçay, altyapılarda görev yapmak istediğini kaydederek, 'Endüstriyel futbolun 3 santimetre bile yanına yanaşmayacağım. Altyapıda bu ülkenin futboluna tecrübelerimi aktarmak isterim. Milli takım altyapısında çalışırım. A Milli Takım'da ise çalışmam. O zaman kendimle çelişirim.' şeklinde konuştu.

- 'Osmanlıspor ismi baskı oluşturuyor'

Mustafa Reşit Akçay, Osmanlıspor ismiyle ilgili Avrupa'da sözler duyduklarını dile getirerek, Avrupa Ligi'nde devam etmeleri halinde bir süre sonra konuyla ilgilenen kişilerin olabileceğini söyledi.

Akçay, şöyle devam etti:

'Osmanlıspor ismi başarılı olma gibi zorunluluk getiren bir isim. Bu isimle birlikte sempati toplayabilirsiniz ama sanıyorum Ahmet Bey (Gökçek) ve yönetim kuruluna zorlayıcı bir durum oluşturuyor. Başarılı olma gibi bir baskı oluşturuyor. Futbolda her şeyi doğru yapsanız da sonuçta bazen kötü olabilir.'

- Ajax ve Arsenal

Akçay, Türkiye'de Ahmet Suat Özyazıcı, Özkan Sümer, Şenol Güneş ve Giray Bulak gibi isimlerden teknik anlamda etkilendiğini dile getirdi.

Avrupa'da ise İngiliz kulübü Arsenal'ın yapısı ve oluşumunun ilgisini çektiğini anlatan Akçay, 'Barcelona bugün olduğu gibi öne çıkmamıştı. O zamanlar Ajax vardı. Ajax tüm kupaları alıyordu. O zaman Arsenal benim ilgimi çekerdi. Benim futboldaki vizyonumu Arsenal ve Ajax anlayışları oluşturmuştur.' diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA