Macaristan 'Pijamalı Kaleci'sini Özleyecek

Avrupa Futbol Şampiyonası'nda forma giyen en yaşlı oyuncu konumundaki deneyimli kaleci Kiraly'nin Macaristan Milli Takımı'ndaki kariyerini noktalaması, taraftarlarını üzdü Karşılaşmalarda giydiği gri renkli eşofman altıyla futbolseverleri̇n hafızalarında yer eden Kiraly, yıllarca Almanya ve İngiltere'de bazı takımların kalesini başarıyla korudu.

DOĞA KIRMIZIOĞLU - Milli takım kariyerini noktalayan Avrupa Futbol Şampiyonası'nda forma giyen en yaşlı oyuncu unvanın sahibi Macar kaleci Gabor Kiraly, futbolseverleri̇n hafızalarında ayrı bi̇r yer etti̇.

Karşılaşmalarda giydiği gri renkli eşofman altı nedeniyle 'Pijamalı Kaleci' olarak bi̇li̇nen Kiraly'nin, Macaristan ile İsveç arasında oynanan jübile maçında milli kariyerini noktalaması, taraftarlarını üzdü.

İstikrarlı ve başarılı kariyeriyle Macaristan futbolunun önemli isimleri arasına adını yazdırmayı başaran 40 yaşındaki file bekçisi, kulüp kariyerini ise futbola başladığı ülkesinin Szombathelyi Haladas takımında sürdürüyor.

- 20 yıldır eşofman altı giyiyor

Macar kaleci, 1996'dan bu yana oynadığı tüm maçlarda gri eşofman altı giyiyor. Futbola başladığı yıllarda antrenmanlarda giyerek alıştığı eşofman altıyla çok rahat ettiğini belirten Kiraly, 'Bazı futbol yorumcuları bu durumu alışılmadık buluyor ama sert zeminde eşofman altı giydiğim zaman kendimi çok rahat hissediyorum. Renginin gri olmasının nedeni ise bana şans getirmesi.' değerlendirmesinde bulunuyor.

Avrupa'nın tercih edilen file bekçileri arasında yer alan Kiraly, futbol hayatına doğduğu kent Szombathely'nin takımı Szombathelyi Haladas'ta 1993'te başladı.

- Genç yaşta Avrupa'nın yolunu tuttu

Szombathelyi Haladas takımında 4 sezon boyunca yaptığı başarılı kurtarışlarla adından söz ettiren Kiraly, Almanya temsilcisi Hertha Berlin'e 1997'de ilk transferini gerçekleştirdi.

Almanya temsilcisinde yedek kaleci olarak başladığı Avrupa kariyerinde Kiraly, kısa süre içinde ilk 11'in vazgeçilmez oyuncusu oldu. Hertha Berlin'in 7 maç kazanamamasının ardından kaleyi Christian Fiedler'den devralan Kiraly, Köln karşısında çıktığı ilk maçta, takımının sahada galip ayrılmasına yaptığı kurtarışlarla katkıda bulundu.

- Galatasaray karşısında kalesini korudu

Hertha Berlin'in 1999-2000 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'ne kalmasına performansıyla yardımcı olan Macar eldiven, takımının grup maçlarında Galatasaray karşısında kalesini korudu.

İki takım arasındaki Almanya'da oynanan karşılaşmayı sarı-kırmızılı takım 4-1 kazanırken, İstanbul'daki mücadele ise 2-2 sonuçlandı. Aynı sezon Hertha Berlin grup ikincisi olarak üst tura kalsa da sonraki maçlarda elendi. Galatasaray ise yoluna UEFA Kupası'nda devam ederek kupayı kaldırdı.

Kiraly'nin en uzun kulüp kariyeri, 2004 yılına kadar 198 kez formasını giydiği Hertha Berlin oldu. Daha sonra İngi̇ltere'ni̇n yolunu tutan Macar kaleci, Crystal Palace ile anlaştı. Burada da kısa süre içinde birinci kaleciliğe yükselen Gabor Kiraly, 106 maça çıktı.

Ada ülkesinin kısa zamanda tecrübeli eldivenleri arasına adını yazdıran Kiraly, West Ham United ve Aston Villa'da kısa süreli kiralık olarak görev almasının ardından Burnley takımında forma giymeye başladı. Burada 29 maça çıkan Kiraly, Almanya'ya dönme kararı aldı ve Bayer Leverkusen'de bir sezon kiralık olarak görev yapmasına rağmen ilk 11'e giremedi.

- Almanya'da yeniden parladı

Almanya 2. Futbol Ligi ekiplerinden TSV 1860 Münih ile 2009'da anlaşma sağlayan Kiraly, yeniden ilk 11'de forma giymeye başladı ve 178 karşılaşmada görev aldı. Takımının vazgeçilmez oyuncuları arasına giren Macar kalecinin Avrupa'daki son durağı ise 2014'te Fulham oldu.

Burada 5 maça çıkan Gabor Kiraly, 2015'te yeniden ülkesine dönerek futbola başladığı doğduğu kentin takımında faal futbol hayatına devam etme kararı aldı.

- Avrupa Şampiyonası'nın en yaşlı oyuncusu oldu

Macaristan Milli Takımı'nın formasını ilk kez 1998'de Avusturya karşısında giyen Kiraly, karşılaşmanın henüz 4'üncü dakikasında penaltı kurtardı ve takımının sahadan 3-2 galip ayrılmasında önemli rol üstlendi.

Macaristan ile 108 maça çıkarak milli formayı en çok giyen oyuncu unvanına erişen Kiraly, Fransa'da geçen yaz düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası'nda da (EURO 2016) ülkesini temsil etti.

Takımının lider tamamladığı F Grubu'nda Avusturya, İzlanda ve Portekiz karşılaşmaları ile son 16 turunda Belçika maçında da kalesini koruyan Kiraly, 40 yaş ve 87 gün ile organizasyon tarihinde görev alan ve forma giyen en yaşlı file bekçisi unvanını efsanevi Alman savunma oyuncusu Lothar Mattheus'dan (39 yaş ve 91 gün) aldı.

- Türkiye karşısında da oynadı

Macar kaleci, milli formayla Türkiye karşısında da bazı maçlarda görev yaptı.

Son olarak 26 Mart 2013'te yapılan Dünya Kupası Elemeleri grup maçında, Kiraly'nin forma giydiği Macaristan ile Türkiye 1-1 berabere kalmıştı. Ay-yıldızlıların o maçtaki tek golünü ise Burak Yılmaz kaydetmişti.

Kaynak: AA