'Bilardo Sporunu Okullara Getiriyoruz'

Türkiye Bilardo Federasyonu Başkanı Ercan: 'Okullara bilardo getirmek için bakanlığımıza ve genel müdürlüğümüze başvuruda bulunduk. Tüm hazırlıklarımızı yaptık. Modülümüz tamam, sadece bakanımızla birlikte son şeklini vermek ve kabul edilmesi kaldı. İnşallah 2017 yılında bu müjdeli haberi alırız' Milli sporcu Semih Saygıner: 'Yakın görmeyle ilgili problemler başladı. Onu da çözüp 2017'ye çok iyi girmeyi düşünüyorum'

ALİ BALLI - Türkiye Bilardo Federasyonu (TBF) Başkanı Ersan Ercan, 'Okullara bilardo getirmek için bakanlığımıza ve genel müdürlüğümüze başvuruda bulunduk. Tüm hazırlıklarımızı yaptık. Modülümüz tamam, sadece bakanımızla birlikte son şeklini vermek ve kabul edilmesi kaldı. İnşallah 2017 yılında bu müjdeli haberi alırız.' dedi.

Bodrum ilçesinde düzenlenen Türkiye 3 Bant Bilardo 3. Etap Şampiyonasına katılan Ercan, burada AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin bilardo sporunda büyük yol katettiğine değinen Ersan Ercan, ülke olarak çok sayıda dünya kupası kazanıldığına değindi.

2003 yılında Semih Saygıner'in bireysel olarak dünya şampiyonluğu unvanını kazandığını ifade eden Ercan, önümüzdeki hafta da Fransa'da yapılacak dünya şampiyonasına aralarında Saygıner'in de olduğu Türkiye'den üç sporcunun katılacağını, buradan da bir dünya şampiyonluğu beklediklerini söyledi.

Ercan, Türkiye'de bilardonun gün geçtikçe yükseliş gösterdiğini, bunun da herkes tarafından görüldüğünü vurguladı.

Federasyon olarak gençler ve kadınlara sporu sevdirip tanıtmaya çalıştıklarını anlatan Ercan, 'Bu oyunu 'kahve-erkek' algısından kurtarmayı büyük ölçüde başardık. Artık bilardo sporu denilince matematiği olan, fiziği olan, geometrisi olan, zarafet ve akıl oyunları üzerine kurgulanmış bir spor dalı olduğunu tüm Türkiye'ye yavaş yavaş anlatmaya başladık.' diye konuştu.

Türkiye'de mevcut 40 bin lisanslı bilardo sporcusu olduğuna değinen Ercan, hedeflerinin okul sporları arasına girmek olduğunu, bunu başardıkları takdirde lisanslı sporcu sayısının yüz binlere ulaşacağını ve binlerce gencin bilardo oynayacağını kaydetti.

- 'Bayanlara çok ihtiyacımız var'

Federasyon başkanı Ercan, hayallerinden birisinin okullarda bilardoyu görmek olduğunu belirterek, 'Bilardo sporunu okullara getiriyoruz. Bunun için bakanlığımıza ve genel müdürlüğümüze başvuruda bulunduk. Tüm hazırlıklarımızı yaptık. Modülümüz tamam, sadece bakanımızla birlikte son şeklini vermek ve kabul edilmesi kaldı. İnşallah 2017 yılında bu müjdeli haberi alırız.' açıklamasında bulundu.

TBF bünyesinde bine yakın lisanslı bayan sporcu olduğunu dile getiren Ercan, şöyle devam etti:

'Bizim 3 bant disiplinimiz ve Amerikan bilardo disiplinimiz var. Bayan bilardocularımız 3 bantta başarı olarak daha fazla. Son iki yılda iki Avrupa ikinciliği, iki Avrupa üçüncülüğü, 4 madalya ile yurt dışından döndük. Bu dalda çok başarılıyız. Oynama sayısı olarak da Amerikan bilardo sayımız daha fazla. 'Kahve-erkek' algısından kurtarmak için bizim bayanlara çok ihtiyacımız var. Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Yurt dışından aldığımız başarılar bunun bir örneğidir.'

Ersan Ercan, Fransa'da yapılacak dünya şampiyonasına 48 ülkeden sporcuların katılacağını, bu sporcuların hepsinin birbirinden güçlü olduğunu ve şampiyonaya katılacak Türk sporculardan da çok ümitli olduklarını kaydetti.

- 'Bilardo bir spor olarak kabul edilmiyordu'

Türkiye'de bilardonun federasyon haline gelmesini sağlayan ve bu spor branşında dünyadaki en önemli isimlerden birisi olan milli sporcu Semih Saygıner de bilardoya başladığı dönemde, Türkiye'de bu oyunun spor olarak kabul edilmediğini ve bir federasyonunun olmadığını belirtti.

Bu konuda çok mücadele ettiklerini anlatan Saygıner, 'Ben ilk anda başarılar kazanarak dikkati çektim. İnsanlar dediler ki 'Biz bu sporda başarılı olabiliyoruz. Bak biri var, başarı kazanıyor'. Onun üzerine federasyon kuruldu ve faaliyete geçti. Sonra alttan bir jenerasyon geldi ve onlar da dünya çapında başarılar kazanmaya başladılar.' dedi.

Saygıner, bu sporda dünya çapında dereceler almaya başladıklarına işaret etti. İkinci jenerasyonun daha da kuvvetli geldiğine dikkati çeken Saygıner, 'Bu sporu kimin domine edeceği konusunda dünyada Kore ile Türkiye'nin yarışacağını düşünüyorum. Biz biraz daha bu sporda koşulları iyileştirirsek sanıyorum çok kısa bir süre sonra Türkiye tekrar dünyada bu sporu domine etmeye devam edecektir.' diye konuştu.

- Semih Saygıner: 'Gözle ilgili bir sıkıntı yaşıyorum'

2016 yılının kendisi için çok iyi geçmediğini dile getiren Saygıner, sağlık sorunları yaşamaya başladığını anlattı.

Saygıner, gözüyle ilgili bazı sıkıntılar yaşadığını belirterek, şöyle konuştu:

'Gözle ilgili bir sıkıntı yaşıyorum. Bununla ilgili bir buçuk yıldır bir arayış içindeyim. Kendime belki de konduramıyorum bu rahatsızlığı. En sonunda 22 Kasım'da randevumu aldım ve gözlerimi çizdiriyorum. Hakikaten konsantrasyonumu negatif anlamda etkileyen bir şey. Yakın görmeyle ilgili problemler başladı. Onu da çözüp 2017'ye çok iyi girmeyi düşünüyorum.'

Şu anda dünya klasmanında 26. sırada olduğuna değinen Saygıner, daha önce bir numara olduğunu, tekrar o seviyelere çıkmak için çok iyi hazırlanacağını sözlerine ekledi.

- Murat Nacı Çoklu: 'Kadınlar bilardoya renk katıyor'

Bodrum'da düzenlenen Türkiye 3 Bant Bilardo 3. Etap Şampiyonu birincisi Murat Nacı Çoklu ise dünya şampiyonasına katılacağı için çok mutlu olduğunu söyledi.

Bu şampiyonanın bilardocular için önemine işaret eden Çoklu, 'Bu, yılda bir kez olan bir şampiyona. Herkesin hayali ve rüyası bu turnuvayı kazanmak. İnşallah ben veya diğer arkadaşlarımdan bir Türk sporcu bu turnuvayı kazanıp döneriz.' değerlendirmesini yaptı.

Çoklu, bilardoya herkes gibi bir arkadaşı vasıtasıyla Amerikan bilardosuyla başladığını ve zamanla Avrupa şampiyonasında iyi dereceler elde ettiğini belirterek, bilardo sporuna kadınların ayrı bir renk kattığını kaydetti.

Kaynak: AA